Kiinalaisopiskelijat tutustuvat Savonlinnan Taidelukiossa suomalaiseen lukioon ja kuvataideopetukseen

Kiinalaisopiskelijat tekemässä käsi-aiheista lyijykynäpiirrustusta Savonlinnan Taidelukion Ateljeessa.

Timo Seppäläinen

Kiinalaisopiskelijat tekemässä käsi-aiheista lyijykynäpiirrustusta Savonlinnan Taidelukion Ateljeessa.

Parasta aikaa Savonlinnan Taidelukiossa vierailee 18 kiinalaista opiskelijaa opettajineen. Kiinalaiset tulevat taidekoulusta Pekingin alueelta. Savonlinnassa he tutustuvat suomalaiseen lukiokoulutukseen sekä kuvataiteen opiskeluun.

Eilen iltapäivällä kiinalaiset olivat kuvataiteen tunnilla yhdessä taidelukiolaisten kanssa. Työn alla oli käsi-aiheinen piirustus.

— Työ on sama, jota kuvataiteen ykköskurssilla tehdään. Ensin hahmotellaan oma käsi. Sitten tehdään varsinainen lyijykynätyö, jossa käsi on kuvitteellisessa roolissa. Tarkoitus on yhdistää havaintopiirustuksen harjoittelu sekä oman mielikuvituksen käyttö, kuvataideopettaja Kare Lampinen kertoo.

Kiinalaisilla työn tekemiseen aikaa on vain yksi kerta. Tyypillisesti työn tekemiseen käytettäisiin enemmän aikaa.

— Kiinalaiset eivät lyhyttä aikaa ihmetelleet. Tämä on hyvin perinteinen tehtävä.

Mukana käsi-piirrustusta tekemässä ovat 15-vuotiaat kiinalaiset Yahui Xu ja Jiusi Yu. Kumpikaan ei ole käynyt aiemmin Suomessa.

— En ole koskaan käynyt Suomessa enkä Euroopassa. Ainut maa, jossa olen vieraillut, on Japani, Xu kertoo.

Suomessa Xu on muun muassa käynyt saunassa, patikoinut metsässä, poiminut mustikoita ja maalannut.

— Sauna oli todella kuuma. Sen jälkeen olin kuin keitetty.

Suomalaista luontoa Xu kehuu kauniiksi. Suomessa hän pitää puhtaista järvistä ja hienoista veden kasveista. Lisäksi Xu kertoo nähneensä kauniin auringonlaskun. Myös veden pinnalla kiinalaiset ovat nähneet jotakin kiinnostavaa.

— Sup-lauta oli siisti. Sitä haluaisin koittaa, Yu sanoo.

Suomalaista koulua kaksikko kuvaa kiinalaista koulua avoimemmaksi ja vapaammaksi. Konkreettisesti tämä näkyy lukiolaisten pukeutumisessa. Suomessa lukiolaiset voivat värjätä hiuksensa ja pukeuta vapaasti, Kiinassa pukeutuminen on säädellympää.

— Perinteinen kiinalainen kulttuuri on konservatiivisempaa. Suomessa koulu on avoimempi ja enemmän ulospäin suuntautunut. Koululaiset ovat ystävällisiä ja mukavia, Xu kertoo.

Kiinalaisvierailu on osa Taidelukion ystävyyskoulutoimintaa. Toiminnalla Taidelukio tukee Savonlinnan koulutusvientihankkeita ja Savonlinnaan suuntautuvia leirikoulumatkoja.

— Vierailimme toukokuussa Kiinassa, ja sovimme tästä vierailusta silloin. Jatkossa on tarkoitus, että kiinalaiset vierailevat Savonlinnassa ainakin kerran vuodessa, rehtori Reima Härkönen kertoo.

Tänään kiinalaiset vierailevat Punkaharjulla. Kotimatkalle he lähtevät huomenna.

Juho Papinniemi

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.