"Nykyajan Lönnrot" etsii itseoppineita taiteilijoita - ilmoittaudu haastateltavaksi!

Maaseudun sivistysliiton hankkeessa kartoitetaan nykyajan suomalaista kansantaidetta Etelä-Savossa.

Edesmenneen Veijo Rönkkösen veistoksista koostuva Parikkalan patsaspuisto on Suomen tunnetuimpia ITE-taidekokonaisuuksia. Kuvaaja: Anniina Makkonen
Edesmenneen Veijo Rönkkösen veistoksista koostuva Parikkalan patsaspuisto on Suomen tunnetuimpia ITE-taidekokonaisuuksia. Kuvaaja: Anniina Makkonen

Toisinaan kulttuurintutkija Minna Tuuva tuntee itsensä nykyajan Lönnrotiksi. Ainakin silloin, kun hän on ajanut satoja kilometrejä savolaiseen kylään ja kyselee käsityökaupan myyjältä, tunteeko tämä paikkakunnalta itseoppineita taiteilijoita.

Nykyajan kansantaiteilijoiden haastatteleminen on osa Maaseudun sivistysliiton (MSL) ITE Saimaalla -hanketta.

MSL on lähes parinkymmenen vuoden ajan kartoittanut ITE-taidetta eri puolilla Suomea, ja nyt on Etelä-Savon vuoro.

Kartoitus kohdistuu kahden paikallisen Leader-yhdistyksen alueille. Leader-yhdistys Piällysmiehen alueeseen kuuluvat Heinävesi, Enonkoski, Savonranta, Kerimäki, Punkaharju ja Savonlinna. Rajupusu-yhdistyksen aluetta taas ovat Juva, Joroinen, Rantasalmi ja Sulkava.

Hanke kestää vuoden 2017 loppuun. Haastatteluista sekä teoksista otetuista valokuvista ja videoista kootaan arkisto internetiin Diginet-tietokantaan.

ITE-taide tarkoittaa nykykansantaidetta, jonka tekijät eivät ole opiskelleet taidetta oppilaitoksissa. Kansainvälisesti tunnetuin suomalainen ITE-teoskokonaisuus saattaa olla edesmenneen Veijo Rönkkösen rakentama Parikkalan patsaspuisto. Suuri osa ITE-teoksista sijaitsee syrjäseuduilla tekijöidensä pihamailla, matkustajien ja taiteenystävien tietämättömissä.

— Moni ITE-taiteilija ei pidä itseään taiteilijana tai ole koskaan tarjonnut teoksiaan näyttelyihin. He ovat kuitenkin innostuneet mahdollisuudesta tehdä teoksiaan entistä tunnetummiksi tämän hankkeen myötä, Tuuva kertoo.

Tuuvan mukaan ITE-taiteen dokumentoiminen on kulttuurisesti tärkeää työtä.

— Korpien kätköissä on kokonainen suomalainen taiteenlaji, joka jäisi pimentoon ilman tällaisia hankkeita, Tuuva sanoo.

— ITE-taiteilijat elävät omalla tavallaan ja tekevät normista poikkeavia asioita. Useat heistä ovat erinomaisen humaaneja ihmisiä, jotka suhtautuvat taiteeseensa intohimoisesti.

Etelä-Savon-kartoituksessa Tuuvaa huolettaa lähinnä runsaudenpula. Vajaan kahden kuukauden aikana, jonka hanke on ollut käynnissä, hän on saanut tietoonsa hankkeen alueelta jo 30 ITE-taiteilijaa.

Oletko ITE-taiteilija tai tunnetko sellaisen? Lähetä taiteilijan yhteystiedot ja valokuvia tämän teoksista sähköpostiin minna.tuuva@msl.fi tai postitse osoitteeseen Maaseudun Sivistysliitto / Itä-Suomen aluekeskus, Kauppakatu 23 b A 8, 80100 Joensuu.

Sanni Harmanen