SAK:n Savonlinnan paikallisosaston puheenjohtaja Lauri Tiainen: Hallitus työntää eläkeputkessa oleville veistä selkään

SAK:n Savonlinnan paikallisosaston puheenjohtaja arvelee, että eläkeputkessa olevat tuntevat itsensä petetyiksi.

Tuija Pauhu

SAK:n paikallisosaston tuore puheenjohtaja Lauri Tiainen sanoo, että 
eläkeputkessa olevien työttömien ajatuksia voi vain arvailla. 
Työttömyysturvan aktiivimalli koskee heitäkin. Vielä ei tiedetä, 
koskeeko heitä myös vaatimus jokaviikkoisesta työnhausta.
SAK:n paikallisosaston tuore puheenjohtaja Lauri Tiainen sanoo, että eläkeputkessa olevien työttömien ajatuksia voi vain arvailla. Työttömyysturvan aktiivimalli koskee heitäkin. Vielä ei tiedetä, koskeeko heitä myös vaatimus jokaviikkoisesta työnhausta.

Työttömyyspäivärahoja leikkaava aktiivimalli koskee myös niin sanotussa eläkeputkessa eli työttömyysturvan lisäpäivillä olevia.

Valmistelussa olevasta aktiivisen työnhaun mallista ei vielä tiedetä, koskeeko se putkessa olevia.

Ikääntyneitten on vaikea saada töitä, ja eläkeputken tarkoituksena on vuosikymmenien ajan ollut turvata heidän asemansa, kunnes he pääsevät eläkkeelle. Moni on lähtenyt putkeen ”vapaaehtoisesti” yt-neuvotteluissa. Nuoremmat ovat saaneet jäädä töihin.

— Sen porukan ajatuksia voin nyt vain arvailla. Itse tuntisin itseni siinä tilanteessa petetyksi — en työnajan pettämäksi vaan yhteiskunnan pettämäksi, sanoo SAK:n Savonlinnan paikallisjärjestön puheenjohtaja Lauri Tiainen.

— Sopimukset on tehty ajastaan ja vapaaehtoisesti annettu oma työpaikka jollekin nuoremmalle, ja nyt tulee hallitus ja työntää veistä selkään. Ei se voi tuntua hyvältä, Tiainen sanoo.

Itse tuntisin itseni siinä tilanteessa petetyksi. - Lauri Tiainen

Tiainen tuumii, että kuusikymppinenkin työtön menee töihin, jos töitä on.

— Mutta onko järkeä hyppyyttää kohta eläkkeelle jäävää ihmistä kurssilla, kun työttömänä on nuorempiakin ja kun te-toimiston resurssit ovat vähäiset.

Mistä on kyse?

Maan hallitus aikoo tänä vuonna antaa eduskunnalle lain aktiivista työnhakua koskevasta laista. Se on eri asia kuin jo voimassa oleva aktiivimalli.

Uusi aktiivisen työnhaun malli

Aktiivisen työnhaun mallia koskeva lakiluonnos on ollut lausuntokierroksella jo viime keväänä.

Vanhempi hallitussihteeri Timo Meling työ- ja elinkeinoministeriöstä muistuttaa, että lakiesityksen sisältö täsmentyy valmistelussa. Jotkut kohdat voivat olla toisin kuin luonnoksessa.

Aktiivisen työnhaun malli tarkoittaa, että työttömän on haettava 12 viikon tarkastelujaksolla töitä keskimäärin kerran viikossa. Jos hän ei niin tee, hän menettää työttömyyspäivärahansa kokonaan 60 päivän ajaksi.

Valmistelun aikana täsmentyy, milloin laki tulee voimaan, jos eduskunta sen hyväksyy. Se voi toteutua ennen vuoden 2020 maakuntauudistusta, sen yhteydessä tai sen jälkeen.

Työnhauksi lasketaan te-toimiston osoittaminen työpaikkojen tai muualla avoinna olevien työpaikkojen hakeminen sekä avoimien hakemuksien jättäminen työnantajille. Haettavien työpaikkojen pitää olla sellaisia, että hakijalla on edellytykset kyseisen työn saamiseen.

Työpaikkoja ei lakiluonnoksen mukaan tarvitse hakea sellaisella viikolla, jolloin on ollut sairaana tai töissä tai te-toimiston kursseilla.

Meling ei ryhdy spekuloimaan, koskisiko aktiivisen työnhaun vaatimus myös työttömyysturvan lisäpäivillä eli niin sanotussa eläkeputkessa olevia.

— Tämäkin asia kyllä selviää aikanaan.

Jo voimassa oleva aktiivimalli

Vuoden alussa tuli voimaan työttömyysturvan aktiivimalli.

Työttömän työttömyyspäivärahaa leikataan 4,65 prosentilla noin kolmen kuukauden ajaksi, jos hän ei edellisen kolmen kuukauden aikana ole täyttänyt lain aktiivisuusehtoa.

Aktiivisuusehdon voi täyttää olemalla töissä kolmen kuukauden aikana yhteensä 18 tuntia tai tienaamalla yrittäjätuloa 241,04 euroa tai osallistumalla te-toimiston järjestämälle kurssille tai muuhun toimenpiteeseen vähintään viiden päivän ajan.

Ensimmäinen tarkastelujakso on meneillään. Ensimmäiset päivärahaleikkaukset tehdään huhtikuussa.

Aktiivimalli koskee myös niin sanotussa eläkeputkessa eli työttömyysturvan lisäpäivillä olevia.