Savonlinna vaatii Sosterilta kahdeksan miljoonan euron säästöjä – Valtuustossa väiteltiin, loppuisiko erikoissairaanhoidon päivystys kaupungissa säästöihin vai säästöjen puutteeseen

Valtuusto hylkäsi äänin 31–20 Eija Stenbergin (sd.) esityksen, jonka mukaan asia olisi palautettu uudelleen valmisteluun.

Juha Rika

Kaupunki vaatii Sosterilta kahdeksan miljoonan euron kustannustason alentamista kahtena seuraavana vuonna.
Kaupunki vaatii Sosterilta kahdeksan miljoonan euron kustannustason alentamista kahtena seuraavana vuonna.

Savonlinnan kaupungin talousarvioon sisältyy yhteensä kahdeksan miljoonan euron vuosikustannusten säästö Sosterille maksettavista rahoista vuosille 2021 ja 2022.

Ensi vuonna kaupungin laskun Sosterille on määrä pienentyä viidellä miljoonalla eurolla ja seuraavana vuonna vielä kolmella miljoonalla eurolla. Valtuusto hylkäsi äänin 31–20 Eija Stenbergin (sd.) esityksen, jonka mukaan asia olisi palautettu uudelleen valmisteluun.

– Valtuutettujen pitäisi saada tiedot niistä palveluista, joita kaupunki säästöillään vähentää tai poistaa kokonaan. On selvää, että palvelut eivät voi pysyä ennallaan. On ihmeellistä, ettei mitään selvitystä kokonaisuutena kaupungilta ole meille valtuutetuille annettu, Stenberg perusteli esitystään.

Reima Härkönen oli keskustan ryhmäpuheenvuorossa huolissaan siitä, että kaupungin omistajaohjausjärjestelmä ei toimi, kun Sosteri ei huomioinut kaupungin säästötavoitteita omassa talousarviossaan.
Härkönen muistutti, että sote-palvelut siirtyvät hyvinvointialueelle vuoden 2023 alussa. Silloin kaupungin sote-menojen ja -tulojen välinen epäsuhta realisoituu valtionosuusleikkuriksi.
– Olisi katastrofi, jos emme onnistu vuosina 2021 ja 2022 pienentämään sote-menojamme, Härkönen sanoi.
Jarkko Wuorinen (kesk.) sanoi, että jos Sosterin palkkajohto ei pysty tekemään luottamushenkilöille esityksiä kulujen supistamisesta, sairaala loppuu alle kymmenessä vuodessa.
– Vaikka me kaikki haluaisimme säilyttää kaikki palvelut, raha on konsultti joka päättää, Wuorinen sanoi.

Uutta valmistelua kannattaneet pitivät Sosterilta vaadittuja säästöjä epärealistisina.
– Sosterilta pitää vaatia säästöjä, mutta kahdeksan miljoonan euron säästövaatimus on epärealistinen ja jopa kuntalain hengen vastainen. Talousarvion tulee olla realistinen ja toteuttamiskelpoinen, sanoi Lea Sairanen (kok.).
Aune Kupiainen (kesk.) ihmetteli ristiriitaa Sosterille esitetyissä säästövaatimuksissa.
– Olen ymmärtänyt, että kaupungissa on linjattu, että haluamme säilyttää täällä erikoissairaanhoidon ja päivystävän sairaalan, Kupiainen sanoi.
Kupiainen muistutti, että pienellä sairaanhoitopiirillä väistämättä on suhteessa suuremmat menot kuin suuremmalla sairaanhoitopiirillä.
– Sosteri etsii koko ajan säästöjä. Mutta jos sinne laitetaan kahdeksan miljoonan euron säästö, niin sairaanhoitopiiri loppuu siihen. Sosiaalipalvelut ja perusterveydenhuolto voidaan kyllä hoitaa, mutta erikoissairaanhoitoon ei rahaa jää, Kupiainen sanoi.
– Haluammeko me, että yöpäivystys siirtyy Mikkeliin vai mitä me haluamme, Kupiainen kysyi.

Jonne Tynkkynen (kesk.) piti vastuuttomana, että Sosterin säästöjä ei kyseenalaistettu jo kaupunginhallituksen äänestyksessä. Tuukka Suomalainen (kesk.) ihmetteli, mikä vimma valtuustolla on suojella Sosteria säästötavoitteilta samaan aikaan, kun kaupunki on säästänyt omista toiminnoistaan 30 miljoonaa euroa seitsemän vuoden aikana.

Näin valtuusto äänesti Sosterin säästövaatimuksesta

Kaupunginhallituksen säästöesitys (31 ääntä)

Keskusta: Reima Härkönen, Tuomas Sahinjoki, Pekka Laitinen, Timo Lajunen (sit.), Tuomas Loikkanen, Harri Luukkanen, Jouni Matilainen, Esko Mielikäinen, Matti-Pekka Parkkinen, Erkki Pennanen, Tuukka Suomalainen, Kirsi Torikka, Jonne Tynkkynen, Anna-Liisa Uimonen, Jarkko Wuorinen, Olli Österlund.

SDP: Karoliina Helander, Olli-Pekka Kristiansson, Karoliina Laukkanen, Anna-Kristiina Mikkonen, Erkki Muukkonen.

Kristillisdemokraatit: Jouni Koskela, Arto Liukko, Hanne Puustinen

Perussuomalaiset: Seppo Kosonen, Matti Lundenius, Veikko Puustinen.

Kokoomus: Ari Ora, Kaj Turunen.

Vihreät: Heli Järvinen, Chieko Okabe-Silvasti.

Uudelleen valmisteluun (20 ääntä)

SDP: Anja Backman, Pirkko Juuti, Aila Makkonen, Markku Nousiainen, Ari Silvennoinen, Olli Sironen, Eija Stenberg, Ritva Suomalainen, Markku Valjakka.

Keskusta: Aune Kupiainen.

Vihreät: Lauri Kosonen, Merja Mustonen, Tiina Strandén.

Kokoomus: Sampsa Kokko, Seija Puputti, Lea Sairanen, Pekka Turunen

Savonlinna-ryhmä: Sanna Metsälä.

Vasemmistoliitto: Jussi Koponen, Esa Valkonen.

Uusimmat uutiset