”Maasta sinä olet tullut, maaksi sinun pitää jälleen tulla” — Yleisö kyynelehti, kun tuntemattomien sotilaiden arkut laskettiin haudan lepoon Narvan marssin soidessa valtiollisissa sankarihautajaisissa Lappeenrannassa, katso video

50 tuntematonta sotilasta haudattiin sunnuntaina Lappeenrannan sankarihautausmaalle. Tapahtuma kiinnosti ja herkisti yleisöä.

Marleena Liikkanen

Rintamalle vuosikymmeniksi jääneet tuntemattomat sankarivainajat pääsivät haudan lepoon Lappeenrannan sankarihautausmaalla sunnuntaina.

Narvan marssi soi, kun 50 pientä valkoista arkkua laskettiin haudan lepoon Lappeenrannan sankarihautausmaalla sunnuntaina aamupäivällä. Tuntemattomien sotilaiden valtiolliset sankarihautajaiset keräsivät paikalle runsaan joukon kutsuvieraita sekä seremoniaa seuraavia kaupunkilaisia.

Auringonpaisteessa järjestetyn seremonian tunnelma oli kaunis ja arvokas ja näytti herkistävän monet yleisöstä kyyneliin saakka.

— Maasta sinä olet tullut, maaksi sinun pitää jälleen tulla, siunasi kenttäpiispa Pekka Särkiö samalla kun ripotteli arkun päälle hiekkaa ristin muotoon.

Tuntemattomia sotilaita olivat siunaamassa myös kenttärovasti Vesa Aurén Maavoimien esikunnasta, sotilaspastori Jukka Seppänen Maasotakoulusta ja sotilaspastori Aki Lasonen Raja- ja merivarsiokoulusta. Sotilaspappien lisäksi avustajina toimivat kirkkoherrat Mika Lehtola, Hannu Haikonen, Juha Eklund ja rovasti Jorma Taipale.

Siunaamisen jälkeen kadetit asettelivat tuntemattomien sotilaiden arkut hautaan vieri viereen. Juhlavaa ja koskettavaa oli myös, kun ilmoille kajahtivat kunnialaukaukset sankarivainajien muistolle.

Valtioneuvostoa hautajaisissa edusti Opetus- ja kulttuuriministeriön kansliapäällikkö Anita Lehikoinen. Epävirallisen vierailun tilaisuuteen teki myös Yhdysvaltain suurlähettiläs Robert Pence vaimoineen. Yliluutnantti Antti-Pekka Kaarnan mukaan korkea-arvoisen diplomaatin osallistumiseen oli syynä yksinkertaisesti se, että suurlähettiläs halusi kunnioittaa tilaisuutta ja oli siitä kiinnostunut.

Yleisön joukossa seremoniaa seurasivat esimerkiksi lappeenrantalaiset Pirkko ja Erkki Saarinen, joita tilaisuus herkisti. Saarisen oman Hugo-isän hauta on Lappeenrannan sankarihautausmaalla. Hän kuoli sotavankina Venäjällä, mutta ruumis tunnistettiin ja saatiin kotimaan multiin toisin kuin tuhansien muiden kaatuneiden kohdalla tapahtui.