Venäläiset voivat tulla keskiviikkona Suomeen, mutta suomalaiset eivät pääse enää Venäjälle – Syynä rajojen eriaikainen sulkeutuminen

Venäjä sulkee rajansa tänään tiistaina, mutta Suomi omansa vasta vuorokautta myöhemmin. Kaakkois-Suomesta saatetaan komentaa rajavartioita muualle Suomeen tulevina viikkoina.

Anu Kiljunen

Venäläiset jonottivat Suomeen Nuijamaan rajatarkastusasemalla tiistaina.
Venäläiset jonottivat Suomeen Nuijamaan rajatarkastusasemalla tiistaina.

Venäjä on ilmoittanut, että se sulkee Suomen-vastaisen rajansa tänään tiistaina klo 23. Kaakkois-Suomen rajavartiostossa valmistaudutaan parhaillaan tilanteeseen.

Rajavartiostossa valmistellaan samalla itärajan rajaliikenteen rajoittamista koronaviruksen vuoksi. Hallituksen päätöksen mukaisesten rajoitusten on kuitenkin määrä tapahtua vasta keskiviikon ja torstain välisenä yönä klo 00.

Käytännössä tämä tarkoittaa siis sitä, että Suomen kansalaiset eivät pääse Venäjälle enää tiistaina klo 23 alkaen, mutta venäläiset pystyvät ylittämään rajan normaalisti keskiviikon ja torstain väliseen yöhön asti.

Rajoituksissa on vielä epäselvyyttä

Itärajan rajanylityspaikoilla rajoitetaan siis keskiviikon ja torstain välisestä yöstä alkaen liikennettä ja aukioloaikoja koronaviruksen vuoksi. Toimien on tarkoitus kestää 13. huhtikuuta asti.

– Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että tavaraliikenne rajanylityspaikkojen kautta on mahdollista. Samoin Suomen kansalaisten paluu ja maassa oleskelevien ulkomaalaisten poistuminen on mahdollista, kertoo Kaakkois-Suomen rajavartioston apulaiskomentaja Juha Kivelä.

Kivelän mukaan tilanne rajalla voi rajoitusten astuttua voimaan olla aluksi jokseenkin epäselvä, jolloin se työllistää rajavartiostoa tavallista rajaliikennettä enemmän. Tällä hetkellä vielä selvitetään, mitä kaikkea kuuluu välttämättömään liikenteeseen, jonka tulee päästä rajan yli.

Kaakosta saatetaan komentaa muualle

Yksi hallituksen toimenpiteistä taistelussa koronavirusta vastaan on sisärajavalvonnan palauttaminen länsi- ja pohjoisrajoille. Koska näillä rajoilla on vapaan liikkuvuuden vuoksi vähennetty resursseja vuosien saatossa, muuttuu tilanne nyt merkittävästi.

Kivelä uskoo, että Kaakkois-Suomeen tulee velvoite tukea länsirajaa ja pohjoista Suomea sisärajavalvonnan palauttamiseksi.

– Täältä voi joutua henkilöstöä komennettuna sinne töihin. Kyse ei ole pysyvistä siirroista vaan lyhytaikaisista komennuksista, Kivelä sanoo.

Kivelä korostaa sitä, että rajavartiolaitoksen tehtävä on muutoksista huolimatta rajaturvallisuuden ylläpitäminen.

– Emme poistu rajalta minnekään, vaan meidän on ylläpidettävä valmiutta ympäri vuorokauden.

Uusimmat uutiset