KVL on kohta siivottu Nätkin koululaisia varten — Pulpetit ja tuolit odottavat maanantaina ottajaansa

Ensi maanantaina syysloma loppuu, ja 131 Nätkin koulun oppilasta kuljetetaan yhteisellä linja-autokyydillä Nätkiltä Heikinpohjaan. He käyvät kuluvan lukuvuoden loppuun asti koulua KVL:n talossa.

Tuija Pauhu

Tuolit ja pulpetit odottavat maanantaina ottajaansa KVL:n aulatiloissa ja käytävillä.
Tuolit ja pulpetit odottavat maanantaina ottajaansa KVL:n aulatiloissa ja käytävillä.

Entisen kansainvälisen viestinnän laitoksen rakennuksen (KVL) siivous alkoi olla loppusuoralla torstaina. Ikkunat on pesty ja melkein kaikki pinnat pyyhitty.

— Aikataulussa ollaan, sanoo Savonlinnan kaupungin siivouspalveluiden päällikkö Anne Kalin.

Ensi maanantaina syysloma loppuu, ja 131 Nätkin koulun oppilasta kuljetetaan yhteisellä linja-autokyydillä Nätkiltä Heikinpohjaan. He käyvät kuluvan lukuvuoden loppuun asti koulua KVL:n talossa.

Ensi syksynä heidän on määrä palata Nätkille, jonne kaupunki on aikeissa vuokrata tilaelementtikoulun. Vanhaan koulurakennukseen ei mennä takaisin.

Pikaisen muuton syynä Nätkin koulun sisäilmaongelmat

Nätkin koulu siirretään väliaikaistiloihin, koska Nätkin koulurakennuksessa on sisäilmaongelmia. Ne ovat tänä syksynä pahentuneet niin, että työterveyshuolto päätti viime viikon maanantaina vakavasti suositella koulurakennuksen sulkemista.

Sulkemispäätös syntyi viime viikon tiistaina, kolme päivää ennen syysloman alkamista.

Vuokrakoulu ei ehtisi valmistua ennen koulun kesälomaa, eikä tilapäisparakkiakaan olisi saatu paikalle ennen kevättalvea.

Tuija Pauhu

Nätkin koulun ruokalan kalusteet on pesty ja kuljetettu Heikinpohjan koulun ruokalan aulaan, josta tulee nätkiläisten ruokailutila.

Yhteinen välituntipiha Heikinpohjan koulun kanssa

Nätkin koulun naapurissa on Heikinpohjan koulu, joka aloitti tänä syksynä toimintansa opettajankoulutuslaitoksen entisessä päärakennuksessa. Talvisalon koulun Heikinpohjan yksikkö korvaa normaalikoulun, joka lopetti toimintansa opettajankoulutuksen loppuessa.

Nätkiläiset käyttävät samaa välituntipihaa kuin Heikinpohjan koulu. Tila saadaan riittämään, kun koulut ovat eri aikaan välitunnilla.

Nätkiltä on kuljetettu Heikinpohjaan ruokalan kalusteet. Ne pestiin ensin Nätkillä, jotta haitalliset mikrobit eivät kulkeutuneet väliaikaistiloihin.

Ruokalan kalusteet odottavat Heikinpohjan koulun ruokalan aulassa, että Nätkin koulun henkilöstö järjestää ne maanantaina paikalleen.

Muita huonekaluja Nätkiltä ei ole tuotu. Normaalikoulun ja Heikinpohjan koulun kätköistä on tuotu KVL:n aulatiloihin pulpetteja ja tuoleja odottamaan, että ne viedään maanantaina paikoilleen nätkiläisten luokkahuoneisiin.

KVL:ää siivoamassa ovat olleet kaupungin omat siivoustyöntekijät sekä kolmena päivänä avuksi tilattu Savotek.

Savotek olisi tarvittu avuksi ilman siivousalan kaksipäiväistä, poliittista lakkoakin, koska monille siivoustyöntekijöille oli luvattu lomaa syysloman ajaksi.

Tuija Pauhu

Vähän jäi vielä siivottavaa perjantaiksi, totesivat siivouspalvelujen päällikkö Anne Kalin sekä siivoustyöntekijät Pirjo Mikonen, Satu Honkanen ja Pirkko Kinnunen. Kalin lähti avuksi käytännön siivoustyöhön, koska aikataulu  oli tiukka.

KVL tyhjeni vuonna 2009

Entisen KVL:n talo tyhjeni vuonna 2009. Koulutus ja tutkimus oli vuodesta 2006 alkaen siirtynyt asteittain siirtynyt Joensuuhun käännöstieteen yksiköksi.

Sen jälkeen talo on ollut pääsääntöisesti tyhjillään.

Vuonna 2016 valtion Senaatti myi yksityiselle kiinteistösijoitusyhtiölle kampuksen. Kauppaan sisältyi 7,5 hehtaaria maata sekä OKL:n talo, KVL:n talo, liikuntahalli ja taitoteknologiatalo. Normaalikoulu ei kuulunut kauppaan, koska Senaatti ei omista sitä.

Kaupunki käytti etuosto-oikeuttaan kiinteistökauppaan, ja kampus siirtyi kaupungin omistukseen.

Opettajankoulutus Savonlinnassa loppui viime keväänä. Kesän aikana OKL:n talo remontoitiin peruskouluksi, jonne normaalikoulun alaluokkalaiset tänä syksynä siirtyivät.