Teknologia-alan ammattilaisista pulaa – Teknologiateollisuus ry toivoo saavansa apua kouluttajilta

Teknologiateollisuus ry:n Etelä-Savon aluejohtokunta oli kutsunut Rantasalmelle seudullisten oppilaitosten edustajia keskustelemaan ongelmasta.

Timo Seppäläinen

Savonlinna Works Oy:n toimitusjohtaja Kaj Lindh ja Teknologiateollisuus ry:n Etelä-Savon aluejohtokunnan puheenjohtaja Antero Asikainen vaihtoivat alan kuulumisiaan Rantasalmen Järvisydämessä tiistaina. 
Savonlinna Works Oy:n toimitusjohtaja Kaj Lindh ja Teknologiateollisuus ry:n Etelä-Savon aluejohtokunnan puheenjohtaja Antero Asikainen vaihtoivat alan kuulumisiaan Rantasalmen Järvisydämessä tiistaina. 

Suomalaisen teknologiateollisuuden tilauskannat ovat olleet kasvussa pitkin vuotta. Tämä on merkinnyt, että alan työpaikoille on palkattu töihin myös uutta henkilökuntaa. Henkilökunnan määrä kasvaa itse asiassa nyt merkittävästi, jos loppuvuosi sujuu tähän astisilla kasvun tunnusluvuilla.

Teknologiateollisuudella on ollut ennenkin, ja on edelleen, melkoisia ongelmia saada alalle osaavia työntekijöitä. Tällä hetkellä akuutein pula on ammattitaitoista hitsaajista ja koneistajista.

Yrityksissä toivotaan hartaasti, että suomalainen ammattikoulutus vastaisi teknologiateollisuuden huutoon täsmäkouluttamalla rohkeasti niitä ammattilaisia, joita alan työpaikoilla nyt ja jatkossa aidosti tarvitaan.

Näitä haasteita käsiteltiin tiistaina Rantasalmella, kun Teknologiateollisuus ry:n Etelä-Savon aluejohtokunta oli kutsunut paikalle seudullisten oppilaitosten edustajia ja muita asiantuntijoita keskustelemaan aiheesta.

Alan huolta kuvaavat hyvin viime aikojen luvut teknologiateollisuuden henkilöstön rekrytointitarpeista.

Toimiala on palkannut koko maassa keskimäärin 20 000 uutta työntekijää vuosittain. Joukkoon lasketaan kokonaan uusi henkilöstö, työpaikkaa vaihtaneiden tai eläkkeelle jääneiden tilalle otetut työntekijät ja toimihenkilöt. Viime vuonna tuo luku oli 28 000.

— Nyt elämme hyvin toisenlaisessa maailmassa. Kesäkuun lopulle tultaessa rekrytointeja oli tehty jo 22 600. Odotus on, että loppuvuonna tuo luku hätyyttelee 45 000, kertoi Rantasalmella Teknologiateollisuus ry:n Itä-Suomen aluepäällikkö Esa Näätänen.

Teknologiateollisuus ry:n asiantuntijan Anne Ahkola–Lehtisen mukaan teknologiaosaamisen merkitystä Suomen hyvinvoinnille pitäisi rummuttaa jo peruskoulussa.

— Nuorilla tulisi olla peruskoulun jälkeen monipuoliset tiedot, miten monien teknologiapohjaisten ratkaisujen kanssa nuori on tekemisissä päivittäin omassa arjessaan, Ahkola–Lehtinen sanoo.

Lisäksi teknologiateollisuudessa on suunniteltu iät ajat valtavan paljon korkealuokkaisia, teknologiapohjaisia ratkaisuja, jotka vaikuttavat myönteisesti ihmisten elämänlaatuun, esimerkkinä ympäristönsuojelu jätteenkierrätyksineen.

Teknologiateollisuus ry:n Etelä-Savon aluejohtokunnan jäsenet ovat huolissaan myös suomalaisnuorten vaisusta kiinnostuksesta matemaattisten alojen opiskeluun.

Nykyisessä ammattikoulutuksessa on liian hidas vauhti siihen nähden, kuinka kipeästi teknologia-alan yritykset kaipaavat nyt töihin koulutettua henkilöstöä.

Rantasalmella todettiinkin, että käsillä on nyt viimeiset hetket muuttaa suunta toiseksi. Ongelma on jo ajankohtainen Etelä-Savossakin, ja näyttää pahenevan.

Teknologiateollisuus ry:n Etelä-Savon aluejohtokunnan jäsen, Savonlinna Worksin toimitusjohtaja Kaj Lindh kertoo, että heidän yrityksessään ammattitaitoisten työntekijöiden rekrytointihankaluudet vaihtelevat työtilanteiden mukaan ja kausittain.

Hän sanoo, että varsinkin tiettyjen erikoisalojen erityisosaajista heilläkin on ollut pulaa.

Opetusalan ihmisten kanssa puhuessaan Lindh kertoo kuulleensa Savonlinnassa juuri saman hätäviestin, joka on valtakunnallisestikin tunnistettu.

— Matemaattiset ja luonnontieteelliset oppiaineet eivät tunnu valitettavasti lapsia ja nuoria kovasti kiinnostavan.

Johtaja Nora Elers Teknologiateollisuus ry:n viestinnästä muistuttaa, että ala on hyvin merkittävä työllistäjä Suomessa.

— Ala työllistää nyt suoraan 296 000 ihmistä. Suorasti ja välillisesti ala tarjoaa työtä jopa noin 750 000 ihmiselle, Elers kertoo.

Eri toimialoista kovin kasvuvauhti on ollut tietotekniikka-alalla. Elersin mukaan yksi syy alan kasvuvauhtiin on siinä, että suomalaista teollisuutta ravistellut talouslama kohteli tietotekniikka-alaa hieman hellemmin kuin muita teknologiateollisuuden toimialoja.

Elers ei ottanut isosti kantaa alan tes-neuvotteluihin niiden keskeneräisyyden vuoksi.

— Työrauha, paikallinen sopiminen ja kasvun aikaan saaminen. Siinäpä keskeiset tavoitteemme.

Risto Leppänen

Risto Leppänen

Luetuimmat