Postinjakelu lähti käyntiin Savonlinnassa hyvissä tunnelmissa — Paun Kaakkois-Suomen osaston puheenjohtaja Kari Härkönen sanoo, että joskus Postin kokeneita työntekijöitä on odottanut terminaalissa isompikin lähetyssuma

Lakko ei jättänyt Kari Härkösen näkemyksen mukaan haavoja Savonlinnassa työilmapiiriin. Nyt painetaan taas töitä täysillä.

Timo Seppäläinen

Postin lakko päättyi ja työt Postin terminaaleissa käynnistyivät normaalisti.
Postin lakko päättyi ja työt Postin terminaaleissa käynnistyivät normaalisti.

Savonlinnassa kirjeposti, lehdet ja muu paperiposti alkoi liikkua normaalisti torstaiaamuna Postin työntekijöiden lakon jälkeen.

Posti ja logistiikka-alan unionin (PAU) Kaakkois-Suomen osaston puheenjohtaja, savonlinnalainen Kari Härkönen kertoo, että jakeluun otettiin ensimmäiseksi saman päivän lähtevä posti.

Torstaina oli mukavaa palata töihin, kun kaikki ihmiset olivat työpaikallaan hyvillä mielin. — Kari Härkönen

— On katsottu järkevimmäksi, että terminaaliin tulleita lähetyksiä aletaan jakaa ensin tuoreimmasta päästä. Lähetyssumaakin puretaan kyllä päivittäin.

Härkönen arvioi, että terminaaliin kertyneistä lähetyksistä suurin osa saadaan liikkeelle 1–2 viikon aikana.

— Niin minä heti arvioin, kun näin tuon lähetysten määrän ensimmäisen kerran lakon jälkeen.

Kun jakelijat palasivat torstaina jakoreitiltään takaisin Postin Savonlinnan terminaaliin alkoivat he saman tien valmistella perjantain jakelua.

— Savonlinnassa on paljon Postilla pitkään töissä olleita ihmisiä, joille tämmöinen tilanne ei ole uusi. Joskus sitä jaettavaa on ollut enemmänkin, Härkönen kertoo.

Terminaalille tulee lähetyksiä aamuisin noutamaan Postin omaa väkeä noin 40 henkeä. Paikalla on myös pakettijakelun alihankkijoita. Savonlinnan alueella Postin omia jakajia on töissä noin 60, mutta he kaikki eivät lähde jakelureitille terminaalista.

Härkönen uskaltaa luvata, että Savonlinnassa jakelussa normaaliin tilanteeseen päästään palaamaan ennen joulua. Hän myös uskoo, että joulukortitkin ehtivät perille ajoissa.

— Joulukorttien lajitteluun Posti ottaa taas töihin paljon kausityöntekijöitä. Siksi homman pitäisi sujua ihan aikataulussaan, Härkönen arvioi.

Härkösen mielestä Paun lakko ei jättänyt Savonlinnassa työilmapiiriin minkäänlaisia säröjä.

— Täällä ei ollut lakkorikkureita ja kaikki esimiehet samoin kuin muukin henkilökunta toimi lakon aikana mallikelpoisesti. Tästä voi antaa kiitoksen ihan kaikille. Torstaina oli mukavaa palata töihin, kun kaikki ihmiset olivat työpaikallaan hyvillä mielin.

Koko maassa jakelu lähti liikkeelle normaalisti

Posti kertoo, että jakelu maan kaikilla jakelualueilla alkoi torstaina normaalisti. Paketit kulkivat lakosta huolimatta hyvin, ja valtaosa paketeista saatiin jaettua asiakkaille ihan aikataulussa.

Paketeissa on seurantatunnus, minkä vuoksi niiden kulkua voi seurata puhelimella OmaPosti-sovelluksella avulla tai Postin verkkosivuilla.

— Lakon aikana Postin tiloissa säilytettyjen kirjeiden, aikakauslehtien ja mainosten jakeluun voi tulla useiden päivien tai viikkojen viiveitä. Näitä lähetyksiä jaetaan yhdessä lakon jälkeen postitettujen lähetysten mukana, Posti tiedottaa.

Posti myös kertoo, että sen palvelupisteisiin 20.–27.11. välillä tulleiden pakettien säilytysaikaa on pidennetty 10.12. asti. Jos paketti oli vielä keskiviikkona palvelupisteen hyllyssä on sen säilytysaikaa pidennetty.

Posti lähettää tekstiviestin pidennetystä säilytysajasta paketin vastaanottajalle, jo hän on antanut puhelinnumeronsa Postin käyttöön.