Toistuvasti rikoksiin syyllistyneelle miehelle vaaditaan ehdotonta vankeutta — Savonlinnassa tapahtuneet rötökset liittyvät muun muassa huumausaineisiin ja liikennerikkomuksiin

Huumaavia lääkkeitä, kannabista ja amfetamiinia. Mies pakeni poliisia Mertalassa yli sadan kilometrin tuntinopeudella.

Moises Garibay

Etelä-Savon käräjäoikeudessa luettiin syytteet miehelle, jonka katsotaan syyllistyneen yli 20 rikokseen.
Etelä-Savon käräjäoikeudessa luettiin syytteet miehelle, jonka katsotaan syyllistyneen yli 20 rikokseen.

Oikeudessa vaaditaan ehdotonta vankeutta miehelle, joka on syyttäjän mukaan vuosina 2018 ja 2019 syyllistynyt yli 20 rikokseen Savonlinnassa.

Pitkällä syytelistalla vastaajan katsotaan syyllistyneen useisiin rattijuopumuksiin, ja hän on ollut usein tien päällä ilman ajo-oikeutta, koska ajokortti on ollut kuivumassa edellisten rattijuopumusten tai muiden liikennerikkomusten vuoksi.

Rattijuopumussyytteet liittyvät huumausaineiden käyttöön, minkä vuoksi miehelle luettiin Etelä-Savon käräjäoikeudessa syytteitä myös huumausaineiden käyttörikoksista. Vastaaja on ollut liikenteessä useimmiten huumaavien lääkkeiden vaikutuksen alaisena. Talvella vuonna 2019 huumetesti osoitti miehen käyttäneen myös amfetamiinia.

Heinäkuussa 2018 mies syyllistyi rikokseen, jonka rikosnimike on oikeudessa törkeä liikenneturvallisuuden vaarantaminen. Poliisi oli huomannut hänen olleen liikkeellä Savonlinnan Mertalassa moottoripyörällä, jossa ei ollut rekisteritunnusta.

Poliisi yritti tavoittaa miestä, joka ajoi moottoripyörällään yli sadan kilometrin tuntinopeutta, kun alueella on 40 kilometrin nopeusrajoitus.

Syytteessä todetaan, että vastaaja on syyllistynyt toistuvasti ja jatkuvasti vastaavanlaisiin rikoksiin. Esimerkiksi kesällä 2019 mies oli ajanut niin ikään Mertalassa henkilöautolla 72 kilometrin tuntinopeutta.

Esimerkiksi vapunpäivänä 2019 mies oli jäänyt kiinni ajelemassa autoa ilman voimassa olevaa ajokorttia. Vain kolme viikkoa ehti kulua tuosta rikoksesta, kun hän kärysi jälleen ajokortitta ajamisesta.

Yhden kerran poliisi otti mieheltä talteen tien päällä myös nyrkkiraudan, minkä vuoksi käräjillä luettiin syyte myös vaarallisen esineen hallussapidosta yleisellä paikalla.

Syyttäjä katsoo, että toistuvasti erilaisiin rikoksiin syyllistynyt mies tulisi tuomita käräjillä ehdottomaan vankeuteen. Tuomion kesto pitäisi syytteen mukaan olla vähintään viisi ja enintään kahdeksan kuukautta. Käräjäoikeus antaa jutussa ratkaisun vielä tässä kuussa.

Syyttäjän mielestä rangaistusta mitattaessa on koventamisperusteena huomioitava vastaajan rikosrekisteristä ja liikenneasioiden rekisteristä ilmenevä aikaisempi rikollisuus, koska ne osoittavat miehen piittaamattomuuden lain käskyjä kohtaan.

Kommentoidut