Lavaromantiikka kukkii Mäntyrinteen tanssilavan 60-vuotistansseissa tulevana juhannuksena

Idea juhannustansseista sai alkunsa mustavalkoisesta valokuvasta, joka putosi lattialle iskelmälaulaja Eero Avenin valokuva-albumista. ”Se on minulle muistojen tanssilava”, sanoo 1960-luvulta saakka Suomea kiertänyt artisti.

Soila Puurtinen

Työväenyhdistys toivoo, että kesätanssit saisivat myös potentiaaliset ostajaehdokkaat liikkeelle.
Työväenyhdistys toivoo, että kesätanssit saisivat myös potentiaaliset ostajaehdokkaat liikkeelle.

Tulevana juhannuksena Mäntyrinteen tanssilavan 60-vuotisjuhlatansseissa Savonlinnan Pihlajalahdessa melkein kaikki on samalla tavalla kuin aurinkoisina 1970-luvun kesinä.

Kokko palaa läheisellä saarella, ja kansa on tullut sankoin joukoin tanssimaan valssit, jenkat, humpat ja twistit iskelmälaulaja Eero Avenin tahdissa. Pihalta ihastellaan alempana avautuvaa kaunista Pihlajaveden maisemaa.

Kaikki vain on ensi juhannuksena lähes 50 vuotta vanhempaa, niin lava, esiintyjä kuin ehkä tanssijatkin.

60-luvulla uransa aloittanut Iskelmälaulaja Eero Aven kiertää edelleen Suomea Hangosta Nuorgamiin.
60-luvulla uransa aloittanut Iskelmälaulaja Eero Aven kiertää edelleen Suomea Hangosta Nuorgamiin.

Fanit ovat innoissaan

Idea nostalgisista juhannustansseista Mäntyrinteen lavalla on nykyisin Heinolassa asuvan Eero Avenin. Alkunsa se sai vanhojen valokuvien katselusta.

— Sieltä albumin välistä tipahti vanha mustavalkoinen valokuva, joka esitti Mäntyrinteen lavaa. Se on minulle muistojen tanssilava, jossa tuli esiinnyttyä paljonkin 1970-luvulla, Aven kertoo.

— Ajattelin, että tuolla haluaisin viettää juhannuksena. Paikka on niin upea, ja sieltä on paljon hyviä muistoja. Innostuin ajatuksesta ihan toden teolla, ja niin onnekseni innostui myös järjestelyistä vastaava Pihlajalahden kyläyhdistys.

Aven ei muista, koska on viimeksi esiintynyt Savonlinnan seudulla.

— Faneja minulla täällä kyllä tuntuu olevan sankoin joukoin päätellen saamistani lukuisista sähköpostiviesteistä, toteaa Pihapihlaja-yhtyeensä kanssa esiintymään tuleva artisti.

Yleisömenestystä odotetaan

Pihlajalahden kyläyhdistyksen puheenjohtaja Asko Hirvonen tarttui Avenin esittämään ideaan, sillä hän uskoo, että juhannustansseihin on tulijoita.

— Missähän asti lähimmät juhannustanssit ovatkaan... ehkä Sulkavan Kaipolassa, mahdollisesti Puumalan Pistohiekalla saakka, Hirvonen miettii.

Lavalla on perinteisesti järjestetty possujuhlat heinäkuun lopussa, ja niissä on ollut satoja kävijöitä. Sama talkoolaisten porukka sekä pitopalvelu Höök huolehtivat käytännön järjestelyistä myös lavatansseissa.

Tanssit tuovat nostetta myynnissä olevalle lavalle

Pihlajalahden työväenyhdistyksen puheenjohtaja Vesa Seppänen näkee juhannustanssit jopa eräänlaisena tanssilavan myyntitapahtumana.

Eläköitynyt yhdistys on laittanut perinteikkään ja edelleen varsin hyväkuntoisen tanssilavan myyntiin Tori.fi -palveluun.

— Tottakai kesäksi 1959 valmistuneessa rakennuksessa on sitä ja tätä kunnostettavaa. Mutta perusjutut ovat kunnossa, lahovaurioita ei ole ja katot on uusittu muutama vuosi sitten, Seppänen kertoilee.

Pihlajalahden työväenyhdistys ei toimi enää aktiivisesti, joten perusmaksuista koostuva vajaan 2 500 euron vuosikulu on yhdistykselle nykyisellään rasite. Tästä syystä lavasta halutaan eroon.

Lavalla voisi Seppäsen mielestä järjestää kesätanssien lisäksi monenlaisia tapahtumia: kesäteatteria, huutokauppoja ja vaikka joogaa tai jumppaa. Kaikki on tulevan yrittäjän ideoista kiinni.

Kyläyhdistys korjattu Pihlajalahden työväenyhdistykseksi jutun toiseksi viimeisessä kappaleessa 19.3.2019 klo 15.35.