Poikkeusluvilla on kaadettu toistaiseksi 19 sutta, Parikkalan kolmen lisäluvan hakemus käsittelyssä

Poikkeusluvilla kaadettujen 19 suden lisäksi tammikuussa on lopetettu yksi kapinen susi poliisin määräyksellä.

Parikkalassa on kaadettu yksi susi ja sinne on haussa kolme kaatolupaa. Arkistokuva

Suomen riistakeskus on tammikuun aikana myöntänyt poikkeusluvan 30 suden kaatamiseen poronhoitoalueen ulkopuolella. Niillä on kaadettu 19 sutta.

Parikkalaan on uudella hakemuksella haettu lupaa vielä kolmen suden kaatoon. Tämä hakemus on käsittelyssä, kertoo Kaakkois-Suomen riistapäällikkö Erkki Kiukas.

Kaakkois-Suomeen on toistaiseksi myönnetty kaksi sudenkaatolupaa, toinen Lappeenrantaan ja toinen Parikkalaan. Parikkalan lupa käytettiin 18. tammikuuta, jolloin Saaren Honkakylässä ammuttiin nuori naarassusi.

Suomen riistakeskuksen tiedotteen mukaan kaatolupahakemuksia on käsiteltävänä ympäri Suomea. Hakemukset käsitellään tapauskohtaisesti. Riistakeskus voi myöntää haettua vähemmän lupia tai hylätä hakemuksen kokonaan. Kielteisiä päätöksiä on tähän mennessä tehty viisi.

Poikkeusluvilla kaadettujen 19 suden lisäksi tammikuussa on lopetettu yksi kapinen susi poliisin määräyksellä.

Poikkeuslupaharkinnassa huomioidaan Suomen riistakeskuksen mukaan suden aiheuttamien vahinkojen lisäksi susien kokonaiskuolleisuus sekä millaisista yksilöistä poistuma koostuu. Erityisesti seurataan alfanaaraiden päätymistä saaliiksi.

Maa- ja metsätalousministeriön asettama suurin sallittu saalismäärä on 53 sutta.

Luonnonvarakeskuksen joulukuun väliarvion mukaan Suomessa arvioitiin olevan 32–38 susilaumaa. Laumojen määrässä ei näytä tapahtuneen merkittävää muutosta vuoteen 2015 verrattuna. Uusi kanta-arvio valmistuu maaliskuussa 2017.

Juho Maijala

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet

Kommentoidut