Nainen pahoinpiteli ja käytti seksuaalisesti hyväksi kouluikäistä lasta — Vältti tuomion syyntakeettomana

Minna Mänttäri

Etelä-Karjalan käräjäoikeus katsoi lasta pahoinpidelleen naisen olevan syyntakeeton. Arkistokuva.
Etelä-Karjalan käräjäoikeus katsoi lasta pahoinpidelleen naisen olevan syyntakeeton. Arkistokuva.

Eteläkarjalainen nainen vältti tuomion lapsen törkeää pahoinpitelyä ja seksuaalista hyväksikäyttöä koskevassa tapauksessa.

Etelä-Karjalan käräjäoikeus katsoi vuonna 1981 syntyneen naisen syyllistyneen lapsen törkeään pahoinpitelyyn ja seksuaaliseen hyväksikäyttöön, mutta jätti naisen rankaisematta, koska hän oli tekohetkellä syyntakeeton Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan.

Nainen oli suudellut ja nuollut kouluikäisen lapsen kasvoja ja vartaloa koskematta sukuelimen alueelle. Sen jälkeen nainen oli esimerkiksi lyönyt sekä purrut ja kuristanut lasta.

Vastaaja myönsi syyllistyneensä tekoihin, mutta oli sitä mieltä, että pahoinpitelyä ei tulisi pitää törkeänä hänen mielentilansa vuoksi. Vastaaja katsoi myös, ettei hänen teoillaan ollut seksuaalista tarkoitusta.

Käräjäoikeus katsoi yksimielisesti pahoinpitelyn olevan tekotavaltaan törkeä, koska väkivalta oli erityisen raakaa ja julmaa sekä voimakasta, ja kohdistui puolustuskyvyttömään lapseen. Pahoinpitelyä pidettiin kokonaisuudessaan törkeänä myös siksi, että lapsen ja tuomitun suhteen huomioon ottaen teko on ollut varsin pelottava asianomistajan kannalta.

Vastaajan katsottiin myös syyllistyneen lapsen seksuaaliseen hyväksikäyttöön, sillä teon motiiveista riippumatta tekoa oli pidettävä seksuaalisena ja sen katsottiin vahingoittavan lapsen kehitystä.

Etelä-Karjalan käräjäoikeus antoi asiassa tuomion 26. huhtikuuta.

Oikeudenkäynti käytiin suljetuin ovin ja oikeudenkäyntiasiakirjat määrättiin lopputulosta lukuun ottamatta salaisiksi. Jutun tiedot ovat peräisin oikeuden julkisesta selosteesta, joka annettiin 30. huhtikuuta.