Kansa valitsi Taskisen ja saimaannorpat – "On tämä ehkä hienoin hetki niiden 40 vuoden ajalta, jotka olen norpan parissa puuhannut"

Kirjallisuuden Finlandia-palkintoa tietokirjakategoriassa ei saatu vielä Savonlinnaan.

Tuija Pauhu

Juha Taskisen Jää hyvin, saimaannorppa oli yleisön suosikki, vaikka pääpalkinto ei osunutkana kohdalle. Arkistokuva.
Juha Taskisen Jää hyvin, saimaannorppa oli yleisön suosikki, vaikka pääpalkinto ei osunutkana kohdalle. Arkistokuva.

Savonlinnalaisen Juha Taskisen kirja Jää hyvin, saimaannorppa oli yleisönsuosikki vuoden 2020 tieto-Finlandia-ehdokkaista.

Yleisöäänestyksen tulos julkistettiin keskiviikkona TV1:n suorassa Finlandia-gaalassa. Uudenlainen, kotoisa gaala oli ensimmäinen Finlandia-palkintojenjulkistus, joka välitettiin suorana televisiossa.

Juha Taskinen sai tiedon yleisöäänestyksen tuloksesta pari päivää sitten.

– Kyllähän siinä hetken kakoin, että ihanko ootta tosissanne. Asiasta soitti kustantaja, kertoo Taskinen.

– Täytyy lainata Johannes Virolaista: Kansa on puhunut, pulinat pois, nauraa Taskinen.

Hetki on Taskiselle mieleenpainuva.

– On tämä ehkä hienoin hetki niiden 40 vuoden ajalta, jotka olen norpan parissa puuhannut. Toivon, että tälläkin on merkitystä saimaannorpalle, joka kuitenkin on pääosassa. Ilman norppaa ei tätä kirjaa eikä kirjassa kuvattua elettyä 40 vuotta olisi. Tämä on suuri kiitos näistä vuosista ja kaikesta kirjallisesta tekemisestä, mietti Taskinen.

Jää hyvin, saimaannorppa päättää Taskisen norppatrilogian. Juha Taskinen uskoo, että yleisöäänestysmenestyksen taustalla ovat myös kaksi aiempaa kirjaa ja yleensä se, että norppa on suomalaisille vuosi vuodelta yhä tärkeämpi.

– Ei ole tietoa, ketkä ovat äänestäneet ja mistä päin Suomea, mutta uskon, että ääniä on tullut muualtakin kuin Saimaan seudulta ja Savonlinnasta. Finlandia-ehdokkuus näkyy arjessa; jatkuvasti tulee yhteydenottoja joka puolelta Suomea aivan toiseen tapaan kuin aiemmin.

Juha Taskinen toimii nykyään kalastajana. Hän muistuttaa, että taistelu norpan hyväksi ei ole laannut vaan se jatkuu. Uhka sukupuuttoon kuolemisesta ei ole ohi.

– Olisi tärkeää norppakannalle, että verkkokalastusrajoitus saataisiin jatkettua heinäkuun loppuun. Norppa-alueilla tulisi ymmärtää puhtaan vesistön ja norpan arvo.

–  Koko alueelle on tulevaisuudessa arvaamaton taloudellinenkin hyöty siitä, että Suomen ainoa kotoperäinen eläin polskuttelee näissä vesissä. Norppasaariston saaminen maailmanperintökohteeksi olisi todella tärkeä, pitää toimia viisaasti, ettei sitä nyt tyrittäis.

Tuija Pauhu

Juha Taskisen arkeen kuuluu nykyään talvikalastus norppaturvallisin menetelmin. Arkistokuva.
Juha Taskisen arkeen kuuluu nykyään talvikalastus norppaturvallisin menetelmin. Arkistokuva.

Juha Taskista myös naurattaa:

– Olen varmaan ensimmäinen Tieto-Finlandia-ehdokas ja vielä yleisön suosikiksi valittu kansakoulupohjalta. Muut tietokirjailijat ovat yliopistoväkeä, tutkijoita.

– Tämä kertoo paljon Suomesta ja suomalaisesta sivistyksestä. Tietokirjoja voi kirjoittaa omista kokemuksista, kuten minä tein, tai tutkimuksen pohjalta. Suomi on todella kirjojen luvattu maa, todellinen sivistyksen kehto, mikä myös takaa Suomen demokratian.

Jää hyvin, saimaannorppa -kirjan kustannustoimittajana oli Mirjami Linkola.

– Hän käsitteli tekstin kauniisti ja hienosti, suuri kiitos.

Kirjasta on saatavilla myös äänikirjaversio, jonka on lukenut Savonlinnan teatterin näyttelijä Lauri Kortelainen.

– Kun kuulin Laurin äänen lukevan tekstiä, tutustuin kirjaani uudestaan. Kirjoitin sen kuukaudessa tuossa tuvan pöydällä, heinäkuuhan siihen meni, kertoo Juha Taskinen.

Kirjaan on liitetty Arilyn-sovelluksen kautta lisättyä todellisuutta eli videoita.