Punkaharjulle avautuu metsäbiotalouden näyteikkuna — Rahoitusta kerätään parhaillaan

Suunnitteilla olevien näyteikkunoiden avulla metsäbiotaloustietoa pystytään jakamaan monipuolisesti erilaisille kohderyhmille.

Soila Puurtinen

Uuden hankkeen käytännön toteutuksessa Lusto on
keskeinen organisaatio. Arkistokuva.
Uuden hankkeen käytännön toteutuksessa Lusto on keskeinen organisaatio. Arkistokuva.

Punkaharjulle suunnitellaan metsäbiotalouden näyteikkunaa, joka toimii tutkimustiedon välittäjänä, oppimisympäristönä ja matkailukohteena.

Suunnitteilla olevien näyteikkunoiden avulla metsäbiotaloustietoa pystytään jakamaan monipuolisesti erilaisille kohderyhmille, erityisesti nuorille, Luonnonvarakeskus (Luke) kertoo tiedotteessaan.

Hankkeen toteuttavat Luke, Lusto, Metsähallitus, Itä-Suomen yliopisto (UEF) sekä Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu.

Punkaharjulla on hankkeelle valtakunnallisesti ainutlaatuiset puitteet: tutkimusmetsäalue, virtuaalinen openmetsa.fi-portaali ja matkailijoita houkutteleva kansallismaisema, sekä Suomen metsämuseo ja metsätietokeskus Lusto.

Uuden hankkeen käytännön toteutuksessa Lusto on keskeinen organisaatio, joka välittää tietoa matkailijoille, kouluttajille ja matkailutoimijoille, kertoo Luken erikoistutkija Petteri Vanninen.

Tietoa esimerkiksi agrometsätaloudesta

Hankkeessa kerätään laajasti yhteen metsäbiotalouteen kytkeytyvää tietoa. Esimerkiksi metsän hyvinvointi- ja terveysvaikutukset tuodaan monipuolisesti esille, Vanninen kertoo.

Rakentuvan näyteikkunan kautta tuodaan esille uuden metsäbiotalouden sisältöjä ja tapoja soveltaa tutkimustuloksia. Nämä palvelevat digitaalisina ja fyysisinä kohteina alan koulutusta ja matkailua.

— Esimerkkinä vaikkapa agrometsätalous, eli millä tavalla metsässä voidaan tuottaa uudenlaisia tuotteita, Vanninen mainitsee.

Punkaharjulle rakentuvia sisältöjä ja niiden opetus- ja matkailukäytön sovelluksia jalkautetaan myös muualle maahan Luken tutkimus- ja havaintometsiin.

Luken ja maa- ja metsätalousministeriön pilottihankkeessa kootaan nyt yhteistyöverkostoa ja haetaan hankkeelle jatkorahoitusta. Rahoitusta kootaan alueellisista, valtakunnallisista ja kansainvälisistä rahoituslähteistä.