Savonlinnalaiset hallituspuolueitten kansanedustajat Hanna Kosonen ja Kaj Turunen eivät hyväksy ulkoministeri Timo Soinin abortinvastaista toimintaa —  Silti he äänestävät hänelle luottamusta perjantain äänestyksessä

Kososta harmittaa, että oppositio ja myös media näkevät Soinin luottamuslauseäänestyksen äänestyksenä naisten oikeuksista.

Timo Seppäläinen

Hanna Kososta (kesk.) harmittaa, että oppositio ja myös media näkevät Soinin luottamuslauseäänestyksen äänestyksenä naisten oikeuksien puolesta.
Hanna Kososta (kesk.) harmittaa, että oppositio ja myös media näkevät Soinin luottamuslauseäänestyksen äänestyksenä naisten oikeuksien puolesta.

Savonlinnalaisista kansanedustajista hallituspuolueiden Hanna Kosonen (kesk.) ja Kaj Turunen (kok.) aikovat perjantaina äänestää ulkoministeri Timo Soinin (sin.) luottamuksen puolesta.

Oppositiokansanedustaja Heli Järvinen (vihr.) äänestää Soinin luottamusta vastaan.

Neljä oppositiopuoluetta esittää Soinille epäluottamuslausetta, koska ne katsovat Soinin toiminnan ulkomailla kiistävän naisten oikeudet ja Suomen ulkopoliittisen linjan.

Soini on blogikirjoituksissaan vastustanut aborttia sekä osallistunut toukokuussa abortinvastaiseen mielenosoitukseen ollessaan virkamatkallaan Kanadassa.

Hallituksen rivit eivät täysin pidä äänestyksessä. Kokoomuksen Jaana Pelkonen ja Saara-Sofia Sirén eivät äänestä Soinin luottamuksen puolesta. Mahdollisesti he äänestävät tyhjää.

Tätä kutsutaan politiikaksi. — Hanna Kosonen

Kosonen sanoo tuomitsevansa Soinin toiminnan täysin, mutta äänestävänsä silti hänen luottamuksensa puolesta.

— Luottamuslauseäänestyksessä on kyse koko hallituksen jatkosta. Äänestän luottamuksen puolesta sen takia, etteivät hallituksen hyvät aikaansaannokset kaatuisi viime metreillä. En halua vaarantaa esimerkiksi pienimpien vanhempain- ja sairauspäivärahojen nostamista ja uusien työpaikkojen syntyä.

Kosonen muistuttaa, että Suomen virallinen linja on edistää naisten oikeuksia ja perhesuunnittelua kansainvälisesti.

— Ulkoministerinä toimiessaan Soini edustaa Suomen valtiota, eikä hän näin ollen saa tässä roolissa esittää henkilökohtaisia kannanottojaan, jottei Suomen linjasta tule väärinkäsityksiä.

Helsingin Sanomille Kosonen harmitteli sitä, että oppositio ja myös media näkevät Soinin luottamuslauseäänestyksen äänestyksenä naisten oikeuksista.

Kai Skyttä

Kaj Turusen (kok.) mielestä Soinin pitäisi selvästi erottaa yksityishenkilönä uskonsa vuoksi ottamansa kannanotot hallituksen linjasta.

Turusen mielestä Soinin pitäisi selvästi erottaa yksityishenkilönä uskonsa vuoksi ottamansa kannanotot hallituksen linjasta.

— Silloin kun ne poikkeavat Suomen linjasta, on hänen se tuotava samassa yhteydessä esille etteivät ne edusta hallituksen linjaa. Ministerinä hän ei voi olla poikkiteloin Suomen virallisen linjan kanssa, sanoo Turunen ja kertoo äänestävänsä Soinin luottamuksen puolesta.

Tuija Pauhu

Heli Järvinen (vihr.) pitää Soinin abortinvastaisia lausuntoja vastenmielisenä.

Heli Järvinen pitää Soinin abortinvastaisia lausuntoja vastenmielisenä. Hän aikoo äänestää Soinin luottamusta vastaan.

Epäluottamuslausetta Soinille esittävät SDP, vihreät, vasemmistoliitto ja RKP.

Oppositiopuolueista perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit eivät osallistu epäluottamuslauseeseen.

Juttua on päivitetty 20.9. klo 18.49. Lisätty Hanna Kososen Itä-Savolle antamat kommentit. Alkuperäisessä jutussa oli siteerattu laajemmin Helsingin Sanomien juttua.

Uusimmat uutiset