Tänään Savonlinnan kaupunginvaltuusto päättää normaalikoululaisten tulevan koulupaikan ja linjannee myös tulkintansa kyläkoulujen oppilasrajasta — Itä-Savo kertoo päätöksistä verkossa ja paperilehdessä

Kaupunkistrategiakin valtuuston käsittelyssä

Antti Varonen

Monet valtuustoryhmien muutosesityksistä juonsivat juurensa kaupunkilaisten antamaan palautteeseen, joka seminaariväelle esiteltiin.
Monet valtuustoryhmien muutosesityksistä juonsivat juurensa kaupunkilaisten antamaan palautteeseen, joka seminaariväelle esiteltiin.

Savonlinnan kaupunginvaltuusto päättää tänään, miten normaalikoulun oppilaat sijoittuvat kaupungin kouluverkkoon, kun normaalikoulu syksyllä 2018 loppuu.

Todennäköisesti hyväksytyksi tulee kaupunginhallituksen esitys, että keskikaupungin 1.—6. luokat sijoittuvat OKL:n päärakennukseen ja 7.—9. luokat Talvisaloon.

Myös 1.—6. luokkien pienryhmät Talvisalosta siirtyvät kampuksenmäelle.

Sunnuntaina ryhmien välisissä neuvotteluissa tukea sai lisäys, jonka mukaan Talvisalon pidennetyn oppivelvollisuuden ryhmä siirtyy myös Talvisaloon. Ryhmässä on 1.—9. luokkien oppilaita.

Valtuusto todennäköisesti äänestää keskikaupungin alakoulun paikasta. Perussuomalaiset haluavat koulun jatkavan normaalikoulun nykyisessä rakennuksessa, jonka kaupunki vuokraisi Suomen Yliopistokiinteistöt Oy:ltä.

Virkamiesten esitystä ei tiettävästi kannata kukaan. Virkamiehet ovat esittäneet sivistyslautakunnalle ja kaupunginhallitukselle, että keskikaupungin 1.—9. luokat sijoittuisivat Talvisaloon, jonne rakennettaisiin laajennus kaupungin vuokrattavaksi.

Todennäköisesti valtuusto linjaa tulkintansa kyläkoulujen oppilasrajasta — Rantasalmelaisten kirjekin luultavasti keskusteluun

Todennäköisesti kaupunginvaltuusto linjaa tulkintansa kyläkoulujen oppilasrajasta. Kaupunginhallitus esittää, että jatkossa esioppilaat laskettaisiin koulujen oppilasmäärään, kun koulujen tulevaisuutta puntaroidaan. Lisäksi kaupunginhallitus esittää, että kouluja ei automaattisesti lopetettaisi, jos niiden oppilasmäärä laskee muutaman vuoden ajaksi alle 25 oppilaan.
Kaupunginhallitus teki esityksensä käsitellessään virkamiesten esitystä, jonka mukaan sivistyslautakunta komennettaisiin valmistelemaan Kallislahden koulun lakkauttamista. Koulussa on nyt oppilaita vähemmän kuin 25, mutta oppilasmäärä on ensi lukuvuoden jälkeen kasvava.

Eri ryhmillä oli vielä sunnuntain ryhmäneuvotteluissa harkinnassa, että asia jätettäisiin pöydälle, koska esityksessä sekoittuu Kallislahden koulun kohtalo ja kyläkouluja koskeva periaatelinjaus.

Sunnuntai-iltana Savonlinnan valtuutetut saivat viestin Rantasalmen kunnanhallituksen puheenjohtajalta Eero Sistoselta (kesk.) ja Rantasalmen kunnanvaltuuston puheenjohtajalta Juho Tiaiselta (kesk.).

Sistonen ja Tiainen ehdottivat, että Savonlinna ja Rantasalmi jatkaisivat kumppanuusneuvotteluja Kallislahden koulusta. Neuvottelut keskeytyivät pari vuotta sitten. Sistosen ja Tiaisen ideana on selvittää kuntarajan pinnassa asuvien rantasalmelaisperheitten halukkuus laittaa lapsensa Kallislahden kouluun.

Savonlinnan valtuuston keskustan ryhmäpuheenjohtajan Reima Härkösen mielestä rantasalmelaisten viesti muutti tilanteen.
— On tärkeää nyt antaa viesti Rantasalmen suuntaan ja aloittaa hyvät neuvottelut. Odotusarvo on, että kuntarajan molemmin puolin tahtotilaa on nyt enemmän kuin kaksi vuotta sitten, Härkönen sanoo.

Kaupunkistrategia käsittelyssä

Valtuusto päättää kokouksessaan myös kaupunkistrategiasta. Kaupungin visioksi kaupunginhallitus esittää, että Savonlinna olisi kansainvälinen kulttuuri- ja sivistyskaupunki Saimaan sydämessä.

Valtuusto päättää myös Kerimäen entisen vuodeosaston remonttirahoista. Entinen vuodeosasto remontoidaan vanhainkotia varten. Vanhainkotirakennuksen kaupunki on myynyt Attendolle.

Teatterin lisäavustusta ei käsitellä

Teatterin lisäavustushakemus ei ole kaupunginvaltuuston käsittelyssä. Kaupunginhallitus palautti hakemuksen sivistyslautakuntaan ja sanoi, että sivistyslautakunnan pitää etsiä omasta budjetistaan rahat, jos se haluaa myöntää teatteriyhdistykselle 82 000 euron lisäavustuksen.

Asioiden käsittelyjärjestystä ei tiedetä — Kokous alkaa kello 18

Savonlinnan kaupunginvaltuuston kokous alkaa valtuustosalissa kello 18. Asioiden käsittelyjärjestys varmistuu vasta kokouksessa. Valtuusto saattaa muuttaa käsittelyjärjestystä niin, että kaupunkistrategia käsitellään ensin.
Esityslistalla normaalikoululaisten koulupaikka on ensimmäisenä ja strategia viimeisenä.

Itä-Savo kertoo valtuuston päätöksistä maanantai-iltana verkossa sekä paperilehdessä tiistaina ja keskiviikkona.

Jaana Hänninen

Jaana Hänninen