Vuokra-asuntojen purku käynnissä — Savonlinnasta poistuu tänä kesänä 107 asunnon verran ylimääräistä vuokra-asuntokantaa

"Ainoa keino tasapainottaa vuokra-asuntojen määrää kysyntää vastaavaan suuntaan", sanoo Savonlinnan Vuokratalot Oy:n toimitusjohtaja Hannu Kurki.

Timo Seppäläinen

Kaupungin vuokratalojen purku Telakkatiellä on parasta aikaa käynnissä Savonlinnan Nätkillä. Purun jälkeen tontit tasoitetaan ja maisemoidaan tämän syksyn aikana.
Kaupungin vuokratalojen purku Telakkatiellä on parasta aikaa käynnissä Savonlinnan Nätkillä. Purun jälkeen tontit tasoitetaan ja maisemoidaan tämän syksyn aikana.

Savonlinnan Vuokratalot Oy purkaa parhaillaan kohteitaan Telakkatie 16:ssa, Kuusiniementie 17:ssä ja 19:ssä sekä Savonrannalla.

Purkutyöt on saatu jo päätökseen toisessa Telakkatien vuokrataloista. Toisessakin purettavassa talossa on sisäpuoliset purkutyöt tehty eli muun muassa ovet ja ikkunat poistettu.

Rakennukset puretaan vaiheittain, jotta materiaalit saataisiin mahdollisimman tarkkaan kierrätettyä.

Kuusiniementiellä purkutyöt ovat käynnistyneet molemmissa kohteissa.

Savonrannalla kaksi kiinteistöä puretaan kokonaan ja kolme osittain siten, että kiinteistön hyväkuntoisimmat asunnot jätetään käyttöön.

Ainoa tapa vähentää ylitarjontaa asunnoista

Savonlinnan Vuokratalot Oy:n toimitusjohtaja Hannu Kurki sanoo, että urakka on tehty syyskuun loppuun mennessä tonttien maisemointia myöten.

— Näillä toimenpiteillä saadaan vähennettyä 107 asuntoa. Kokonaisuutena tämä on ainoa keino tasapainottaa vuokra-asuntojen määrää kysyntää vastaavaan suuntaan, Kurki sanoo.

Tyhjiä asuntoja on edelleen kaupungin laitamilla. Keskustan asuntoihin on helpompi löytää asukkaat.

— Opinnot ovat alkamassa ja hakemuksia tulee jatkuvasti. Syyskuussa tiedämme tarkemmin kuinka paljon meille jää tyhjiä asuntoja ja missä ne sijaitsevat, Kurki kertoo.

Suunnitelmia jatkosta ja mahdollisista uusista purkukohteista tehdään syksyn aikana.

Taloihin kohdistui vielä lainoja, joita kohtuullistettiin

Savonlinnan kaupunki myönsi vuokrataloyhtiölle keväällä sen pyytämän 880 000 euron takauksen, jonka yhtiö tarvitsi purkutöiden lisäksi purettaviin rakennuksiin kohdistuvien lainojen takaisin maksuun.

Osa lainoista on saatu anteeksi akordina, ja maksettavaksi jääneeseen osuuteen vuokrataloyhtiö sai takauksen kaupungilta.

— Talot oli rakennettu 90-luvun alussa, ja pahimmillaan kohteissa oli jopa lähemmäs miljoonan euron verran lainaa jäljellä, Kurki toteaa.

Hänen mukaansa valtion lainoja on maksettu pois maksamalla kiinteää vuosimaksua. 

 — Käytännössä tämä on tarkoittanut sitä, että korkeiden korkojen aikaan raha on riittänyt korkoihin, mutta ei lyhennyksiin.

Tämän kesän purkutöiden jälkeen vuokrataloyhtiön omistukseen jää vielä noin 1400 asuntoa.