Vekaransalmen silta on erittäin tervetullut — Siltaa on odotettu vuositolkulla ja se nopeuttaa liikkumista töihin, kotiin sekä loma-asunnolle

Kansalaiset toivovat, että seuraavaksi Sulkavan ja Virmutjoen välinen maantie kokisi vielä kunnon remontin.

Soila Puurtinen

Vekaransalmen lossilla on myös talviviikonloppuisin liikennettä 
välillä varsin vilkkaasti. Näin oli tänäkin viikonloppuna. Upea talvisää
 sai varmasti osaltaan väen liikkeelle sunnuntaina.
Vekaransalmen lossilla on myös talviviikonloppuisin liikennettä välillä varsin vilkkaasti. Näin oli tänäkin viikonloppuna. Upea talvisää sai varmasti osaltaan väen liikkeelle sunnuntaina.

Aurinkoinen talvisunnuntai on upeimmillaan Sulkavan Vekaransalmessa ja Ruokoniemen kylällä.

Ruokoniemeläiset naapurukset Kaarlo Hämäläinen ja Aulis Putkonen puuhaavat Putkosen kotipihalla lämmityshommien kanssa. Ruokoniemeltä Vekaran lossille on matkaa muutama kilometri.

Miehet sanovat, että siltaa Vekaraan on odotettu parisen kymmentä vuotta. Nyt sillan maastotyöt ovat alkaneet.

Molemmat miehet ovat olleet myös Vekaran lossin puikoissa. Hämäläinen kuljetti lossia runsaat 40 vuotta. Putkonen vuosina 1984–89 ja 1998–2012.

— Siltaa eivät ole edes lossarit vastustaneet, Hämäläinen kertoo.

Hieman yllätyksenä, mutta iloisena sellaisena on Sulkavalla Hämäläisen mukaan pidetty rakentamisen ajankohtaa, koska Savonlinnan Laitaatsalmi sai siltansa ja viitostietäkin aletaan Mikkelistä Juvalle remontoida.

— Ei täällä uskottu, että tierahoja riittäisi Sulkavallekin näin isoon työmaahan.

Aulis Putkonen sanoo, ettei hän eläkeläisenä ole ottanut stressiä liikenteen sujumisesta.

— Vaan kyllä silta kummasti sujuvoittaa etenkin Sulkavan ja Virmutjoen välisen maantien kesäliikennettä.

— Mikäs siinä. Antaa sillan tulla. Onhan tuo autoliikenne kesällä välillä niin vilkasta, etteivät kaikki autot kerralla yhteen lossikyytiin aina mahdukaan.

Lossin kyydissä salmen yli neljä kertaa päivittäin

Rauni Kostiainen ja Matti Huhtanen Sulkavan Lohilahdelta odottivat rannalla lossin saapumista. Kostiainen on ammatiltaan postinjakaja.

— Ajan lossilla neljä kertaa päivässä. Voit kuvitella, miten kovasti odotan sillan valmistumista. Tämä on hyvin mieluista ihan kaikille täällä päin liikkuville.

Matti Huhtanen toivoo ja uskookin, että sillan seurauksena valtion on parannettava myös Sulkava–Virmutjoki välisen maantien kuntoa.

— Raskaan liikenteen määrä kasvaa varmasti, kunhan silta valmistuu. Mutkia pitäisi oikoa, kuoppia ja routavaurioita paikata. Tienhoitoa tällä tiellä pitäisi ehdottomasti kohentaa talvella.

Kesäasunnon tilannetta Mikkolanniemeen sunnuntaina tarkastamaan menneet Toivo ja Silpa Mikkonen ovat iloisia Vekaran sillasta.

Soila Puurtinen

Kaarlo
 Hämäläinen ja Aulis Putkonen Sulkavan Ruokoniemestä ovat kummatkin 
olleet kuljettamassa Vekaransalmen lossia. Ilpo-koira on ollut lossilla 
vain kyytiläisenä. — Siltaa Vekaraan on odotettu kauan. Hienoa, että 
sitä aletaan vihdoin rakentaa, miehet sanovat.
Kaarlo Hämäläinen ja Aulis Putkonen Sulkavan Ruokoniemestä ovat kummatkin olleet kuljettamassa Vekaransalmen lossia. Ilpo-koira on ollut lossilla vain kyytiläisenä. — Siltaa Vekaraan on odotettu kauan. Hienoa, että sitä aletaan vihdoin rakentaa, miehet sanovat.

— Loppuu sitten tämä puljailu. Ja pitkäähän sitä siltaa on tähän puuhattu. Hyvä, kun se vihdoin saadaan, Toivo Mikkonen sanoo.

Silpa Mikkonen huomauttaa sillasta toivottavasti tulevan sellaisen, että rekat pääsevät talvellakin kiipeämään sillan yli.

— Eivätkä jää jumiin niin kuin Savonlinnan Laitaatsalmen uudella maatiesillalla sattui hiljattain käymään, Silpa Mikkonen sanoo.

— Tässä näyttäisi Vekaransalmen kahta puolta olevan hyvät ja laajat alueet rakentaa siltaa, että jospa siitä saataisiin vähän Laitaatsalmen siltaa loivempi, Toivo Mikkonen pohtii.

Valmista tulee vuoden 2019 loppuun mennessä

— Ihan huippu juttu, sanoo joutsenolainen Esa Hämäläinen Vekaransalmen tulevasta sillasta.

Hämäläinen kertoo ajavansa Sulkavan ja Joutsenon väliä joka viikonloppu perheen mökille Sulkavalle.

— Uusi silta lyhentää jo ajoaikaakin ihan merkittävästi, sanoo puolestaan Marjo Hämäläinen.

Monet autoilijat Vekaransalmella iloitsivat uudesta sillasta, kun samalla toivottiin lisärahoitusta maanteiden peruskunnostukseen.

Vekaransalmen silta on 639 metriä pitkä ja sen alikulkukorkeus on 24,5 metriä. Sillan suunnittelu alkoi  vuoden 2017 alussa ja se valmistuu vuoden 2019 loppuun mennessä.