Vastustus Heinäveden kaivoshanketta vastaan kasvaa — Nyt kansanedustaja Kaj Turunen haastaa Kaakkois-Suomen kansanedustajat Saimaan suojeluun

Kansanedustaja Kaj Turunen on liittynyt Heinäveden kaivoshanketta vastustavien joukkoon. Turunen korostaa olevansa suomalaiseen teollisuuteen myönteisesti suhtautuva ihminen, mutta tätä hanketta kansanedustaja ei voi kannattaa. — Itseasiassa tulen vastustamaan tätä, Turunen sanoo.

Soila Puurtinen

Kansanedustaja Kaj Turunen liittyi Heinäveden kaivoshankkeen vastustajien joukkoon, ja haastaa seudun muita kansanedustajia mukaan Saimaan suojeluun.
Kansanedustaja Kaj Turunen liittyi Heinäveden kaivoshankkeen vastustajien joukkoon, ja haastaa seudun muita kansanedustajia mukaan Saimaan suojeluun.

Kansanedustaja Kaj Turunen (kok.) kritisoi Heinäveden kaivoshanketta. Heinävedelle on suunnitteilla grafiittikaivoshanke, josta Itä-Savo on viime aikoina kirjoittanut.

Kaivohanke on herättänyt huolta Heinävedellä ja sen alapuolella lähinnä siksi, että kaivoksen pelätään pilaavan koko eteläisen Saimaan.

Myös Turunen muistuttaa, että Saimaa on maailmanlaajuisesti merkittäväjärvialue, jonka puhtaus ja luontoarvot ovat korvaamattomat. Hän pitää lyhytnäköisenä, jos kaivoksen sallitaan pilata Saimaan.

— Heinävedelle voisi syntyä kymmeniä työpaikkoja kaivostoiminnasta, mutta samalla sieltä poistuisi pahimmillaan matkailualan työtä vielä enemmän, Turunen sanoo tiedotteessaan.

Kaivoshanketta Heinävedelle ajaa kansainvälinen kaivosyhtiö Beowulf Mining sekä sen Suomessa toimiva tytäryhtiö Fennoscandia Resources.

Turunen korostaa olevansa suomalaiseen teollisuuteen myönteisesti suhtautuva ihminen, mutta tätä hanketta kansanedustaja ei voi kannattaa.

— Itseasiassa tulen vastustamaan tätä, Turunen sanoo.

Ympäristövaikutukset yltäisivät kauas

Turunen muistuttaa myös, ettei huoli ole vain heinäveteläisten. Negatiiviset ympäristövaikutukset koskettavat koko Suur-Saimaan aluetta Savonlinnasta Mikkeliin ja Lappeenrantaan asti. Hän epäilee, että ympäristövaikutukset voivat romahduttaa matkailun, kalastuksen sekä kiinteistöjen arvot.

Kansanedustaja kritisoi myös sitä, ettei yhtiöltä ole saatu hankkeesta olennaisia tietoja. Julkisuuteen hanke on tullut vasta Itä-Savon uutisoinnin myötä.

— Kuvaavaa on, että kansalaiset joutuvat itse järjestämään kaivokseen liittyvään tilaisuuden Heinäveden kirjastossa.

Kaivosyhtiön edustaja on luvannut tulla paikalle tilaisuuteen. Ympäristöselvityksiä tehdään tämän kesän aikana.

Love-Saimaa -ryhmä pystyyn heti istuntokauden aluksi

Turusen mielestä Heinäveden kaivoshankkeelle ei pitäisi antaa ympäristölupaa, mutta ei millekään muullekaan kaivokselle Saimaan ympäristössä.

— Pitää muistaa, että ympäristölupa on lupa pilata ympäristöä. Saimaan vesistön pilaamisessa on oltava nollatoleranssi. Kaivostoiminnassa riskit ovat aivan liian suuret.

Turunen haastaa samalla kaikki Kaakkois-Suomen kansanedustajat taisteluun Saimaan puolesta. Hänen mielestään Saimaa ansaitsee eduskuntaan oman edunvalvontaryhmän.

Savonlinnalaisedustaja aikoo perustaa istuntokauden alettua Love-Saimaa ryhmän, jonka tarkoituksena on vaalia Saimaan ympäristöarvoja. Turunen uskoo, että ryhmä voi näin vaikuttaa ympäristöarvojen puolesta päätöksenteon yhteydessä.