Sosterin alueelta löydetty tartuntatapaus ei ole uusi tartunta

Edellisen kerran tartuntoja löytyi toukokuun lopussa.

Sosterin alueelta löydetty tartuntatapaus ei ole uusi tartunta

Sosterin alueelta nousi viikonloppuna tilastoihin koronatartunta, joka ei kuitenkaan ole uusi tautitapaus. Kyseessä on koronatautia jo pidempään sairastanut henkilö, jonka näyte oli edelleen positiivinen.

Viimeisin uusi tartunta Itä-Savon alueella on todettu toukokuun lopulla. Kaikkiaan koronavirustartuntoja on Sosterin alueella todettu 13.

– Käytössä olevalla näytteenottomenetelmällä koronavirustaudin sairastaneilta voi löytyä virusta vielä kuukausia sairauden jälkeen. Tällainen henkilö ei kuitenkaan enää levitä virusta eteenpäin, eikä näin ollen tartuta sitä muihin, kertoo vastaava johtajaylilääkäri Veikko Karvanen Sosterista.

Koronaan liittyvistä toimista on tullut rutiinia.

Koronavirustestausten määrä on Sosterin alueella lisääntynyt selvästi heinäkuun aikana. Näytemäärä on yli kaksinkertaistunut touko-kesäkuuhun verrattuna. Viime viikolla näytteitä otettiin keskimäärin 30 henkilöltä päivittäin.

Sosterista kerrotaan, että koronaviruksen toiseen aaltoon on varauduttu. Karvanen toteaa, että maailmalla virus on levinnyt laajasti ja Euroopassakin tartuntamäärät ovat lähteneet uudestaan kasvuun.

– Riskit ovat olemassa. Se jää nähtäväksi, tuleeko uusia tautitapauksia Savonlinnan alueelle, Karvanen toteaa.

Valmiudet uusien tartuntatapausten käsittelyyn ovat Karvasen mukaan hyvät. Keväällä pystytetyt linjat päivystyksessä ja näytteenotoissa on edelleen käytössä. Koronanäytteet otetaan erillään sairaalan muusta toiminnasta, jotta tartuntojen mahdollisuus pienenee.

– Henkilökunnan käytössä olevien suojainten määrä on nyt parempi kuin keväällä. Toimintaa on kehitetty ja koronaan liittyvistä toimista on tullut rutiinia, Karvanen kertoo.