Pyörävarastopalon tuomioita hylättiin — Hovioikeus käsitteli Rantasalmen viime kevään pyörävaraston tulipalon tapahtumia

Hovioikeuden mielestä varastopalon aiheuttajasta ei ollutkaan täyttä varmutta. Ratkaisu oli hovissa yksimielinen.

Tuija Pauhu

Hovioikeus hylkäsi keskeisiä tuomioita, jotka Etelä-Savon käräjäoikeus oli langettanut nuorelle miehelle Rantasalmella viime keväänä tapahtuneesta pyörävajapalosta.
Hovioikeus hylkäsi keskeisiä tuomioita, jotka Etelä-Savon käräjäoikeus oli langettanut nuorelle miehelle Rantasalmella viime keväänä tapahtuneesta pyörävajapalosta.

Itä-Suomen hovioikeus on muuttanut käräjäoikeuden tuomiota, joka koskee viime vuoden huhtikuussa Rantasalmella kerrostalon pyörävarastossa alkunsa saanutta, ja sieltä talon rakenteisiin levinnyttä tulipaloa.

Tulipalossa loukkaantui talon asukkaita.

Hovioikeus hylkäsi vuonna 1997 syntyneen miehen käräjillä saamat tuomiot yleisvaaran tuottamuksesta ja kahdesta vammantuottamuksesta.

Jälkimmäiset tuomiot liittyivät juuri kahden ulkopuolisen henkilön loukkaantumiseen tulipalossa.

Pyörävajassa oli päätekijänä pidetyn nuoren miehen lisäksi ollut toinenkin nuorimies tulipalon syttyessä. Tulipalon on katsottu saaneen alkunsa tupakasta.

Hovioikeudelle jäi varteenotettava epäily siitä, että tulipalo olisi saanut alkunsa juuri vuonna 1997 syntyneen miehen tupakoinnin seurauksena. Tätä näkemystä oli tukenut myös yksi todistajan lausunto.

Tällä perusteella hovioikeus kumosi päätekijän keskeiset tuomiot varastopaloon liittyen.

Molemmat miehet olivat saaneet käräjillä tuomioita monista muistakin rikoksista.

Vuonna 1996 syntynyt rikoskumppani oli niin ikään vaatinut hovioikeudessa käräjäoikeudessa saamansa tuomion alentamista. Tuomiota oli rapissut muun muassa omaisuus- ja väkivaltarikoksista.

Tähän hovioikeus ei suostunut, vaan piti voimassa miehelle langetun tuomion, joka oli pituudeltaan 1 vuosi ja 8 kuukautta vankeutta.

Vuonna 1997 syntyneen miehen tuomio aleni hovissa 80 päivällä, mutta muiden rötösten vuoksi hovioikeus piti oikeudenmukaisena tuomita mies 2 vuoden ja 9 kuukauden mittaiseen vankeuteen.

Nuorena henkilönä ja aiemman moitteettoman rikostaustansa vuoksi mies joutuu istumaan tuomiostaan kolmasosan.

Hän oli ehtinyt olla vangittuna jo sen aikaa, että hovioikeuden hiljattaisen päätöksen mukaan häntä ei ole tarpeen pitää enää tämän asian vuoksi vangittuna.