Savonlinnalaislähtöinen Ilkka Ketolainen juhli häitään miehensä kanssa Olavinlinnassa — "Hääkakkumme päällä komeili kaksi urospingviiniä"

Tasa-arvoisen avioliittolain voimaanastumisen jälkeen lähes 1600 samaa sukupuolta olevaa paria on solminut avioliiton. 9. syyskuuta avioliiton solmivat Ilkka Ketolainen ja Eetu Simpanen.

Sirpa MikkonenIlkka Ketolaisen ja Eetu Simpasen
hääjuhla alkoi risteilyllä Saimaan aalloilla.
Ilkka Ketolaisen ja Eetu Simpasen hääjuhla alkoi risteilyllä Saimaan aalloilla.

— Pihalla haravoidessa ajattelin, että onpa hirmu etuoikeutettu olo, Ilkka Ketolainen kertoo.

— Mutta samaan aikaan tuntuu oudolta tuntea itsensä etuoikeutetuksi siitä, mihin kaikilla on perusoikeus.

Tasa-arvoinen avioliittolaki astui voimaan 1. maaliskuuta. Lain myötä samaa sukupuolta olevat pariskunnat voivat avioitua sekä muuttaa rekisteröidyn parisuhteen avioliitoksi.

Väestörekisterikeskuksen väestötietojärjestelmän mukaan maistraateissa muutettiin elokuun loppuun mennessä 1122 aiemmin rekisteröityä parisuhdetta avioliitoksi ja solmittiin 456 uutta samaa sukupuolta olevien avioliittoa.

Joukon jatkona avioon astuivat savonlinnalaislähtöinen Ilkka Ketolainen ja tamperelaislähtöinen Eetu Simpanen. Häitä vietettiin 9.9. Olavinlinnassa – 11 vuoden seurustelun ja kymmenen vuoden kihloissa olemisen jälkeen.

— Häät eivät voineet olla ihan perinteiset, ja siinä joutui miettimään, mitä perinteitä halusimme mukaan. Koska häissä ei ollut morsianta, kukkakimput, sukkanauhat ja ryöstöt jätettiin luonnollisesti pois. Päätimme myös, ettei ole bestmaneja eikä kaasoja, vaan toimimme itse juhlan isäntinä, ja hääkakkumme päällä komeili kaksi urospingviiniä.

Muilta osin juhlat olivat tyypilliset suomalaiset häät: paikalla oli ystäviä ja sukulaisia, ohjelmassa oli puheita, musiikkia ja tanssia, ja illalla syötiin hyvin. Parin vihki käräjätuomari ja pappi siunasi liiton.

Tuntuu oudolta tuntea itsensä etuoikeutetuksi siitä, mihin kaikilla on perusoikeus.

Alunperin juhlaan oli varattu savonlinnalainen henkikirjoittaja, jonka oli tarkoitus suorittaa vihkiminen. Myöhemmin pari kuitenkin huomasi, että häävieraiden joukossa on kolme henkilöä, joilla on vihkioikeus.

— Tuntui mieluisammalta, että vihkijä löytyi omista voimista. Meidät vihki Helsingin käräjäoikeuden käräjätuomari, ja paikalla oli myös kaksi pastoria, joista molemmat olisivat olleet valmiit vihkimään meidät. Halusimme kuitenkin siunauksen, sillä Eetu ei kuulu kirkkoon.

Päätöksen naimiseen menemisestä pari oli tehnyt maaliskuussa 2016. Tuolloin elettiin jännittäviä aikoja, sillä tasa-arvoisen avioliittolain toteutuminen ei ollut vielä varmaa eikä tämän myötä ollut varmuutta siitä voiko pari avioitua.

Antti Varonen

Ilkka Ketolainen vihittiin Olavinlinnassa 9.9. Linna valikoitui hääjuhlan paikaksi, sillä kihlat vaihdettiin Olavinlinnan äärellä kymmenen vuotta sitten.

Ensimmäinen askel kohti sukupuolineutraalia avioliittolakia otettiin vuonna 1993, kun kansanedustaja Outi Ojala (vas.) teki lakialoitteen kahden samaa sukupuolta olevan henkilön rekisteröidystä parisuhteesta.

Prosessi kohti nykyistä avioliittolakia kiihtyi Tahdon 2013 -kampanjasta, jonka kautta eduskunnalle tehtiin kansalaisaloite tasa-arvoisen avioliittolain puolesta. Marraskuussa 2014 eduskunta hyväksyi kansalaisaloitteen, ja helmikuussa 2015 presidentti Sauli Niinistö vahvisti avioliittolain muuttamisen.

Tasa-arvoinen avioliittolaki kohtasi kuitenkin vastustusta, ja keväällä 2015 aloitettiin tasa-arvoista avioliittolakia vastustava kansalaisaloite. Vasta-aloite kuitenkin kaatui eduskunnan äänestyksessä helmikuussa 2017.

Kun tasa-arvoinen avioliittolaki astui lopulta voimaan maaliskuussa 2017, oli selvää, että Ketolainen ja Simpanen voivat solmia avioliiton. Samalla lain voimaanastuminen mahdollisti sen, että hääjuhlaa voitiin virallisesti kutsua häiksi.

— Pitkän väännön jälkeen lain voimaantulo tuntui oikealta ja hyvältä. Olin hirveän ylpeä asiasta ja Suomesta. Olemme aina olleet sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksissa muita pohjoismaita jäljessä.

Silti maailmanlaajuisesti tarkasteltuna Suomi toimii seksuaalivähemmistöjen asemassa suunnannäyttäjänä. Amnestyn mukaan 76 valtiossa homous on edelleen rangaistavaa. Myös kuolemantuomioita jaetaan.

— Esimerkiksi heti itärajan takana julkinen asenne homoja kohtaan on avoimesti vihamielinen. Eetun kanssa emme voisi elää Venäjällä pariskuntana kohtaamatta väkivaltaa tai joutumatta sakotetuksi. Maan eteläosassa Tšetšeniassa vainotaan ja teloitetaan ihmisiä seksuaalisen suuntautumisen perusteella.
Seksuaalivähemmistöjen asema nousi esille myös Ketolaisen ja Simpasen häissä.

— Häissä pidettiin puheita, ja häät haluttiin pitää iloisena juhlana, mutta huomasimme, että moni resonoi vahvasti tämän asian kanssa. Paikalla oli paljon sateenkaarikansaa, ja eräs vanhemmista vieraistamme muistutti lainsäädännön muutoksista oman elämänkaarensa aikana: ”Jo syntymässäni yhteiskunta leimasi minut rikolliseksi ja sairaaksi. Yhtäkkiä, kun olin kolmekymppinen, kuin taikaiskusta olin yhteiskunnan silmissä terve.”

Taikaiskulla häävieras viittasi viittasi vuoteen 1981, jolloin Lääkintöhallitus lakkasi luokittelemasta homoseksuaalisuutta sairaudeksi. Vuoteen 1971 homous oli Suomessa rikos.

— Vanhemmilla sukupolvilla on vahva häpeän taakka, johon on kasvettu ja opittu.

Antti Varonen

"Kukaan ei halua olla ”the only gay in the village”. Tästä syystä myös Savonlinnaan tarvittaisiin nuortenryhmä, jossa voi viettää aikaa ilman ennakko-oletuksia sukupuolesta tai seksuaalisesta suuntautumisesta", Ilkka Ketolainen sanoo.

Tuore aviomies toivoo, että omaa identiteettiään pohtivan nuoren vanhemmat päivittäisivät tietojaan eivätkä siirtäisi omia ennakkoluulojaan eteenpäin.

— Kuuluminen johonkin vähemmistöön ei tee ihmisestä yhtään sen parempaa tai yhtään sen huonompaa kuin kukaan muukaan.

— Nykyään tiede näkee seksuaalisen kirjon osana luonnon monimuotoisuutta, ja nuoret kasvavat kulttuuriin, jossa vähemmistöihin suhtaudutaan avoimemmin.

Muutama viikko häiden jälkeen Ketolaisesta tuntuu, että jalat ovat avioliiton myötä vankemmin maassa.

— Tuntui hyvältä järjestää isot juhlat, ja toisaalta on helpottunut olo siitä, että kaikki meni hyvin ja juhlat ovat ohi.

Tuoreelle avioparille avioliitto on lupaus yhteisestä tulevaisuudesta ja merkitsee sitoutumista yhteiseen tiimiin. Samalla avioliitto on juridinen sopimus.

— Avioliitto merkitsee ennen kaikkea vastavuoroista sitoutumista, mutta meidän kohdalla jo kihlautuminen oli lupaus toinen toisillemme, että tässä mielellään katsellaan toisiamme vakavamminkin.

— Jos emme olisi nyt menneet naimisiin, niin kohta olisi pitänyt ruveta laatimaan testamentteja, että jollakin tavalla olisi toisen elämä turvattu, jos toiselle sattuisi jotakin. Kuitenkin olemme viettäneet yhdessä kolmasosan elämästä, käytännössä koko aikuisiän.

Savonlinnassa tarvetta vertaistoiminnalle

Nuoruutensa Savonlinnassa viettänyt Ilkka Ketolainen kertoo, että seksuaalivähemmistöjen asema on paikkakunnalla hyvä.

— Savonlinnassa on fiksuja ihmisiä. Ehkä tähän vaikuttaa, että paikkakunnalla on taidelukio ja Oopperajuhlat. Täällä ei koeta kirjavuutta uhkana.

— Kahden sulhasen hääjärjestelyihin liittyen kohtasimme vain positiivisia asenteita, vaikka sateenkaarilippuja ei liikkeiden ikkunoissa, tai Savonlinnassa muutenkaan, näy.

Toki kehitettävääkin löytyy. Yksi ongelmakohta on se, ettei Savonlinnassa ole Setan nuortenryhmää. Seta on valtakunnallinen ihmisoikeusjärjestö, joka pyrkii siihen, että kaikki voisivat elää yhdenvertaisina riippumatta seksuaalisesta suuntautumisesta, sukupuoli-identiteetistä tai sukupuolen ilmaisusta.

Järjestön paikallinen alajärjestö Savon Seta järjestää nuorille vertaisryhmiä Kuopiossa, Mikkelissä ja Pieksämäellä. Iltojen tarkoituksena on tarjota nuorille turvallinen, päihteetön kohtaamispaikka, jossa jokainen voi olla oma itsensä ja jakaa kokemuksiaan.

— Kukaan ei halua olla ”the only gay in the village”. Tästä syystä myös Savonlinnaan tarvittaisiin nuortenryhmä, jossa voi viettää aikaa ilman ennakko-oletuksia sukupuolesta tai seksuaalisesta suuntautumisesta.

— Valitettavasti kaikilla kotitausta ei ole hirveän helppo, ja Savonlinnassakin moni voi huonosti seksuaali- tai sukupuoli-identiteetin vuoksi. Sateenkaarivähemmistöön kuuluvilla on tutkitusti valtaväestöä kohonneempi itsemurhariski, ja tämän vuoksi vertaistuki on kirjaimellisesti elintärkeää.


Ketolainen kertoo ottaneensa yhteyttä Kriisikeskukseen, Turvakotiin sekä Sosterin lasten- ja nuorten psykiatrian poliklinikoille ja kysyneensä olisiko ryhmälle heidän mielestään tarvetta.

— Terveydenhuollon ammattilaiset vahvistavat, että toiminnalle olisi tarve. Savonlinnassa on aiemmin toiminut Setan ryhmä, mutta toiminta on kuihtunut vetäjän muutettua toiselle paikkakunnalle.