Mies sai Savonlinnassa keittiöveitsestä useita iskuja — Vastaajalle vaaditaan ehdotonta vankeutta

Käräjillä kuullun teonkuvaukseen mukaan nainen jätti uhrin oman onnensa nojaan veitseniskujen jälkeen.

Tuija Pauhu

Syyttäjä vaatii Etelä-Savon käräjäoikeudessa syytteessä olevalle naiselle ehdotonta vankeutta. Syyttäjä katsoo, että nainen pyrki tappamaan uhrinsa tahallaan.
Syyttäjä vaatii Etelä-Savon käräjäoikeudessa syytteessä olevalle naiselle ehdotonta vankeutta. Syyttäjä katsoo, että nainen pyrki tappamaan uhrinsa tahallaan.

Syyttäjä vaatii Etelä-Savon käräjäoikeudessa syytteessä olleelle naiselle ehdotonta eli yli kahden vuoden mittaista vankeusrangaistusta tapon yrityksestä.

Väkivaltaiset tapahtumat sattuivat Savonlinnassa viime heinäkuun lopulla.

Vastaaja oli lyönyt pitkäteräisellä keittiöveitsellä miestä useita kertoja omakotitalon pihamaalla. Nainen oli haasteen mukaan hermostunut mieheen, ja ollut väkivaltaa tehdessään vahvassa humalassa.

Oikeus antoi jutussa keskiviikkona välituomion, jonka mukaan vastaaja määrättiin mielentilatutkimukseen, ja hänet pidetään edelleen vangittuna.

Uhria oli syytteen mukaan viilletty ja lyöty keittiöveitsellä useita kertoja. Nainen oli viiltänyt uhrin kaulaan pinnallisen haavan, ja väkivallan alkuvaiheessa lyönyt veitsellä ainakin kolmesti miestä kohti.

Kaksi ensimmäistä iskua osui uhrin suojakseen laittamiin käsiin ja kolmas iskeytyi vasempaan olkavarteen.

Uhri lähti tämän jälkeen naista pakoon ja päätyi läheiselle tielle.

Oikeudessa kuullun teonkuvauksen mukaan nainen oli kuitenkin juossut miehen kiinni, ja tavoitettuaan hänet lyönyt samalla veitsellä uhria ainakin kolme kertaa yläviistosta ylävartaloa kohti.

Mies onnistui torjumaan iskuja osittain käsillään, mutta kolmatta iskua hän ei pystynyt torjumaan. Se osui miehen rintaan ja upposi syvälle rintakehään vaurioittaen molempia keuhkoja.

Tämän jälkeen mies pakeni paikalta juosten. Nainen palasi sisälle taloon, eikä syytteen mukaan ryhtynyt mihinkään toimiin avun saamiseksi uhrille.

Miehen vammat olivat vaatineet kiireellisiä hoitotoimenpiteitä kuten leikkaushoitoa ja kahden viikon mittaista sairaalahoitoa. Myös kaulalla ollut pistohaava ja leuan viiltohaava oli vaatinut ompeleita.

Syyttäjä katsoo, että veitseniskut oli kohdistettu ihmiselämän kannalta olennaisen tärkeiden, ja herkästi vioittuvien sisäelinten sekä suurten verisuonien alueelle.

Syyttäjän mukaan naisen tarkoitus oli tappaa uhri tahallaan.

Vastaajaa on esitutkinnassa myöntänyt syytteessä kuvatun menettelyn pääpiirteissään. Hän on myös kertonut esitutkinnassa tietävänsä ja ymmärtävänsä, että veitsellä rintakehään pistäminen on potentiaalisesti hengenvaarallista.

Vastaaja on syyttäjän mielestä pidettävä rangaistukseen tuomitsemisensa yhteydessä edelleen vangittuna siitä syystä, että hänelle vaaditaan yli kahden vuoden pituista vankeusrangaistusta.

Juttua täydennetty kello 16.20 käräjäoikeuden antamalla välituomiolla vastaajan määräämisestä mielentilatutkimukseen.