Haluatko kuulla, millaista on 6 000 metrin syvyydessä?

Savonlinnalainen Arttu Käyhkö teki kirjan MIR-sukellusaluksesta. Lauantaina hän ja Suomen ainoa sukelluspilotti kertovat Herkku-Pekassa suomalaisen sukellusaluksen huimista tarinoista, jotka ovat kuin vakoilujännäristä.

Tuija Pauhu

Arttu Käyhkö on kirjoittanut jo 16 tietokirjaa. Uusin kertoo MIR-sukellusaluksen historiasta. Epätavallisesta, jännittävästä kirjasta keskustellaan lauantaina klo 12 Herkku-Pekassa. Arkistokuva.
Arttu Käyhkö on kirjoittanut jo 16 tietokirjaa. Uusin kertoo MIR-sukellusaluksen historiasta. Epätavallisesta, jännittävästä kirjasta keskustellaan lauantaina klo 12 Herkku-Pekassa. Arkistokuva.

Haluatko tietää, millaista on olla 6 000 metrin syvyydessä merenpohjalla? Tai haluatko kuulla sukellusaluksesta, joka tekee tämän mahdolliseksi. Tiesitkö, että tällainen alus on rakennettu Suomessa?

Näistä asioista puhutaan lauantaina kahvila Herkku-Pekassa, jossa paikalla ovat savonlinnalainen tietokirjailija Arttu Käyhkö sekä ainoa suomalainen sukelluspilotti.

Tilaisuuden alussa tietokirjailija Arttu Käyhkö kertoo lyhyesti uudesta teoksestaan MIR - suomalainen sukellusalus.

Tässä kirjan taustaa: Kylmän sodan aikaan 1980-luvun alkupuolella Neuvostoliitto esitti Rauma-Repolalle tiukan kysymyksen: Pystyykö yhtiö rakentamaan 6 000 metriin sukeltavan aluksen?

Tarkan pohdinnan jälkeen yhtiö tarttui hankkeeseen, eihän Yhdysvalloillakaan ollut mitään hanketta vastaan. Heidän asiantuntijansa olivat sanoneet, ettei alusta pystyttäisi Suomessa rakentamaan. Toisin kävi, alus ja toinenkin valmistui salaisuuden varjoamassa tehtaassa keskellä kaupunkia.

Yhdysvallat tuli yllätetyksi, ja se ryhtyi vaatimaan hankkeen lopettamista aina presidenttitasolla saakka — vaaransihan hanke Yhdysvaltojen mielestä vakavasti maailmanrauhan.

Tilaisuuden varsinainen puhuja, ainoa yli 6 000 metrin syvyydessä käynyt suomalainen sukellusaluksen pilotti, kertoo MIR-sukellusaluksista ja sukelluksista pilotin näkökulmasta. Lisäksi yleisölle esitetään valkokankaalla joitain kuvia sekä lisäksi vanha video 1980-luvulta.

Tilaisuudessa on mahdollista hankkia itselleen kovakantinen Arttu Käyhkön 192-sivuinen kirjauutuus.

Kirjassa kerrotaan MIR-alusten kaupoista, suunnittelusta, rakentamisesta ja koesukelluksista. Siinä on myös otteita matkapäiväkirjasta Mäntyluodosta Kap Verden vesille, karttoja, tilastoja ja lähes 150 salaa otettua sekä ennen julkaisematonta kuvaa tehtaalta, neuvostoliittolaisten laivalta ja sukellusaluksista.

Tuija Pauhu

Arttu Käyhkö kertoo lauantaina tietokirjastaan Miir - suomalainen sukellusalus.
Arttu Käyhkö kertoo lauantaina tietokirjastaan Miir - suomalainen sukellusalus.

Mukana ovat myös taustat ja tapahtumat Suomi - Yhdysvallat - Neuvostoliitto kolmiodraamasta ja mukaan joutuneista tahoista presidentti Koivistoa, varapresidentti Bushia, CIA:ta ja suomalaista monialayhtiö Rauma-Repolaa myöten.

Yleisöllä on mahdollisuus esittää kysymyksiä syvänmerensukellusaluksen pilotilta ja saada signeeraus kirjaan. Mir — suomalainen sukellusalus on Arttu Käyhkön 16. tietokirja.