Etelä-Savon maaseudulta on tullut yli 30 koronatukihakemusta – Päätöksiäkin hakemuksista on jo alettu tehdä

Tukihakemus kannattaa laatia huolellisesti, niin käsittely käy sujuvammin, kun lisätietoja ei tarvitse kysellä jälkeen päin.

Timo Seppäläinen

Alkutuotannon väliaikaista tukea voivat hakea esimerkiksi puutarhatilat ja erikoistuneet maatilat, jotka myyvät tuotteitaan suoraan ravintoloille tai muille ostajille.
Alkutuotannon väliaikaista tukea voivat hakea esimerkiksi puutarhatilat ja erikoistuneet maatilat, jotka myyvät tuotteitaan suoraan ravintoloille tai muille ostajille.

Etelä-Savon ely-keskus kertoo tiedotteessaan, että Etelä-Savosta oli tämän viikon torstaihin mennessä saapunut 35 maaseutuyrityksen tukihakemusta väliaikaisesta tuesta tai alkutuotannon väliaikaisesta tuesta. Tämän viikon alusta lähtien ely-keskuksessa on tehty myös jo tukipäätöksiä.

Koronakriisin vaikutukset näkyvät ely-keskuksen maaseutupalvelut -yksikön päällikön Ilpo Lehtisen mukaan Etelä-Savossa yllättävän monilla toimi- ja tuotannonaloilla.

– Eniten on maatilamatkailualan yritysten hakemuksia. Yhteistä hakemuksille on lähinnä tilauskirjojen tyhjentyminen ja myynnin kaventuminen, Lehtinen toteaa tiedotteessa.

Ely-keskuksen tuki on tarkoitettu koronaviruspandemian aiheuttamiin talousvaikeuksiin, eikä se edellytä kehittämistoimia yritykseltä. Tuen määrä on 5000 – 10 000 euroa.

Maaseudun yritysten väliaikaista tukea voivat hakea yritykset, jotka harjoittavat maatalouden ohessa muuta yritystoimintaa kuin maataloutta, metsätaloutta tai kalataloutta. Yritystoiminnan tulee olla maatilan kanssa saman y-tunnuksen alaista toimintaa.

Tukea voivat hakea myös maataloustuotteiden jalostusta ja myyntiä harjoittavat alle 10 henkilöä työllistävät yritykset. Maataloustuotteita ovat esimerkiksi meijerituotteet, myllytuotteet, teurastamotuotteet ja lihavalmisteet, vihannekset, kasvikset, marjat ja sienet sekä näistä valmistetut tuotteet, rehut ja lemmikkieläinten ruoka.

Alkutuotannon väliaikaista tukea voivat hakea esimerkiksi puutarhatilat ja erikoistuneet maatilat, jotka myyvät tuotteitaan suoraan ravintoloille tai muille ostajille. Tuki edellyttää, että tuotteiden menekki on pysähtynyt tai merkittävästi pienentynyt koronakriisin vuoksi.

Myös kalatalousalaa tuetaan kansallisin toimin. Etelä-Savon alueen kalataloustukipäätökset tehdään Pohjois-Savon ely-keskuksessa. Tuen tarkoitus on yritysten maksuvalmiuden turvaaminen. Tuki on enintään 10 000 euroa.

Maaseutuyritykselle voidaan myöntää maaseutuyritysten koronatuki, vaikka yritys tai yrittäjä on jo saanut jo jotakin muuta koronatukea.

Mahdollisimman hyvin täytetty hakemus nopeuttaa käsittelyä. Kannattaa varmistaa, että menoja esitetään riittävän kattavasti, jotta tuella voidaan varmistaa yrityksen toiminnan jatko koronakriisin yli. Hyväksyttäviä menoja ovat esimerkiksi henkilöstö-, kiinteistö- ja vuokrakulut. Tarkemmat tiedot hyväksyttävistä menoista ovat Ruokaviraston verkkosivuilla.

Neuvoja hakemusten tekoon saa ely-keskusten valtakunnallisesta neuvontapuhelimesta numerosta 0295 024 800 arkisin klo 9-15. Neuvoja antavat myös alueen kunnalliset elinkeinopalvelut sekä ProAgrian asiantuntijat ja Leader-toimistot.