Essotessa iloitaan maan hallituksen maakuntaratkaisusta – Savonlinnan seudun kuntia kaivataan takaisin maakunnallisiin neuvottelupöytiin

Rahoituspohja huolestuttaa maakunnan itälaidallakin.

Vesa Vuorela

Essoten hallituksen puheenjohtaja Aira Kietäväinen toivoo Savonlinnan seudun kuntien palaavan sote-maakuntauudistuksen neuvottelupöytiin.
Essoten hallituksen puheenjohtaja Aira Kietäväinen toivoo Savonlinnan seudun kuntien palaavan sote-maakuntauudistuksen neuvottelupöytiin.

Hallituksen ratkaisu kahden keskussairaalan säilyttämisestä Etelä-Savossa ja samalla maakuntarajojen säilymisestä saa kiitosta Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Essotelta.

Essoten johto toivoo Itä-Savon edustajien palaavan työryhmiin, joissa valmistellaan sote-maakuntauudistusta.

Johdon kommentit perustuvat ensitietoihin, joista kertoi ensimmäisenä Yle. Sen saamien tietojen mukaan Mikkelin ohella Savonlinna säilyttäisi keskussairaalansa. Savonlinnan seudulla oli toivottu hallituksen ohjaavan seudun Pohjois-Savoon, jotta sairaala tulisi turvattua.

Etelä-Savon maakunnalle tiettävästi annettaisiin mahdollisuus säilyttää alueellaan kaksi päivystävää sairaalaa kymmenen vuoden ajan.

Asetelma muuttunut

Essotesta korostetaan, että tarkempaa hallituksen esityksen arviointia varten pitää saada vielä lisätietoa

Hallituksen sote-sovun sisältö julkistetaan vasta maanantaina, kun se esitellään hallituspuolueiden eduskuntaryhmille.

Ensivastaanotto Essotessa on myönteinen.

Essoten johdolle alkoi tihkua myöhään perjantai-iltana tietoja maakuntaa varpaillaan pitäneestä sote-ratkaisusta.

– Sillä oletuksella, että tiedot pitävät paikkansa, olemme iloisia maakunnan säilymisestä, sanoo Essoten hallituksen varapuheenjohtaja Arto Seppälä (sd.).

– Neuvottelujen kannalta tilanne on haasteellinen, kun esitykset on Sosterin puolelta torpattu. Toivottavasti Savonlinnan kaupungin johto ottaa aktiivisesti roolia neuvottelujen jatkamiseksi.

Seppälä myöntää, että asetelmat voivat olla nyt otollisemmat, kun Savonlinna saa lupauksen keskussairaalan säilymisestä.

– Toisaalta meillä ei ole vielä tietoa, muutetaanko keskittämisasetuksia ja joustavatko ne.

Keskittämisasetuksella tarkoitetaan tiettyä vähimmäismäärää leikkauksille, jotta päivystystoiminta säilyy.

Rahoituskuvio avoinna

Myös rahoituspohjassa on Seppälän mukaan vielä epäselvyyttä ja vahdittavaa, koska Etelä-Savo on vähävarainen ja sairas. Hän sanoo pääkaupunkiseudun tekevän voimakasta edunvalvontaa muuttumattoman rahoituksen puolesta, ja silloin itäsuomalaisia erityistarpeita ei huomioitaisi.

Essoten hallituksen puheenjohtaja Aira Kietäväinen (kesk.) uskoo, että Savonlinnan sairaala-aseman turvaaminen on signaali neuvotella laajalti maakunnan sisällä.

– Odotamme Itä-Savon kuntien palaavan sote-maakuntauudistuksen neuvottelupöytiin, sanoo Kietäväinen.

– Ratkaisu on huojentava. Maakuntaa ja sen elinvoimaa hajottava ratkaisu olisi ollut koko uudistuksen tavoitteiden vastainen. Nyt mentiin hallitusohjelman mukaan.

Kietäväinen toteaa, että Savonlinnan suunnalla on menty "sairaala edellä". Hän pitää tavoitetta perusteltuna ja ymmärrettävänä myös Essoten näkökulmasta, koska ollaan laajassa saaristoisessa ja sairastavassa maakunnassa.

Kietäväinen pitää varmana sitä, että keskittämisasetuksiin saadaan joustoja.

– Rahaahan se kieltämättä vaatii. Rahoituskuviosta ei vielä tiedä tarkemmin.

Sote-maakunnan valmistelu on parhaillaan lähdössä vauhtiin Essoten, Pieksämäen kaupungin, Etelä-Savon pelastuslaitoksen ja Vaalijalan yhteistyönä. Myös Essote-kuntayhtymän johtaja Risto Kortelainen toivottaa Itä-Savon edustajat työryhmiin tervetulleiksi.

Kortelaisen mukaan kutsut ovat menneet koko ajan. Sulkavan edustajat ovat jo käyneet palavereissa. Sulkava irtautui valtuustopäätöksellä neljän Itä-Savon kunnan joukosta, joka päätti suuntautua Pohjois-Savoon.