Millainen puhelin ekaluokkalaiselle — katso asiantuntijoiden vinkit lapsen puhelimen käyttöön

Moni vanhempi ei tiedä, että esimerkiksi WhatsAppin, Instagramin, Snapchatin ja Facebookin ikäraja on 13 vuotta.

Linda Manner

Lapsen kanssa on hyvä käydä keskusteluja siitä, mitä nettiin voi julkaista.
Lapsen kanssa on hyvä käydä keskusteluja siitä, mitä nettiin voi julkaista.

Lapsen aloittaessa koulun moni vanhempi pohtii, onko puhelimen hankinta ajankohtaista. Puhelimeen liittyviä asioita on hyvä pohtia ja käydä niistä keskustelua lapsen kanssa. Erityisesti älypuhelimen käytössä lasta on syytä ohjeistaa.

Psykologi Noora Jantunen ja sosiaalityöntekijä Päivi Pollari Kotkan perheneuvolasta vastasivat kysymyksiin lapsen puhelimen käytöstä.

Minkä ikäiselle lapselle kannattaisi hankkia oma puhelin?

— Vanhemmat usein hankkivat lapselle oman puhelimen koulutaipaleen alkaessa. Puhelimen hankinta voi tulla ajankohtaiseksi myös silloin, kun lapsi alkaa harjoitella kotona yksin olemista.

— On hyvä miettiä, onko lapsi riittävän vanha ottamaan vastuuta puhelimesta, joka voi mennä rikki tai hävitä. Lapset ovat erilaisia. Jollekin lapselle on helppoa huolehtia puhelimesta, toiselle se voi olla vaativaa.

Tarvitseeko ekaluokkalainen omaa puhelinta?

— Ekaluokkalainen voi tarvita puhelinta esimerkiksi koulumatkan aikaiseen yhteydenpitoon. Monet eka- ja tokaluokkalaiset jäävät koulun jälkeen iltapäiväkerhoon, josta vanhemmat hakevat lapsen. Tällöin lapsi ei välttämättä tarvitse omaa puhelinta.

— Voisiko perheessä olla kotona oleva matkapuhelin, joka ei olisi kenenkään henkilökohtainen? Tarvittaessa sitä voisi käyttää myös kodin ulkopuolella.

Kannattaako hankkia älypuhelin vai jonkinlainen peruspuhelin?

— Älypuhelimen hankintaa kannattaa harkita tarkkaan ainakin ala-asteen alkuvuosina. Puhelimen ja nettiyhteyden hankkiminen avaa lapselle uuden maailman. Vanhemman on hyvä olla tietoinen, mitä kaikkea älypuhelin mahdollistaa: pelejä, netin käyttöä ja sosiaalisen median. Lapsen puhelimen käyttöä voi kontrolloida saldo- ja turvarajoituksilla sekä netin käytön aikarajoituksilla.

— Kannustamme miettimään, onko kallis matkapuhelin tarpeellinen ja miksi se hankitaan. Lapselle voi tulla vääristynyt käsitys rahankäytöstä, varsinkin jos lapsi saa itse kadottamansa tai rikkoutuneen puhelimen tilalle uuden samanveroisen tai paremman.

Mitä lapselle kannattaa puhelimen käytöstä kertoa tai opettaa?

— Lapsen kanssa on hyvä käydä keskusteluja siitä, mitä nettiin voi julkaista ja miten nettiin ladatut kuvat voivat levitä ja päätyä tuntemattomien haltuun. Myös nettikiusaamisesta on hyvä puhua lapsen kanssa

— Olisi hyvä, että vanhemmat tietäisivät puhelimen salasanan ja sopisivat lapsen kanssa, että he seuraavat lapsen puhelimen käyttöä ja viestintää. On hyvä seurata, minkälaisia viestejä oma lapsi kirjoittaa sosiaalisessa mediassa. Moni vanhempi ei tiedä, että esimerkiksi WhatsAppin, Instagramin, Snapchatin ja Facebookin ikäraja on 13 vuotta.

— Kannattaa sopia, millaisia pelejä ja sovelluksia puhelimeen saa ladata. Lapselle voi opettaa huomaavaisuutta ja kohteliaisuutta puhelimen käytössä sekä koulun puhelinsääntöjen noudattamista. Kannattaa opettaa, miten soitetaan hätänumeroon.

Mitä muuta puhelimen käyttöön liittyvää kannattaa huomioida?

— Peleistä innostuvien lasten kanssa on hyvä sopia peliajat. Monissa perheissä on sovittu yhteinen aika, jolloin puhelimet laitetaan pois illalla. Unen kannalta on hyvä rauhoittaa illasta tunti, pari puhelimetonta aikaa. Suosittelemme, että tänä aikana myös vanhemmat pitävät puhelimet sivussa.

— Lapsen kanssa on hyvä käydä läpi turvallisuusasioita. Kännykkä kädessä pyöräillessä tai kävellessä liikenteen seuraaminen herpaantuu. Sosiaalisissa tilanteissa puhelin voi viedä lapsen keskittymisen ja läsnäolon muualle. Näin voi käydä aikuisellekin, mistä lapsi ottaa mallia.

— Vanhempien on vaikeampi kontrolloida puhelimen käyttöä kuin television, tietokoneen tai muun ruudun katselua. Puhelin on pieni ja sitä voi käyttää huomaamatta. Jos lapsi alkaa olla häiritsevästi riippuvainen puhelimesta, on hyvä miettiä, onko lapsen ja perheen elämässä jotain sellaista, joka voi aiheuttaa lapsen riippuvuutta.

Elina Valtonen

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.