Enonkoskella kisaillaan hiekanveiston Euroopan mestaruudesta ensi viikolla — Hiekkaveistoksia saapuu tällä kertaa myös Savonlinnaan

Enonkosken hiekkaveistokset keräävät vuosittain runsaasti katsojia kunnan keskustaan. Veistoskuva kesältä 2018.
Enonkosken hiekkaveistokset keräävät vuosittain runsaasti katsojia kunnan keskustaan. Veistoskuva kesältä 2018.

Euroopan paras hiekanveistäjä valitaan jälleen Enonkosken torilla juhannuksen jälkeen. Silloin 13 hiekkataiteilijaa saapuu hiekkakunnan keskustaan ja työstää noin 5 m3 hiekkakasasta taideteoksen, jonka aiheena on ”Kesätanssi Enonkoskella”. Siten kunnan tori saa jälleen uudet taideteokset, joita voi ihailla koko kesän ja aina jouluun saakka.

Hiekanveistäjät on valittu suuresta hakijajoukosta ansioluetteloiden ja laadittujen luonnosten perusteella. Mukana on veistäjiä mm. Italiasta, Iso-Britaniasta, Ranskasta, Venäjältä, Ukrainasta, Puolasta, Pohjoismaista ja Baltianmaista. Ja jälleen kisoihin on otettu mukaan enonkoskelainen nuori veistäjä Sofia Siponen, joka on ollut kaikissa edellisissäkin kisoissa.

Tänä kesänä Enonkosken tapahtuma saa hyvin arvostetun vieraan Saksasta. Hän on hiekka- ja jäämestari Othmar Schiffer Belz – monien suurten hiekka- ja jäänveistotapahtumien järjestäjä Berliinistä. Hän tulee toimimaan EM-kilpailujen tuomarina, mutta myös antaa ideoitaan Savonlinnan seudulle mm. jäänveistotapahtumia varten.

Othmar Schifferin vanavedessä saapuu myös maailmanmestari Lkhagvadorj Dorjsuren Mongoliasta. Hän valmistaa hiekkaveistoksista taidenäyttelyn ensi kertaa Savonlinnaan. Paikkana on Hotelli Hospitzin puutarha.

IV Hiekanveiston EM-kilpailut käydään Enonkosken torilla 27.—30. kesäkuuta. Palkintojen jako on sunnuntaina 30. kesäkuuta kello 12.

Yleisöäänestys alkaa jo edellisenä päivänä Kalamarkkinoiden aikaan.

Kilpailun järjestämisestä vastaavat Jäälinna ry ja Enonkosken kunta.

Samaan aikaan päättyy lasten hiekanveistoleiri, jona aikana lapset taiteilevat hiekasta eläinveistoksia kosken partaalle. Hiekanveistoleirin järjestämisestä vastaa paikallinen 4H-yhdistys.