Vanhukset saavat Savonlinnassa paljon tietoa koronaepidemiasta myös omien yhdistystensä kautta – Ohjeita on välitetty jäsenille jopa soittamalla heille kotiin

Paikallisten eläkeläisyhdistysten nokkahenkilöt kehottavat jäseniään ottamaan ikäihmisille annetut poikkeusolojen toimintaohjeet vakavasti.

Tuija Pauhu

Linnanportin apteekin lääketeknikko Meri Vellonen lastasi torstaina auton perän täyteen lääkkeitä. Lääkkeiden kotiinkuljetukset ovat koronaepidemian seurauksena selvästi lisääntyneet.
Linnanportin apteekin lääketeknikko Meri Vellonen lastasi torstaina auton perän täyteen lääkkeitä. Lääkkeiden kotiinkuljetukset ovat koronaepidemian seurauksena selvästi lisääntyneet.

Paikalliset eläkeläisjärjestöt ovat jakaneet vilkkaasti koronaepidemiaan liittyvää tietoa jäsenistölleen Savonlinnassa. Tietoa on annettu varsinkin yhdistysten kotisivuilla.

Koska monilla iäkkäillä vanhuksilla ei ole mahdollisuuksia tai taitoja kuitenkaan käyttää tietokonetta, niin eläkeläisyhdistyksistä myönnetään, etteivät ohjeet kaikkia yhdistysten jäseniä tavoita. Yhdistyksissä toivotaankin sen vuoksi, että omaiset ja tuttavat ottaisivat vastuuta vanhusten tiedonsaannista.

Kauppakassipalvelut suosioon

Eläkeliiton Itä-Savon piirin puheenjohtaja Maire Hämäläinen muun muassa toivoo, että läheiset ovat nyt omiin vanhuksiinsa puhelinyhteydessä ja kyselevät heidän toiveistaan.

Toivottavaa myös olisi, että nyt vanhukset käyttäisivät erilaisia etäpalveluja kuten kauppakassipalveluja.

– Ihmiskontaktit pitää jättää mahdollisimman vähiin. Olen itsekin lukenut hyvin tarkkaan valtioneuvoston ja terveysviranomaisten ohjeita, Maire Hämäläinen sanoo.

Kaikkia näitä ohjeita tulee Hämäläisen mukaan noudattaa, eikä niitä pidä ruveta missään nimessä ainakaan uhmaamaan.

– Ei näitä ohjeita ole huvin vuoksi annettu. Siksi mekin olemme niitä ahkerasti yhdistyksenä laittaneet jakoon.

Hämäläinen kertoo omista tuntemuksistaan, ja toteaa seuranneensa hieman kauhulla äskettäistä tilannetta, kun ulkomailta tupsahti Suomeen vielä hiljattain niin paljon ihmisiä ja joukossa oli myös eläkeikäisiä.

– Toivottavasti hekin muistavat noudattaa yhteisiä sääntöjä.

Maire Hämäläinen on tyytyväinen, että Savonlinnassa on nyt esimerkiksi kauppa- ja ateriapalveluja, joita vanhukset voivat poikkeusoloissa käyttää.

– Itsekään en ole nyt puoleentoista viikkoon kaupassa käynyt.

Hämäläinen on pitänyt annettuja ohjeistuksia ylipäätään selkeinä.

– Se minua itseäni on kovasti yllättänyt, kuinka nopeasti tämä vaikea tilanne Suomen saavutti.

– Itselläni on astma, enkä halua tähän todellakaan enää muita sairauksia kannettavakseni. Toivottavasti selviämme tästä kaikesta pikaisesti, Maire Hämäläinen pohdiskelee.

"Ei pidä olla kaupungilla liittuamassa missä sattuu"

Eläkeliiton Länsi-Savonlinnan yhdistyksen puheenjohtaja Aila Rahunen sanoo, etteivät yhdistyksen jäsenet ole olleet häneen suoraan juurikaan yhteydessä.

Ohjeistuksia löytyy Rahusen mukaan nyt heidänkin yhdistyksen kotisivuilta. Siellä on erilaisia viranomaisten toimintaohjeita.

– Myös omilla Facebook-sivuillamme niitä on julkaistu. Mielestäni olemme tehneet järjestönä voitavamme, jotta jäsenillä on tietoa monipuolisesti, Rahunen sanoo.

Hänestä hyvin tärkeä viesti on ollut se, että ikäihmiset malttaisivat pysytellä kotona.

– Nyt ei pidä olla kaupungilla liittuamassa missä sattuu, vaan käyttää palveluja, jotka voidaan toimittaa kotiovelle.

Rahunen kertoo, että juuri näistä poikkeusolojen palveluistakin on kerrottu yhdistyksen kotisivuilla.

– Tietoa on myös pyydetty jakamaan kaikille tutuille ja ystäville.

Eläkeliiton Länsi-Savonlinnan yhdistyksessä on noin 350 jäsentä. Aila Rahunen sanoo, että hänen mielestään tietoa poikkeusoloista on ollut kaiken kaikkiaan saatavilla ikäihmisille hyvin.

– Ainakin itse olen omaksunut paljon erilaisia suosituksia ja ymmärrän, että niitä pitää meidän noudattaa. Meidän jokaisen vanhuksen on nyt pysyteltävä terveinä. Ohjeet on annettu meidän parastamme ajatellen, Aila Rahunen sanoo.

"Virusepidemiaan täytyy suhtautua vakavasti"

Savonlinnan Eläkkeensaajien yhdistyksen puheenjohtaja Pentti Pasanen kertoo, että yhdistyksen johto on välittänyt sekä oman keskusjärjestön että viranomaisten antamia ohjeita ja tietoja kotisivullaan.

– Tiedotteita on myös lähetetty suoraan jäsenille, joiden sähköpostiosoite on tiedossamme.

Lisäksi yhdistyksen sihteeri on tavoittanut puhelimella henkilöitä, joilla ei ole sähköpostia tai mahdollisuutta päästä yhdistyksen verkkosivuille.

– Varmaankin osa jäsenistä seuraa pelkästään tiedotusvälineitä ja ammentaa sieltä tarvitsemaansa tietoa.

Yhdistyksellä on noin 110 jäsentä. Pasasen arvelee, että aluksi kehotus yli 70-vuotiaiden pysymisestä kotona saattoi tuntua ikäihmisistä holhoukselta.

– Tilanne on kehittynyt mielestäni nyt niin vakavaksi, että jokaisen vanhuksen ja kaikkienkin ihmisten on tärkeä suojella itseään. Nyt ei pidä hankkiutua tilanteisiin, joissa voi olla tartuntariski.

Pentti Pasanen asuu Sortteerinlahdessa ja sanoo huomanneensa, että kauppakassipalvelujen käyttö ainakin heidän asuinalueellaan on näkyvästi lisääntynyt aikaisempaan.

– Täällä kauppakasseja ilmestyy melko usein ulko-ovien taakse. Samoin on jonkin verran lisääntynyt ruokapalvelun käynnit.

Puheenjohtaja välittää nyt sellaisia terveisiä, että vanhusten on tarpeen noudattaa esimerkiksi valtioneuvoston tuoreita ohjeita liikkumisrajoituksista.

– Ei tämä ole leikinasia. Virusepidemiaan täytyy suhtautua vakavasti. Seuratkaa myös tarkkaan tiedotusvälineitä ja kaikenlaisia virallisia tiedotteita, Pasanen lopuksi opastaa.

Esko Himmasen johtamassa Eläkeliiton Savonlinnan yhdistyksessä on noin kuusikymmentä jäsentä.

Himmasen mukaan koronaepidemia ei ole nostattanut ainakaan mitään paniikkia jäsenissä.

– Meidän jäsenemme ovat ottaneet tilanteen hyvin rauhallisesti. Oikeastaan ainoa asia, josta on pitänyt muistuttaa tavallista painokkaammin koskee kotona pysyttelemistä.

– Sitä ohjetta ei ole aina sisäistetty.

Himmanen kertoo, että heidän yhdistyksensä jäsenet ovat varsin iäkkäitä.

– He ovat kokeneet niin paljon kaikenlaista kriisiä ja nähneet niin monenlaisista elämää, että suurin osa meidän porukoistamme suhtautuu tilanteeseen todellakin hyvin rauhallisesti, puheenjohtaja kertoo.

Tuija Pauhu

Linnanportin apteekin apteekkari Eija Nousiaisen (vas.) mukaan lääkkeiden kotiinkuljetukset ovat selvästi lisääntyneet koronaepidemian aikana. Torstaina kierrokselle lähti lääketeknikko Meri Vellonen.
Linnanportin apteekin apteekkari Eija Nousiaisen (vas.) mukaan lääkkeiden kotiinkuljetukset ovat selvästi lisääntyneet koronaepidemian aikana. Torstaina kierrokselle lähti lääketeknikko Meri Vellonen.

Valtioneuvoston ohje

Valtioneuvoston tavoite on suojata erityisesti yli 70-vuotiaat henkilöt koronavirustartunnalta. Ikäihmisillä on selkeästi nuoria ihmisiä suurempi riski saada taudista vakavia, sairaalahoitoa vaativia oireita.

Toimintaohjeena yli 70-vuotiaat velvoitetaan pysymään erillään lähikontakteista muiden ihmisten kanssa mahdollisuuksien mukaan eli karanteenia vastaavissa olosuhteissa.

Valtioneuvosto kehottaa yli 70-vuotiaita välttämään lähikontakteja ja liikkumista kodin ulkopuolella, koska ne lisäävät tartuntariskiä. Mikäli on välttämätöntä käydä itse kaupassa, apteekissa tai terveysasemalla tai muutoin asioida, se olisi hyvä tehdä silloin, kun muita asiakkaita on liikkeellä vähän.

Etäisyyttä muihin ihmisiin on pidettävä vähintään metrin verran. Muutoinkin on pyrittävä välttämään altistumisen riskiä lisääviä tilanteita.

Tehostetusta käsihygieniasta on tärkeää huolehtia.

Lähde: Valtioneuvosto

Kotiinkuljetuksia

Lääkkeiden kotiintoimitus Savonlinnassa

Uusi apteekki 0400 257 502

Linnanportin apteekki Kantakaupungin alueella 015 4760 393

Kerimäen apteekki Videoapteekki-asiointi. Lääkkeiden kotiintoimitus 044 737 6080, 044 737 6081.

Yliopiston Apteekin verkkoapteekki ya.fi, 0300 20200.

Ostosten kotiinkuljetus- tai noutopalveluja voi kysellä mm. seuraavista

kauppaliikkeistä eri kaupunginosissa:

Akselinpoika, Oravin kyläkauppa, Supermarket Eväskellari, K-Market

Hovikulma, Market Kruunu, K-Supermarket Mertala.

Kauppakassipalvelu Kuljetusliike Mustapää.

Kaupungin kauppakassipalvelun yhteystiedot:

Savonranta 044 4174106, Kerimäki 044 4174156, Punkaharju 044 4174223,

Savonlinna (itäpuoli) 044 4174090, Savonlinna (länsipuoli, keskusta) 044 417 4206.

Uusimmat uutiset