Sosterin talousarvioesitys ei sisällä kaupungin vaatimia kahdeksan miljoonan euron säästöjä – Sosteri valmistelee kahden miljoonan euron sopeutusohjelmaa, jolla budjetin kasvu saadaan pysymään miljoonassa eurossa

Sosterin johtaja Panu Peitsaro ja Sosterin hallituksen puheenjohtaja Pekka Nousiainen (kesk.) pitävät kaupungin säästövaatimuksia epärealistisina.

Soila Puurtinen

Pääterveysasema on Sosterin ensi vuoden suurin investointi.  Valmistuttuaan se ei lisää käyttömenoja vaan pikemminkin vähentää niitä
Pääterveysasema on Sosterin ensi vuoden suurin investointi.  Valmistuttuaan se ei lisää käyttömenoja vaan pikemminkin vähentää niitä

Sosterin hallituksen talousarvioesitys ei sisällä Savonlinnan kaupungin vaatimia kahdeksan miljoonan euron säästöjä kahdelle seuraavalle vuodelle. Sosterin talousarvioesityksen mukaan Savonlinnan maksettavaksi tulisi Sosterin palveluista 2,2 miljoonaa euroa enemmän kuin tänä vuonna.

Sosterin johtaja Panu Peitsaro ja Sosterin hallituksen puheenjohtaja Pekka Nousiainen (kesk.) pitävät kaupungin säästövaatimuksia epärealistisina.

Kaupunginhallituksen esitykseen sisältyy viiden miljoonan euron vuotuinen säästö ensi vuodelle ja vielä kolmen miljoonan euron vuotuinen säästö seuraavalle vuodelle.

Kahdeksan miljoonan euron säästö kaupungin vuotuiseen maksuosuuteen tarkoittaisi 13 miljoonan euron säästöä Sosterin kokonaismenoihin. Nousiaisen mukaan se tarkoittaisi käytännössä henkilöstömäärään lähes 300 ihmisen vähennystä.

Sosterin oman toiminnan menoista lähes 80 prosenttia koostuu henkilöstömenoista.

Soila Puurtinen

Sosterin hallituksen puheenjohtaja Pekka Nousiainen (kesk.) sanoo, että kaupungin vaatimien säästöjen toteuttaminen vaarantaisi palvelut.
Sosterin hallituksen puheenjohtaja Pekka Nousiainen (kesk.) sanoo, että kaupungin vaatimien säästöjen toteuttaminen vaarantaisi palvelut.

Nousiaisen mukaan miljoonien eurojen säästöt tarkoittaisivat palvelutason romahtamista sekä vaarantaisivat hoitotakuun ja kansalaisten subjektiivisen oikeuden kiireellisiin palveluihin.

Jos eduskunta hyväksyy sote-lakiesityksen, sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisvastuu siirtyy hyvinvointialueille vuoden 2023 alussa. Kaupungin valtionosuudet ovat vaarassa pienentyä pysyvästi, jos kaupungin sote-menot uudistuksen alla ovat suuremmat kuin kaupungilta hyvinvointialueille siirtyvät tulot.

Nousiainen sanoo ymmärtävänsä kaupungin tuskan, mutta korostaa, että Sosteri ei voi paikata niitä kustannuksia, mitä sote-uudistus Savonlinnalle mahdollisesti tuo.

– Kaikissa isoissa uudistuksissa on voittajia ja häviäjiä. Emme voi lähteä siihen, että yksi osapuoli haluaa vaarantaa palvelutuotannon ja kuntalaisten perusoikeudet oikeudet sote-palveluihin koko Savonlinnan alueella, Nousiainen sanoo.

Nousiainen muistuttaa, että valtion rahoitus hyvinvointialueille pohjautuu uudistuksen alkuvaiheessa siihen, minkä verran kunnilta ja kuntayhtymiltä siirtyy sote-kustannuksia hyvinvointialueen vastuulle vuoden 2023 alussa.

– Hyvinvointialueen toiminnan ja kuntalaisten palvelujen kannalta keskeistä on, että säästöt eivät jo ennakkoon vie resursseja tulevaisuuden sote-palveluilta. Jos joitakin palveluita ajetaan nyt alas, niin hyvinvointialue ei varmasti perusta niitä uudestaan.

Juha Rika

6753705.jpg

Sosterin valtuusto käsittelee talousarvion 7. joulukuuta.

Sosterin hallitus esittää ensi vuodelle budjettia, jonka pohjana on kuluvan vuoden talousarvio lisättynä työ- ja virkaehtosopimusten palkankorotusten vaikutuksilla, jotka ovat yhteensä 1,1 miljoonaa euroa.

Talousarvion 2021 ulkoiset kulut ovat yhteensä 190,8 miljoonaa euroa ja ulkoiset tuotot 193 miljoonaa euroa. Ulkoisten kulujen kasvu on 0,9 prosenttia kuluvan vuoden talousarvioon verrattuna.

Kuntalaskutus kasvaa 1,3 prosenttia. Kuntalaskutuksen kasvu on suurempi kuin ulkoisten kulujen kasvu. Hallintojohtaja Saara Tavin mukaan tämä johtuu siitä, että asiakasmaksutulot pienenevät muun muassa koronan takia.

Sosteri sopeuttaa toimintaansa kahdella miljoonalla eurolla

Soila Puurtinen

Sosterin johtaja Panu Peitsaro sanoo, että Sosterin on sopeutettava toimintaansa jo pysyäkseen budjetissa, joka on 1,1 miljoonaa euroa tämänvuotista suurempi.
Sosterin johtaja Panu Peitsaro sanoo, että Sosterin on sopeutettava toimintaansa jo pysyäkseen budjetissa, joka on 1,1 miljoonaa euroa tämänvuotista suurempi.

Peitsaro toteaa, että Sosteri joutuu ensi vuonna sopeuttamaan omaa toimintaansa ja talouttaan noin kahdella miljoonalla eurolla pysyäkseen hallituksensa esittämässä budjetissa.

Talousarvioesityksessä on otettu huomioon Sosterin oman henkilöstön palkankorotukset, mutta ei palkankorotusratkaisujen ja uuden hoitajamitoituksen vaikutusta ostopalveluihin, kuten asumispalveluihin sekä muista sairaanhoitopiireistä ostettaviin palveluihin.

Pelkästään ulkopuolisista palvelutaloista ostettavien asumispalvelujen hinnan arvioidaan kasvavan yhteensä 700 000 eurolla.

Sosterilla on meneillään selvityksiä toiminnan ja talouden sopeuttamiseksi. Selvitykset valmistuvat tammikuun loppuun mennessä, ja niiden perusteella yhtymähallitus ja valtuusto saavat päätettäväkseen tasapainotusohjelman käynnistämisen. Sosteri tiedotti selvityksissä henkilöstölleen keskiviikkona.

Selvitettävänä on mielenterveys- ja päihdehuollon palvelukokonaisuus, vammaispalvelut ja kotihoidon palvelut. Mielenterveys- ja päihdepalveluselvityksessä katsotaan, onko palvelu tarpeeseen nähden sopiva.

Tavi arvioi, että vammaispalvelujen tai kotihoidon kriteereitä ei enää tiukenneta, koska niitä on jo viime vuonna tiukennettu. Tänä vuonna esimerkiksi vammaispalveluissa on syntymässä noin miljoonan euron kustannussäästö, jossa kriteerien tiukentamisen lisäksi on mukana koronankin vaikutusta.

– Selvityksissä mennään nyt pidemmälle ja katsotaan palvelun taloudellisuutta ja kustannustehokkuutta, Tavi sanoo.

Kriteerien tiukentumisen jälkeen Sosterille tuli aiempaa enemmän valituksia kielteisistä päätöksistä. Osa valituksista on edennyt oikeuteen asti. Osa valittajista on myös voittanut juttunsa oikeudessa.

Pääterveysasema on ensi vuoden suurin investointi – Valmistuttuaan se ei lisää käyttömenoja vaan pikemminkin vähentää niitä

Sairaalan kylkeen rakennettava terveysasema on ensi vuoden suurin investointi. Sen on määrä olla valmis maaliskuussa 2022. Ensi vuonna rakennukseen käytetään kymmenen miljoonaa euroa. Uudisrakennuksen kokonaiskustannusarvio on noin 25 miljoonaa euroa.

Tavin mukaan terveysasema ei ainakaan lisää Sosterin käyttömenoja.

– Odotukset ovat päinvastaiset, Tavi sanoo.

Laskentaa uuden terveysaseman vaikutuksesta käyttömenoihin tehdään parhaillaan. Uuden terveysaseman käyttöön ottamisen jälkeen Sosterin ei tarvitse maksaa kaupungille vuokraa vanhasta terveysasemasta. Lisäksi saavutetaan merkittävät säästöt kuljetuskustannuksista, kun sairaala ja terveysasema ovat samaa kokonaisuutta.

Ensi vuoden investoinnit ovat yhteensä 10,7 miljoonaa euroa. Terveysaseman jälkeen toiseksi merkittävimmän kokonaisuuden muodostavat lääkinnälliset kojeet ja laitteet.