Parikkalan kunta markkinoi osakaskunnan rantaa omanaan

. Kunta on myynyt Särkisalmella sijaitsevan Kontiosaaren asemakaava-alueen seitsemästä tontista kuusi. Jäljellä oleva tontti on myynnissä ja sitä markkinoidaan omarantaisena muun muassa Parikkalan kunnan internet-sivuilla.

Soila Puurtinen

Kunta on keskustellut osakaskunnan kanssa järven ja tonttien välisen vesijättömaan ostamisesta.
Kunta on keskustellut osakaskunnan kanssa järven ja tonttien välisen vesijättömaan ostamisesta.

Parikkalan kunnassa on syntynyt erikoinen tilanne. Kunta on myynyt Särkisalmella sijaitsevan Kontiosaaren asemakaava-alueen seitsemästä tontista kuusi. Jäljellä oleva tontti on myynnissä ja sitä markkinoidaan omarantaisena muun muassa Parikkalan kunnan internet-sivuilla.

Osa Kontiosaaren asukkaista on ottanut kuntaan yhteyttä tontin ja vesistön välissä olevan vesijättömaan johdosta. Rannan ruoppaustoimenpiteet ovat keskeytyneet, koska vesijättömaata ei omista tontin omistaja, vaan Järvenpään osakaskunta. Tilanne on tontin omistajien mukaan tullut heille yllätyksenä.

Tonttien kauppakirjoissa on maininta siitä, että kyseessä on asemakaavan mukainen tontti, joka kauppakirjan karttaliitteen mukaan ei ulotu rantaan. Kauppakirjassa todetaan myös, että ostaja on tarkastanut määräalan, sen rajat ja tutustunut alueen maasto-olosuhteisiin ja verrannut näitä seikkoja kaupan kohteesta esitetyistä asiakirjoista saataviin tietoihin eikä ostajalla ole huomauttamista näiden seikkojen osalta. Juridisesti kauppakirja on yksiselitteinen.

Kunta on kuitenkin markkinoinut tontteja omarantaisina ja ostajilla on kauppakirjan tekstistä huolimatta ollut tai voinut syntyä tämä käsitys. Kahdella tontilla on mahdollisuus myös rantasaunan rakentamiseen. Tonttien ostajien mukaan kyseessä on ollut harhaanjohtava markkinointi, mikä dokumenttien valossa pitää paikkansa.

Kunta on keskustellut osakaskunnan kanssa järven ja tonttien välisen vesijättömaan ostamisesta. Osakaskunta on valmis hyväksymään hinnaksi euron neliöltä. Tonttien edustalla sijaitsevien vesijättöalueiden pinta-ala on yhteensä noin 5 100 neliötä, joten ostohinnaksi muodostuu 5 100 euroa. Lisäksi kustannuksia syntyy määräalojen lohkomisesta.

Kunnanhallitus käsitteli asiaa kokouksessaan maanantaina ja päätti ostaa Järvenpään osakaskunnalta kaikkien seitsemän tontin edustalla olevan vesijättömaan, luovuttaa jo myytyjen tonttien omistajille tonttiensa edustalla olevan vesijättöalueen sekä maksaa maanmittaustoimituksista aiheutuvat kustannukset.

Anniina Jeskanen

Anniina Jeskanen

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.