Savonlinnan lyseon lukiolaiset kävivät Europarlamentissa

Euroscola-päivänä satoja nuoria eri puolilta Eurooppaa kokoontuu Europarlamentin kokoussaliin Strasbourgissa.

Virpi Loikkanen

Kymmenen opiskelijaa Savonlinnan lyseon lukiosta osallistui tammikuussa Strasbourgissa järjestettyyn Euroscola-päivään.
Kymmenen opiskelijaa Savonlinnan lyseon lukiosta osallistui tammikuussa Strasbourgissa järjestettyyn Euroscola-päivään.

Tammikuun lopulla Savonlinnan lyseon lukion kymmenen opiskelijaa lehtori Virpi Loikkasen johdolla osallistui Euroscola-päivään Strasbourgissa, Europarlamentin kokoussalissa.

Ryhmä valmistautui matkaan parin kuukauden aikana sekä tutustumalla EU:n toimintaan että paneutumalla kuuteen ryhmätyöaiheeseen. Ne käsittelivät muun muassa ympäristöä, turvallisuutta ja ihmisoikeuksia sekä muuttoliikettä.

Euroscola-päivään sisältyi etäyhteyden kautta tapaaminen italialaisen Antonio Tajanin kanssa, joka toimi parlamentin puheenjohtajana vuosina 2017–2019. Häntä pidetään tällä hetkellä vaikutusvaltaisimpana europarlamentin jäsenenä.

Nuorilla olisi ollut häneltä enemmänkin kysyttävää kuin lyhyessä haastattelutuokiossa oli mahdollista.

– Olin positiivisesti yllättynyt nuorten eurooppalaisten hienoista ajatuksista, kuinka voimme rakentaa parempaa tulevaisuutta meille kaikille, kirjoitti artikkelissaan Fawzya Mohamed, joka toimi päivän ajan nuoren reportterin roolissa.

Kaikki 22 osallistuvaa koulua saivat minuutin aikaa esittää etukäteen valmistelemansa puheen. Lyseon tiimin yhdessä suunnitellun puheen esittivät Iina Linnamurto ja Sara Nevalainen.

Lyseolaiset kertoivat olevansa tyytyväisiä siihen, miten EU on tuonut eri maita ja kansoja yhteen, mutta toisaalta pettyneitä siihen, miten EU on kyennyt toimimaan ilmastonmuutosta vastaan.

Matka tarjosi nuorille välähdyksen EU:n toimintaan ja tilaisuuden tavata nuoria 20 eri maasta, mutta myös mahdollisuuden tutustua hienoon Strasbourgin kaupunkiin ja ranskalaiseen ruokakulttuuriin.

– On upeaa, että EU tarjoaa mahdollisuuden päästä tutustumaan europarlamenttiin ja meppien työskentelyyn ja näkemään, mitä kulissien takana tapahtuu. Kokemus antaa uutta näkökulmaa, miten vaikeaa meppien työ on, Tuukka Silventoinen kiteyttää.

– Matka herätti ajattelemaan Eurooppaa omana Eurooppana eikä vain yksittäisinä maina ja madalsi kynnystä lähteä opiskelemaan tai töihin ulkomaille.

Uusimmat uutiset

Kommentoidut