Kannabiskaupat johtivat Savonlinnassa myyjän ja ostajat käräjäsaliin – Syyttäjä vaatii myyjälle ehdollista vankeusrangaistusta

Esitutkinnan kuluessa myyjän asunnosta takavarikoitiin kannabiksen myyntiin liittyvää välineistöä. Myös viestiliikenne on todistusaineistona oikeussalissa.

Roni Rekomaa

Poliisin esitutkintamateriaali on ollut laaja huumausainejutussa, jota alettiin käsitellä tiistaina Etelä-Savon käräjäoikeudessa. Vastaajia jutussa on kaikkiaan kuusitoista.
Poliisin esitutkintamateriaali on ollut laaja huumausainejutussa, jota alettiin käsitellä tiistaina Etelä-Savon käräjäoikeudessa. Vastaajia jutussa on kaikkiaan kuusitoista.

Etelä-Savon käräjäoikeudessa alettiin käsitellä laajaa huumausaineisiin liittyvää rikosjuttua, jossa syyttäjä vaatii kahdelle henkilölle ehdollista vankeusrangaistusta ja muille vastaajille sakkorangaistuksia. Juttu on siinä mielessä laaja, että vastaajina oikeudessa on kuusitoista eriasteisista huumausainerikoksesta epäiltyä henkilöä.

Rikokset ovat tapahtuneet Savonlinnassa vuosina 2017–2018. Kyse on ollut lähinnä kannabiksen myymisestä, ostamisesta ja käytöstä. Kannabiksen myyjälle syyttäjä vaatii ehdollista vankeutta, samoin kuin yhdelle hänen asiakkaalleen.

Aineiden myyjää vastaan oikeudessa käytetään todisteena muun muassa myyjän ja ostajien välisiä viestikeskusteluja. Esitutkinnan yhteydessä poliisi on takavarikoinut myyjän asunnosta myös kannabiksen käyttöön ja punnitsemiseen liittyviä välineitä.

Myyjä on syyttäjän mukaan myös tiedustellut tuntemiltaan henkilöiltä ahkerasti heidän kiinnostustaan hankkia huumausaineita.

Huumausainekauppa on pyörinyt Savonlinnassa ensin pienemmässä kaveriporukassa, mutta laajentunut sitten laajemman ostajajoukon tietoisuuteen. Syytenimikkeinä käräjäoikeudessa on lähes kaikilla vastaajilla huumausaineen käyttörikos. Kerta-annoksista kannabista on maksettu myyjälle tavallisimmin 20 euroa.

Miehen hallusta, jolle syyttäjä vaatii myyjän lisäksi ehdollista vankeutta, on esitutkinnan aikana löydetty toistakin huumaavaa aineitta kuin kannabista. Mies on syyttäjän mukaan hankkinut laittomasti ja pitänyt hallussaan kannabista 103,84 grammaa ja tämän lisäksi kymmentä ekstaasitablettia.

Kommentoidut