Setan vertaisryhmää puuhataan Savonlinnaan — Iina Särkän mielestä vertaisyhmän jatkuvuudesta huolehtimisen pitäisi kuulua perusnuorisotyöhön ja kaupungin vastuuseen

Nuorten vertaisryhmää kysellään Savon Setan Facebook-sivujen sekä savonlinnalaisnuorten kanssa tekemisissä olevien ammatti-ihmisten kautta.

Iina Särkän albumi

Iina Särkkä oli mukana  reilu viikko sitten pidetyillä Hyvinvointimessuilla Tanhuvaarassa. - Siellä oli paljon puhetta vertaisryhmän tarpeesta.
Iina Särkkä oli mukana  reilu viikko sitten pidetyillä Hyvinvointimessuilla Tanhuvaarassa. - Siellä oli paljon puhetta vertaisryhmän tarpeesta.

Savonlinnassa aiotaan käynnistää Setan vertaisryhmä nuorille.

— Nuorten ryhmää ollaan puuhaamassa yhdessä Kolomosen ja nuorisotoimen kanssa. Puhetta siitä on ollut jo muutamia vuosia, kertoo Setan hallituksen jäsen, mikkeliläinen Iina Särkkä.

Hän kertoo, että kysyntää nuorten vertaisryhmälle on.

— Savon Setan sivuille tulee jatkuvasti kyselyjä ja viestiä, että onko Savonlinnassa mitään toimintaa. Kyselyjä tulee myös ammatti-ihmisiltä, koulujen kuraattoreilta ja terveydenhoitajilta, joille nuoret avautuvat. Nuori tarvitsee aina vertaisryhmänsä, se on nuoruuden kehitystehtävä, ja se on näille sateenkaarinuorille erittäin tarpeellista identiteetin kehittymisen kannalta.

Edellinen Savonlinnan ryhmä hiipui nelisen vuotta sitten.

— Näissä on usein sellainen kiertokulku, että kun ryhmiä vetävät opiskelijat valmistuvat ja vaihtavat paikkakuntaa, ryhmä tulee elinkaarensa päähän.

Hyvinvointimessuilla Setan pisteellä ilmoittautui jo nuoria, jotka odottavat tietoa ryhmän alkamisesta.

— Siellä oli paljon puhetta tällaisen ryhmän tarpeesta.

Nuori tarvitsee aina vertaisryhmänsä. — Iina Särkkä

Särkkä arvelee, että ryhmä saadaan toimimaan hyvinkin nopeasti, kun tila-asia saadaan selvitettyä. Se vaatii vielä keskustelua nuorisotoimen ja Ohjaamon kanssa.

— Me yritämme koordinoida toimintaa alkuun muualta päin Suomea, mutta sehän on paikallistoimintaa.

Setalta koulutusta ja työnohjausta vertaisohjaajille

Setan valtakunnallinen nuorisotyön koordinoija kouluttaa vertaisohjaajat.

— Savon Seta tarjoaa heille mahdollisuuden työnohjaukseen sekä toisten ohjaajien tapaamiseen.

Särkkä toteaa, että vertaisryhmän jatkuvuuden ylläpidon ei pitäisi olla vapaaehtoisjärjestön asia.

— Sen pitäisi kuulua perusnuorisotyöhön ja kaupungin vastuuseen. Yhdenvertaisuuslaissa on edistämisvelvoite. Sen mukaan jokaisella kunnalla pitäisi olla yhdenvertaisuussuunnitelma, jossa on kerrottu, miten he edistävät yhdenvertaisuutta. Myös sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöt on siellä mainittu.

Hänen mielestään erinomainen tapa kunnalle edistää yhdenvertaisuutta on tehdä nuorten vertaisryhmistä vakiintunutta toimintaa.

— Että vertaisryhmät pyörivät tai tapaamispaikka on. Useimmat kunnat eivät esimerkiksi peri näistä vertaisryhmätoiminnan paikoista vuokria.

Uusimmat uutiset