Lapsilla eväät mukana päiväkodissa, vanhukset saavat Savonlinnassa ruokansa normaalisti — JHL:n lakko ei Savonlinnassa koske sairaalan henkilökuntaa

Monet päiväkotilasten perheet päättivät järjestää lapsensa hoidon lakkopäivinä ilman päiväkotia.

Soila Puurtinen

Päivähoitolapsille pakattiin maanantaina kotoa mukaan aamupala, lounas ja välipala. Sama on tilanne tiistaina.
Päivähoitolapsille pakattiin maanantaina kotoa mukaan aamupala, lounas ja välipala. Sama on tilanne tiistaina.

Savonlinnan päiväkodeissa lapset syövät maanantaina ja tiistaina eväitä. Syynä on ammattiliitto JHL:n poliittinen lakko, jolla JHL vastustaa maan hallituksen valmistelemaa lakia, joka helpottaisi irtisanomisia alle kymmenen hengen yrityksissä.

Lakko koskee Savonlinnassa kaupungin ruoka- ja siivouspalveluja sekä vapaa-ajan palveluja.

Vanhukset eivät kuitenkaan jää ilman ruokaa, sillä palvelutaloissa tai muissa laitoksissa asuville vanhuksille sekä kotihoidon ateriapalveluasiakkaille tehdään ruuat lakon aikanakin. Näin on paikallinen JHL:n väki sopinut kaupungin kanssa.

JHL:n lakko ei koske sairaalan henkilökuntaa

JHL:n lakko ei Savonlinnassa koske sairaalan henkilökuntaa. Joillakin paikkakunnilla lakko koskee myös sairaaloita, ja siksi valtakunnallisissa tiedotusvälineissä on kirjoitettu, että laitoshuoltajien lakon takia sairaaloissa saatetaan joutua perumaan toimenpiteitä lyhyellä varoitusajalla. Näin ei siis Savonlinnassa ole.

Katso tästä JHL:n lista lakon alaisista työpaikoista Kaakkois-Suomessa.

Sosterissa muutoksia toimintaan saattaa sijaisongelmien kautta tuoda hoitoalan ammattijärjestöjen Tehyn ja Superin vuoronvaihtokielto, joka kestää kaksi viikkoa. Toistaiseksi Sosterissa ei ole jouduttu perumaan sovittuja toimenpiteitä.

Moni lapsi jäi lakon takia pois päiväkodista — Hyvitetään päivähoitomaksussa

Lastentarhanopettaja Sointu Kumpulainen Kellarpellon päiväkodista toteaa, että vanhemmat ovat pakanneet lapsille eväitä tosi kekseliäästi. Maanantain lounaalle oli eväänä muun muassa ruokaisia salaatteja ja kiisseleitä.

Eväitten pitää olla sellaisia, että niitä ei tarvitse lämmittää. Ruuan lämmittäminen on toisaalta lakon alaista työtä. Toisaalta ei päiväkotien henkilöstöllä varhaiskasvatuspäällikkö Anna-Liisa Sairasen mukaan olisi siihen aikaakaan. Samasta syystä lasten pitää myös viedä omat ruokailuvälineet.

Osa lapsista tuli päiväkotiin sen verran myöhemmin, että aamupuuro ehdittiin syödä kotona.

Monet perheet päättivät järjestää lapsensa hoidon lakkopäivinä ilman päiväkotia. Esimerkiksi Kellarpellon päiväkodissa hoidontarpeen perui puolet niistä perheistä, joiden aiemmin oli ilmoitettu tarvitsevan päivähoitoa näinä päivinä. Päiväkodissa piti ennakkoilmoittautumisten mukaan olla yli 60 lasta.

Vanhemmat ovat järjestäneet itselleen vapaapäiviä tai vieneet lapsen mummolaan. Kaupunki hyvittää päivähoitomaksussa perheille sen, jos lapsi jää pois päiväkodista lakon takia.

Kaupunki hyvittää perheille myös ruokapalvelujen puuttumisen, mutta vielä ei Sairasen mukaan ole ratkaisu, miten tämä hyvitys tapahtuu.

Uusimmat uutiset