Elokuvateatteri Killan lattiarakenteista löytyi kosteusvaurio —  Kuivattelu siirtää remontin valmistumista viikoilla

Teatterinjohtaja lupaa järjestää Killaan uusintanäytöksiä syksyn suosituimmista elokuvista remontin valmistuttua.

Soila Puurtinen

Savonlinnassa Viiskulmassa sijaitsevan elokuvateatteri Killan remontti jatkuu toistaiseksi määrittelemättömän ajan lattiarakenteiden kuivatuksen takia.
Savonlinnassa Viiskulmassa sijaitsevan elokuvateatteri Killan remontti jatkuu toistaiseksi määrittelemättömän ajan lattiarakenteiden kuivatuksen takia.

Savon Kinojen elokuvateatteri Killa on edelleen remontissa. Heinäkuussa remontin takia suljettu elokuvateatteri on poissa käytöstä vielä toistaiseksi. Remontin oletettiin alunperin valmistuvan jo elo-syyskuun vaihteessa.

—   Pinnoitteiden purkutöiden yhteydessä löytyi yllättäen vuoto käyttövesiputkesta, josta oli vuotanut lattiarakenteisiin vettä. Kastuneita rakenteita kuivataan parasta aikaa ja tilannetta tarkkaillaan viikoittain. Kuivatus voi kestää vielä muutaman viikon. Tarkkaa aikaa on vaikea tässä vaiheessa sanoa, kertoo isännöitsijä Petri Pennanen Savonlinnan Isännöintikeskuksesta.

Alun perin Savon Kinojen oli tarkoitus tehdä vain pintaremonttia Savonlinnassa Viiskulmassa sijaitsevassa elokuvateatteri Killassa. Elokuvateatteri on vuokralla asunto-osakeyhtiö Punkaharjuntie 3:n omistamissa tiloissa.

Sitten remonttiin tuli mukaan myös taloyhtiö ja remontti laajeni niin, että samalla uusitaan elokuvateatterin tilojen osalta käyttövesiputkistot ja puhdistetaan ilmanvaihtokanavat. Myös ilmanvaihtokoneita uusitaan.

Taloyhtiössä tehdään parhaillaan viemäreiden kuntotutkimusta. Myös käyttövesiputkiston saneeraus on tulossa koko taloon muutaman vuoden sisällä. Rakennus on valmistunut vuonna 1952 ja putkistot ovat alkuperäisiä.

— Tulimme siihen tulokseen, että taloyhtiön remontit on viisainta tehdä elokuvateatterin tilojen osalta nyt samalla, kun tila on joka tapauksessa poissa käytöstä ja remontissa. Ettei tarvitse sitten taas muutaman vuoden sisällä tehdä kaikkea uudestaan, kertoo Savon Kinojen tekniikka- ja toimitilavastaava Osmo Peltonen.

 Vesiputken vuoto tuli yllätyksenä

Käyttövesiputken vuoto tuli yllätyksenä. Pintarakenteista ei ole näkynyt ulospäin mitään vuotoon viittaavaa. Rakenteet ovat muutoin Petri Pennasen mukaan kauttaaltaan hyvässä kunnossa ja tilojen sisäilma on hyvä.

— Sellaisia rakenteellisia vaurioita ei ole havaittu, että olisi syytä tämän suurempaan huoleen. Siellä on alan ammattilaiset töissä, ja kastuneet rakenteet saadaan kyllä kuivattua. Pintoja ei laiteta kiinni, ennen kuin rakenteet ovat kunnolla kuivat, Pennanen muistuttaa.

Savon Kinojen suunnittelemat pintaremontit aula- ja wc-tiloihin sekä saliin jatkuvat, kunhan taloyhtiö on saanut omat remonttinsa päätökseen.

Savon Kinot muun muassa vaihtaa teatterin lipunmyyntikalusteet, parantaa tilojen akustiikkaa, maalaa seiniä ja muuttaa salissa penkkien paikkoja niin, että käytävät tulevat reunoille. Samalla estettömyyttä parannetaan ja pyörätuoliasiakkaille varataan saliin hyvät elokuvankatselupaikat.

Teatterinjohtaja ottaa vastaan toiveita uusintaesityksistä

Elokuvateatteri Killaan on luvassa uusintanäytöksiä alkusyksyn suosituimmista elokuvista, jotka poistuvat Savon Kinojen ohjelmistosta ennen kuin Killan remontti saadaan valmiiksi.

Savon Kinoilla on Savonlinnassa Viiskulmassa Killan lisäksi toinen elokuvateatteri, Kuvalinna. Rappusten takia pyörätuolilla kulkevien ja muiden liikuntarajoitteisten on käytännössä mahdoton päästä Kuvalinnaan. Killa on yleensä palvellut myös liikuntarajoitteisia asiakkaita.

Elokuvateatterin johtaja Tarja Piiroinen kertoo, että hän on saanut liikuntarajoitteisilta asiakkailta paljon palautetta ja toiveita siitä, että nyt Kuvalinnassa esitettyjä elokuvia voisi vielä nähdä myöhemmin Killassa.

— Esimerkiksi Olen suomalainen, Downton Abbey, Mestari Cheng, kauhuelokuva Se ja Rambo ovat olleet Kuvalinnassa suosittuja, ja niistä on toivottu näytöksiä Killaan. Olen jo luvannut, että uusintanäytöksiä järjestetään, Piiroinen kertoo.

— Otan mielelläni vastaan lisää asiakkaiden toiveita elokuvista, joita he haluaisivat myöhemmin nähdä Killassa.

Syksy on ollut elokuvateatteri Kuvalinnassa mukavan vilkas johtuen savonlinnalaisia elokuvanystäviä kiinnostaneista elokuvista.

Piiroinen toivoo, että savonlinnalaisetkin innostuisivat ostamaan tai varaamaan elokuvalippunsa ennakkoon Savon Kinojen verkkokaupasta. Se vähentäisi lippuluukulla jonottamista ja auttaisi elokuvateatteria ennakoimaan tilanteita.

— Oli harmillista, että esimerkiksi yhteen Olen suomalainen -esitykseen kaikki halukkaat eivät mahtuneet sisään. Pystyisimme järjestämään nopeammin lisänäytöksiä suosituimmista elokuvista, jos tietäisimme etukäteen, kuinka moni jonkin elokuvan mahdollisesti haluaa nähdä, hän perustelee.