Ilkivaltaa savolinnalaisessa ravintolassa: joku tyhjensi jauhesammuttimen, ravintolan asiakkaat ja henkilökunta luulivat tulipalon syttyneen

Koko ravintolan puhdistaminen on iso urakka, josta ei pelkästään rättiä heiluttelemalla selvitä. Poliisi tutkii tapausta.

Tuija Pauhu

Pub & Karaoke Olavin Olgan porraskäytävään tyhjennettiin jauhesammutin. Arkistokuva.
Pub & Karaoke Olavin Olgan porraskäytävään tyhjennettiin jauhesammutin. Arkistokuva.

Ravintolan porraskäytävään tyhjennettiin jauhesammutin Savonlinnan Pilkkakoskenkadun ja Olavinkadun kulmassa keskiviikkoiltana.

Päivystävä palomestari Joni Himberg Etelä-Savon pelastuslaitokselta kertoo, että ravintolassa oli alle 10 henkilöä, jotka poistuivat paikalta takakautta.

Pub Olavin Olgan asiakkaat ja henkilökunta säikähtivät hienojakoista jauhepölyä, jota he luulivat savuksi. Himberg kiittelee, että väki poistui oikeaoppisesti takaovesta, joka oli poispäin uhasta. He tekivät myös hälytyksen nopeasti.

Ravintolasta lähdettiin niin rivakasti, että ihmiset jättivät tavaransa ravintolaan, jotka he pääsivät myöhemmin hakemaan pois.

Pelastuslaitos tuuletti jauhepölyt pois ravintolasalista.

Niin tavarat kuin koko ravintola oli täynnä jauhepölyä, jonka puhdistaminen on hidasta ja vaivalloista. Himbergin mukaan esimerkiksi takista se lähtee ravistamalla ja imuroimalla, mutta koko ravintolan puhdistaminen on iso urakka, josta ei pelkästään rättiä heiluttelemalla selvitä.

Vastaavaa sattuu harvoin

Hienojakoinen sammutusaine levisi paineella joka paikkaan. Kuuden kilon jauhesammutin on oli tyhjennetty porrashuoneessa, josta se levisi ravintolaan.

Se, että pöly tuli toisesta tilasta, erehdytti ihmisiä luulemaan sitä tulipalon savuksi.

Himberg kertoo, että vastaavia tapauksia sattuu harvoin. Poliisi selvittää tapausta, eikä pelastuslaitoksen tiedossa ollut vielä keskiviikkoiltana, oliko jauhesammutin peräisin ravintolasta vai tuotu paikalle muualta.

Kuuden kilon sammutin on yleisin sammutinmalli julkisissa tiloissa, sillä se on kevyin sammutin, joka täyttää viranomaisvaatimukset.

Pelastuslaitos tuuletti jauhepölyt pois ravintolasalista.

Olavin Olga on toiminut Olavinkadulla heinäkuusta 2016. Vuosi sitten marraskuussa ravintolassa sattui iso vesivahinko. Ravintola oli silloin suljettuna yli kaksi kuukautta ja avattiin jälleen helmikuussa.

Ennen Olavin Olgaa samassa paikassa oli ravintola Sylvester ja sitä ennen kellariravintola Savo.