Moni rantasalmelainen yllättyi, kun seurakuntavaalien ainoa äänestyspaikka sunnuntaina on Savonlinnassa — ”Kannattaa mennä äänestämään ja tarjota kyytiä naapurillekin”, vinkkaa rantasalmelainen Kaisla Pirkkalainen

Rantasalmelaiset äänestävät ensimmäistä kertaa Savonlinnan seurakuntavaaleissa. Moni huomasi vasta ennakkoäänestyksen päätyttyä, että varsinaisena vaalipäivänä ei kotikunnassa voikaan äänestää.

Tuija Pauhu

Kaisla Pirkkalainen ällistyi huomattuaan vasta ennakkoäänestyksen päätyttyä, että Rantasalmella ei voikaan äänestää seurakuntavaaleissa varsinaisena vaalipäivänä eli sunnuntaina. Hän kannustaa kaikkia äänestämään ja tarjoamaan naapureille ja tutuillekin kyytiä äänestysreissulle.
Kaisla Pirkkalainen ällistyi huomattuaan vasta ennakkoäänestyksen päätyttyä, että Rantasalmella ei voikaan äänestää seurakuntavaaleissa varsinaisena vaalipäivänä eli sunnuntaina. Hän kannustaa kaikkia äänestämään ja tarjoamaan naapureille ja tutuillekin kyytiä äänestysreissulle.

Sunnuntain seurakuntavaalit ovat ensimmäiset, joissa rantasalmelaiset äänestävät osana Savonlinnan seurakuntaa. Neljä vuotta sitten Rantasalmella oli vielä omat seurakuntavaalit.

Moni rantasalmelainen yllättyi tiedosta, että varsinaisena vaalipäivänä Savonlinnan seurakunnan ainoa äänestyspaikka on Savonlinnan seurakuntakeskus.

— Rantasalmella pitäisi olla oma äänestyspaikka. Ei ole mitään järkeä siinä, että sadat ihmiset ajavat Rantasalmelta Savonlinnaan äänestämään, sanoo rantasalmelainen Kaisla Pirkkalainen.

Ennakkoäänestys päättyi viime lauantaina.

Pirkkalaisen mielestä on tärkeää, että mahdollisimman moni rantasalmelainen käy äänestämässä. Häntä harmittaa, jos joku jättää äänestämättä sen takia, kun äänestyspaikka on kaukana.

— Kirkkovaltuustoon täytyy saada edustus Rantasalmen kappeliseurakunnasta. Alueitten ääni pitää saada kuuluviin.

Pirkkalainen toivoo, että äänestämään lähtevät kysyisivät naapureita äänestysreissulle mukaan. Kyytiä vailla saattavat olla etenkin vanhukset ja nuoret, sillä seurakuntavaaleissa äänioikeus on jo 16-vuotiailla.

— Seurakunnan päätöksenteossa pitää saada kaikenlaiset äänet kuuluviin. Ainoa tapa vaikuttaa on äänestää, Pirkkalainen sanoo.

Savonlinnan seurakunnan äänestyspaikka on Savonlinnan seurakuntakeskuksessa, osoitteessa Kirkkokatu 17. Seurakuntakeskus on Kirkkokadun ja Väinönkadun risteyksessä.
Savonlinnan seurakunnan äänestyspaikka on Savonlinnan seurakuntakeskuksessa, osoitteessa Kirkkokatu 17. Seurakuntakeskus on Kirkkokadun ja Väinönkadun risteyksessä.

Äänestyspaikasta ei tullut ilmoitusta kotiin — Jos äänestyspaikkoja olisi useampia, seurakunnan olisi pitänyt lähettää kirje kaikille seurakuntalaisille

Pirkkalainen viritteli vaalipäivän äänestyspaikasta keskustelua sosiaalisessa mediassa ja totesi, että hänen lisäkseen monelta muultakin oli mennyt ohi Seurakuntauutisten, Itä-Savon ja paikallislehden jutuissa olleet maininnat, joiden mukaan varsinaisena vaalipäivänä on vain yksi äänestyspaikka.

— Seurakunnan olisi pitänyt tiedottaa siitä kunnolla. Mielestäni kotiin ei ole tullut edes lappua, jossa kerrotaan äänestyspaikasta, Pirkkalainen sanoo.

Äänioikeudesta kertovaa lappua ei todellakaan ole tullut seurakuntalaisten kotiin. Siinä Pirkkalainen on oikeassa.

Kirkkoherra Sammeli Juntunen kertoo kirkkoneuvoston päättäneen jo viime keväänä, että seurakuntavaalien varsinaisena vaalipäivänä on vain yksi äänestyspaikka.

Jotta äänestyspaikkoja seurakunnassa voisi varsinaisena vaalipäivänä olla useampia, seurakunta pitäisi jakaa äänestysalueisiin. Silloin myös jokaiselle seurakuntalaiselle pitäisi postittaa kotiin kirje, jossa kerrotaan, mikä on hänen äänestyspaikkansa varsinaisena vaalipäivänä. Kirjeitten lähettäminen maksaisi Juntusen mukaan kymppitonnin.

Jokaisella äänestysalueella pitäisi myös olla oma vaalilautakunta.

Rantasalmesta tuli Savonlinnan seurakunnan kappeliseurakunta vuoden 2014 vaalien jälkeen. Kerimäen, Punkaharjun ja Enonkosken kappeliseurakuntalaiset sekä Savonrannan kirkkopiiriin kuuluvat äänestivät jo vuoden 2014 seurakuntavaaleissa Savonlinnassa.

— Seurakuntaa ei ole koskaan jaettu äänestysalueisiin, Juntunen sanoo.

Ennakkoäänestyspaikkoja oli jokaisessa kappeliseurakunnissa 2—3.

Nykyinen kirkkovaltuutettu Suvi Korhonen: ”Vaalit ovat tärkeä asia, joten se raha pitäisi joka neljäs vuosi löytyä”

Rantasalmelainen kirkkovaltuutettu Suvi Korhonen muistuttaa Rantasalmen kappelineuvoston olleen keväällä sitä mieltä, että Rantasalmella pitäisi olla äänestyspaikka myös varsinaisena vaalipäivänä. Savonlinnan kirkkoneuvosto päätti toisin.

— Rantasalmella on aina ollut hyvä äänestysprosentti. Pelkään, että äänestyspaikan puuttumisen takia se nyt alenee.

Korhosen mielestä omien äänestyspaikkojen järjestäminen kappeliseurakuntiin palvelisi seurakuntalaisia ja tekisi seurakunnan näkyväksi paikallisesti.

— Tämä ei saa olla kustannuskysymys. Vaalit ovat tärkeä asia, joten se raha pitäisi joka neljäs vuosi löytyä, Korhonen sanoo.

Korhonen ei itse ole nyt ehdolla seurakuntavaaleissa. Hän toivoo, että uudet päättäjät miettivät asian uudestaan ja järjestävät Rantasalmelle äänestyspaikan seuraaviin vaaleihin.

Kuka saa äänestää seurakuntavaaleissa?

Seurakuntavaalien äänestyspaikat ovat avoinna sunnuntaina 18.11. kello 11—20.

Äänioikeus on evankelis-luterilaisen kirkon jäsenellä, joka viimeistään vaalipäivänä 18.11. täyttää 16 vuotta.

Äänioikeus on siinä seurakunnassa, jonka jäseneksi henkilö on merkitty viimeistään 15.8. Jos sen jälkeen on muuttanut toiseen seurakuntaan, äänioikeus jää vanhaan seurakuntaan.

Missä on äänestyspaikka?

Savonlinnan seurakunnan äänestyspaikka on Savonlinnan seurakuntakeskuksessa, Kirkkokatu 17. Siellä äänestävät myös Rantasalmen, Kerimäen, Punkaharjun ja Enonkosken kappeliseurakuntiin sekä Savonrannan kirkkopiiriin kuuluvat.

Sulkavan seurakunnan äänestyspaikka on seurakuntatalolla, Vilkaharjuntie 1.

Parikkalan seurakunnan äänestyspaikka on kirkkoherranvirastossa, Pietarinkuja 1.