Telakan vanhasta verstaasta syntyi hieno toimitila Savonlinnan Järvipelastajille — "Pelastusaseman myötä yhdistyksen toiminta helpottuu huomattavasti"

Laitaatsiltaan vuonna 1927 rakennettu tiilitalo oli päässyt varsin heikkoon kuntoon. Yhteistyössä ammattiopiston ja museoviraston kanssa talosta syntyi nykyvaatimukset täyttävä toimisto- ja huoltorakennus.

Timo Seppäläinen

Kyllä kelpaa esitellä vanhasta telakkaverstaasta rakennettua toimitilaa. Vasemmalta SAMIedun Ahti Putkonen, Jarkko Kaartinen, Pekka Kipinoinen sekä Järvipelastajien Mikael Fyhr ja Esa Hirvonen.
Kyllä kelpaa esitellä vanhasta telakkaverstaasta rakennettua toimitilaa. Vasemmalta SAMIedun Ahti Putkonen, Jarkko Kaartinen, Pekka Kipinoinen sekä Järvipelastajien Mikael Fyhr ja Esa Hirvonen.

Savonlinnan Järvipelastajien tukikohta on ollut Laitaatsillan telakka-alueen laiturissa jo vuosikaudet.

Pitkiltä, usein vaatteet kastelleilta järviretkiltä on lähdetty aiemmin suoraan kotiin, jonne jokainen on ripustanut varusteensa kuivumaan. Koulutuksiin ja kokouksiin on aina etsitty tiloja erikseen.

Jatkossa toiminta sujuu jouhevammin yhdessä paikassa. Yhdistykselle on valmistunut Laitaatsillan telakalle vanhaan tiiliseen verstaaseen 87-neliöinen toimitila, jossa on kuivatus- ja vaatehuoneet sekä mukava iso oleskeluhuone palaverien pitämiseen. Matkaa venelaiturille on vain kivenheitto.

— Pelastusaseman myötä yhdistyksen toiminta helpottuu huomattavasti. Kunnolliset miehistötilat, toimivat varastointi- ja muut ratkaisut mahdollistavat pelastustoiminnan kehittämisen pitkälle tulevaisuuteen, kertoo puheenjohtaja Esa Hirvonen.

Vuonna 1927 valmistuneessa punatiiliseen rakennuksessa toimi alunperin telalakan lotjalankkujen tilkeverstas.

— Rakennuksessa toimi rivetupa, jossa tehtiin tilkkeitä telakalla rakennettuihin tervahöyryihin ja lotjiin. Vuosien aikana siinä on ollut myös ruokala, miehistötupa, satamakonttori ja akkuvarasto.

Suurin osa kunnostustyöstä tehtiin ammattiopisto SAMIedun aikuisopiskelijoiden työnä 2017-2018. Töihin osallistui rakennus-, talotekniikka-, kiinteistönhoito-, sisustus-, pintakäsittely- sekä sähköalan opiskelijoita. Sisätilojen pinnat remontoitiin aktiivijäsenten talkoilla.

Saari on edelleen ehjänä köysillä sidottuna tuon saaren takana. Kieltämättä tehtävä oli uran eriskummallisimpia. — Mikael Fyhr

Museovirasto valvoi, että rakennuksen ulkoinen olemus säilyi entisellään. Vesikatto- ja kattorakenne uusittiin kokonaisuudessaan. Ikkunat entisöitiin osittain. Kattomateriaaliksi museovirasto vaati huopakatteen.

— Opiskelijoille kohde oli sopivan laaja ja haastava, kertoo rakennusalan lehtori Jarkko Kaartinen SAMIedusta.

Vanhan rakennuksen entisöinti ei ole halpaa. Järvipelastajat käytti omia varoja rakentamiseen kymmeniätuhansia.
Varat olivat pääomaa, jota yhdistykselle kertyi sen myytyä toistakymmentä vuotta sitten m/s Rapaluoto-hinaajansa.

— Silti ilman rakennuksen ja maa-alueen omistavan Stora Enson merkittävää vastaantuloa tämän kokoinen hanke olisi ollut yhdistyksellemme lähes mahdoton toteuttaa, Hirvonen sanoo.

Timo Seppäläinen

Peltinen varastokoppi oli aiemmin Järvipelastajien ainoa tila Laitaatsalmen laiturin läheisyydessä. Varusteita kuivattiin siksi kotona, nyt ne voidaan jättää kuivaushuoneeseen.

Turvesaaren hinaus
oli erikoinen tehtävä

Savonlinnan Järvipelastajien varapuheenjohtaja Mikael Fyhr oli päivystysvuorossa, kun pelastusalus pyydettiin apuun Savonlinnan Moinsalmen lähelle Virtasalmeen kesäkuun puolivälissä.

Avunpyynnön tehtävämääritys oli varsin epämääräinen. Perillä vastassa oli yllätys: Virtasalmen kapeimpaan kohtaan oli ajelehtinut useamman sadan neliön kokoinen turvesaari, jossa kasvoi myös puita.

Alkoi hidas pelastusoperaatio, jossa saarta hinattiin salmen läheisyydessä olevan saaren taakse mateluvauhtia, jottei turvesaari vaan hajoaisi osiin. Tehtävä onnistui hyvin.

— Saari on edelleen ehjänä köysillä sidottuna tuon saaren takana. Kieltämättä tehtävä oli uran eriskummallisimpia, Fyhr myöntää.

Kaikkiaan kesä oli työntäyteinen kahdella veneellä. Tehtäviä oli yli sata.

Timo Seppäläinen

Vuonna 1927 tässä tiilitalossa tehtiin tilkkeitä lotjien lankkujen väliin. Nyt se on kunnostettu Savonlinnan Järvipelastajien toimitilaksi. Vesikatoksi Museovirasto valitsi alkuperäisen materiaalin: huopakatteen.

Savonlinnan Järvipelastajat ry

Vuonna 1979 perustettu meripelastusyhdistys toimii Saimaan keskeisimmällä veneilyalueella.

Aktiivimiehistö koostuu vapaaehtoisista, jotka auttavat merihätään joutuneita veneilijöitä.

Hälytysmiehistössä noin 30 henkilöä. Yhdistyksessä on kaikkiaan yli 300 jäsentä.
Yhdistykselle on valmistunut Laitaatsillan telakka-alueelle toimitila vanhan verstaan tiloihin, jotka olivat vuosikymmeniä tyhjillään.

Yhdistys on vuokrannut toimitilat alueen omistavalta Stora Ensolta, joka osallistui kunnostuksiin julkisivun, ikkunoiden ja vesikaton osalta.

Kunnostuksiin saatiin myös Museoviraston entistämisavustusta.

Museoviraston tuella telakka-alueella on kunnostettu muutakin. Kuvallinen tietokooste kohteista löytyy täältä.

Uusimmat uutiset