Seksuaalirikos toi hovistakin pitkän tuomion — Etelä-Savossa tehtyjen rikosten tuomio aleni vain vähäsen hovissa

Vastaaja väitti hovioikeuden vastineessaan, että hän oli erehtynyt, ja häntä oli erehdytetty luulemaan uhria täysi-ikäiseksi.

Etelä-Savon käräjäoikeudessa oli tehty viime vuonna virhe alaikäiseen henkilöön kohdistuneen seksuaalirikoksen tuomiota arvioitaessa.

Itä-Suomen hovioikeus katsoo, että rangaistusta mitatessa käräjäoikeus oli ottanut rangaistuksen lähtökohdaksi virheellisesti törkeän raiskauksen, vaikka syyte törkeästä raiskauksesta oli oikeudessa aiemmin hylätty.

Tämän lisäksi hovi hylkäsi yhden vastaajalle käräjillä luetun syytteen.

Muilta osin tuomitun valitus ei hovioikeudessa menestynyt, koska mies katsoi, että teoista puuttui tahallisuus.

Hänen mukaansa häntä oli erehdytetty ja hän oli erehtynyt seksikumppaninsa iästä. Valittajan mielestä hän oli kaikin käytettävissään olevin keinoin pyrkinyt varmistumaan seksikumppaninsa täysi-ikäisyydestä.

Rangaistuksen virheellisen mittaamisen ja yhden syytteen hylkäämisen lisäksi hovioikeus ei nähnyt muuta moitittavaa käräjäoikeuden päätöksessä, joten hovioikeus hylkäisi merkittävän osan valittajan näkemyksistä.

Tuomio alaikäiseen kohdistuneista seksuaalirikoksista annettiin Savonlinnan kansliassa viime vuoden toukokuussa. Vuonna 1968 syntynyt mies tuomittiin silloin kolmen vuoden mittaiseen vankeuteen.

Käräjillä vastaaja sai tuomion törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksi käytöstä, lapsen seksuaalisesta hyväksi käytöstä sekä sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan kuvan levittämisestä.

Käräjäoikeuden tuomiota hovioikeus alensi vain kahdella kuukaudella. Hovi piti miehen kohtuullisena tuomiona kahden vuoden ja kymmenen kuukauden mittaista vankeutta.