Varapuheenjohtajuus petaa Antti Häkkäsen tietä kohti puoluejohtoa: "Olemme valmiita haastamaan ja tarjoamaan vaihtoehtoa" – Kuntavaaleissa mitataan puolueiden todellinen kannatus, keskustalla riittää kirittävää

Keskusta ja kokoomus valitsivat puheenjohtajat viikonvaihteessa. Kuntavaaleissa lämmitellään, mutta sen jälkeen eduskuntavaaleissa etsitään pääministeriä.

Timo Jaakonaho

Antti Häkkänen kampanjoi Parin puoluekokouksessa ja myös menestyi. Tiukempi kisa on edessä kahden vuoden kuluttua.
Antti Häkkänen kampanjoi Parin puoluekokouksessa ja myös menestyi. Tiukempi kisa on edessä kahden vuoden kuluttua.

Politiikan alkusyksy tiivistyi viikonvaihteessa kahteen puoluekokoukseen, joissa valittiin puheenjohtajat sekä hallitus- että oppositiopuolueelle ja valmistauduttiin mittamaan kannatusta seuraavassa todellisessa kisassa, kuntavaaleissa.

Keväästä saakka politiikan ilmastoa ja mediaa hallinnut keskustan puheenjohtajakamppailu päättyi tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikon voittoon ja istuvan puheenjohtaja Katri Kulmunin kylmään tappioon.

Saarikko saa vuorostaan kokeilla, miten keskustan 11 prosentin tienoilla laahaava kannatus saadaan nousuun.

Maakunnan ministeri Jari Leppä tuumi lauantaina keskustan kokouksen Mikkelin etäpisteessä, että tuollaisella kannatuksella keskusta ei voi jatkaa.

Ennen puolueen myyntiä karanneille kannattajille Saarikon pitää paikata oma puolue. Puheenjohtajavaali oli sen verran kitkerä, että jakolinjat jäivät, väitetään julkisuudessa mitä tahansa.

Kokoomuksen puheenjohtajavaali meni helpommin. Petteri Orpo ei saanut edes vastaehdokasta.

Pinnan alla kuitenkin porisee, vaikka puoluejohdossa kukaan ei viikonvaihteessa halunnut nostaa esiin epäilyjä Orpon voimasta tuoda kokoomus pois oppositiosta.

Kuntavaalit on hyvä kannatusmittari

Orpo valittiin sinänsä hyvällä tuella seuraavaksi kaksivuotiskaudeksi. Hän joutuu ottamaan vastuun kuntavaaleista.

Kokoomus on tällä hetkellä suurin kuntapuolue. Jos asema säilyy, Orpo voi hengähtää, mutta muu tulos tietäisi puheenjohtajaspekulointien koventumista.

Sunnuntaina Porin puoluekokouksessa kolmen kauden varapuheenjohtaja, Mäntyharjun kansanedustaja Antti Häkkänen uusi paikkansa selkeästi.

Häkkänen sai 633 kokousedustajalta 539 ääntä. Toiseksi tuli kansanedustaja Elina Lepomäki, 527, ja kolmanneksi kansanedustaja Anna-Kaisa Ikonen, 454 ääntä.

Äänimäärien vertailu ei kerro ihan kaikkea, mutta eittämättä kenttäväen viesti on se, että Häkkänen on ykkösenä varapuheenjohtajakolmikossa.

Timo Jaakonaho

Kokoomus väläyttelee välikysymyksen tekemistä hallituksen talouspolitiikasta. Varapuheenjohtaja Antti Häkkänen arvioi, että myös  keskustassa, joka samoin juuri päätti puoluekokouksensa, on halua tilannearvion tekemiseen.
Kokoomus väläyttelee välikysymyksen tekemistä hallituksen talouspolitiikasta. Varapuheenjohtaja Antti Häkkänen arvioi, että myös keskustassa, joka samoin juuri päätti puoluekokouksensa, on halua tilannearvion tekemiseen.

Porin puoluekokouksen paluumatkalta tavoitettu Häkkänen tuumi, että kyllä lämmitti kentän tuki.

Häkkänen itse ei spekuloi, mitä tapahtuu kahden vuoden kuluttua seuraavassa puoluekokouksessa, mutta on varsin selvää, että hän asettuu puoluejohtajavaalin.

Tavoitteena on ensi eduskuntavaalien jälkeen suurimman puolueen asema ja pääministerin paikka.

SDP:llä alkaa olla aika villejä käsityksiä yritystoiminnan turvaamisesta. — Antti Häkkänen

Mukana tuolloin on myös Lepomäki, ja jos Orpo pysyy viikonvaihteen puheissaan, hän haluaa johtaa puolueen myös eduskuntavaaleihin.

"Myös keskusta valmis uuteen tilannearvioon"

Siinä missä keskusta joutuu oikomaan omia rivejään kokoomus vaikuttaa yhtenäiseltä.

Häkkänen sanoi sunnuntaina, että puoluekokouksesta lähtee yhtenäinen puolue.

Ykkösprojekti on haastaa pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitus.

– Olemme valmiita haastamaan Marinin vasemmistohallituksen ja tarjoamaan sen politiikalle vaihtoehtoa. Elvytys on ollut paikallaan, mutta yritystoiminnan ja työllisyyden rakenteet on saatava kuntoon, eikä lykätä ratkaisuja koronan varjolla, sanoo Häkkänen.

Kokoomus harkitsee välikysymystä ja tähtää hallituksen kaatamiseen.

– Jos hallitus ei saa budjettiriihessä aikaan päätöksiä 100 000 uuden työpaikan luomiseen, kokoomus varautuu välikysymyksen tekoon.

Häkkäsen mukaan toimintakykyinen uusi hallitus voitaisiin saada nykyisen eduskunnan pohjalta. Hän laskee, että myös keskusta on valmis uuteen tilannearvioon.

Jokainen puolue valmistautuu voittamaan ensi kevään kuntavaalit. Kaikilla on huoli kuntien talouden tilasta ja paikallisesta elinvoimasta.

Orpo petasi sunnuntaina kunnille tylyä matkaa kohti kuntavaaleja. Hän muun muassa ennakoi joukkoirtisanomisia kuntatalouden heikon taloustilanteen vuoksi.

Hallitus ja oppositio kaukana toisistaan

Puolueille kuitenkin vasta eduskuntavaalien tulos näyttää jotain tulevasta hallituskoalitiosta.

Viime aikojen puheet eivät puolueita ole lähentäneet. Kokoomus arvosteli viikonvaihteessa keskustaa vasemmistohallituksen myötäilystä.

Häkkänen sanoo, että vaikka näkemyseroja on, keskusteluyhteys Saarikkoon on olemassa. Demarien suuntaan tunnelmat ovat toisenlaisia.

– Kaupunkipolitiikassa SDP:n kanssa on ollut yhteistä, mutta nyt SDP:llä alkaa olla aika villejä käsityksiä yritystoiminnan turvaamisesta, sanoo Häkkänen.

– Palvelut saadaan turvattua ainoastaan yritystoiminnan ja työllisyyden kautta, mutta Marinin hallituksen linjalla nousevat vain kuntien veronkorotuspaineet.