Markkinalaku maistuu — Syysmarkkinat jatkuvat Savonlinnan torilla vielä torstaina

Helmi ja Lauri Huoman ostivat Syysmarkkinoilta lakua, makkaraa ja lettuja.

Antti Varonen

Helmi ja Lauri Huoman ostivat Syysmarkkinoilta lakua, makkaraa ja lettuja.
Helmi ja Lauri Huoman ostivat Syysmarkkinoilta lakua, makkaraa ja lettuja.

Savonlinnan torilla kauppa käy, kun ihmiset ovat suunnanneet Syysmarkkinoille. Markkinat alkoivat keskiviikkona ja jatkuvat torstaina.

Sadekaan ei ole kaupantekoa häirinnyt – ainakin, jos asiaa kysyy metrilakua popsivalta Helmi Huomanilta.

— Sateenvarjoa ei sattunut mukaan. Kengät ja sukat ovat kyllä märät, mutta ei ole kylmä, kahdeksanvuotias Helmi kertoo.

Helmi pistäytyi markkinoilla isovanhempiensa Olli ja Marjatta Auvisen sekä yhdeksänvuotiaan Lauri-veljen kanssa. Lauri oli varustautunut ailahtelevaan säähän sonnustautumalla sadetakkiin.

Marjatta kertoo syysmarkkinoilla käymisen olevan isovanhempien ja lastenlasten yhteinen perinne. Olli ja Marjatta hakivat Laurin ja Helmin markkinoille suoraan koulusta.

— Joka vuosi käymme yhdessä markkinoilla syömässä makkaraa ja lettuja. Tulemme, vaikka taivaalta sataisia pieniä ukkoja, Marjatta nauraa.

Marjatta on käynyt markkinoilla vuosittain 60 vuoden ajan. Tuossa ajassa markkinat sekä tarjolla olevat tuotteet ovat muuttuneet.

— Muistan miten lapsena markkinoilla myytiin sahanpurulla täytettyjä markkinapalloja. Ne puhkesivat aina. Silloin myytävät tavarat olivat hyvin erilaisia. Tällä kertaa ostin markkinarinkelin. Lupasin viedä sellaisen Helmin ja Laurin äidille.

— Me olemme ostaneet lakuja, lettuja ja makkaraa, Helmi ja Lauri kertovat.

Kun markkinoilta päästään, kotona Lauria ja Helmiä odottaa kotitehtävät. Normaalisti läksyt tehtäisiin heti koulun jälkeen.

— Nyt sovittiin poikkeuksellisesti, että läksyt voi tehdä markkinoiden jälkeen. Saa nähdä riittäkö lakua läksyjen kaveriksi, Marjatta sanailee.

Syysmarkkinat jatkuu Savonlinnan torilla tänään kello 7.00–18.00.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.