Kattotuolit pettivät ja omakotitalon katto nitkahti lumikuorman alla Pieksämäellä — "Korkea aika pudottaa lumet, mutta nyt se on jo ammattilaisen tehtävä"

Katoille on talven aikana kertynyt paljon lunta ja sään lauhtuminen on lisännyt lumipatjan painoa huomattavasti. Arkistokuva
Katoille on talven aikana kertynyt paljon lunta ja sään lauhtuminen on lisännyt lumipatjan painoa huomattavasti. Arkistokuva

Pelastuslaitos sai hälytyksen torjumaan vahinkoa Pieksämäen Suonenjoentielle lauantaina aamupäivällä. Siellä oli omakotitalon katto alkanut ruskaa lumen painosta.

— Kattotuoleja oli mennyt jonkin verran poikki. Pelastuslaitos kolasi vahingontorjuntana lumet pois katolta ettei enempää petä, kertoo palomestari Joni Himberg.

Talosta oli harja tullut puolisen metriä alas, mutta talo jäi asumiskelpoiseen kuntoon. Asukas tarkkailee tilannetta viikonlopun yli ja tilailee jostain korjaajia.

— Jos kiinteistöjen omistajat eivät ole vielä kiinnittäneet kattojen lumikuormiin huomiota, niin nyt se alkaa oikeastaan olla liian myöhäistä. Pakkaslumena se olisi ollut helppo ottaa pois, nyt on ilma lauhtunut, vettä satanut ja lumi on painavaa. Se lähtee pudottajan alta patjana pois ja vie mennessään.

Himberg muistuttaa, että katolle meneminen on aina vaarallista. Jos homma ei onnistu maasta käsin pitkävartisen lumenpudottimen avulla, on viisaampi pyytää apua.

— Lumen pudottamisessa pitää olla hyvin huolellinen ja jos vähänkään epäilee, kannattaa homma jättää ammattilaiselle.