Hallinto-oikeus hylkäsi oopperajuhlien avustusta koskevan valituksen — Oopperaesityksen katsominen ei vaaranna luottamusta kaupunginhallituksen jäsenten puolueettomuuteen

Oopperajuhlat tarjoaa kerran kesässä valtuutetuille ja heidän seuralaisilleen mahdollisuuden katsoa yhden oopperaesityksen ja nauttia väliaikatarjoilusta.

Soila Puurtinen

Hallinto-oikeus katsoi, että kaupunginvaltuutetut hoitavat tehtäväänsä katsoessaan oopperaa. Kuva Sevillan parturi -oopperasta viime kesältä.
Hallinto-oikeus katsoi, että kaupunginvaltuutetut hoitavat tehtäväänsä katsoessaan oopperaa. Kuva Sevillan parturi -oopperasta viime kesältä.

Oopperajuhlien Savonlinnan kaupunginvaltuutetuille tarjoama oopperaesitys ja väliaikatarjoilu eivät Itä-Suomen hallinto-oikeuden mielestä vaaranna kaupunginhallituksen jäsenten puolueettomuutta oopperajuhlien avustuksesta päätettäessä.

Oikeus hylkäsi valituksen, jonka kaupunginhallituksen jäsen Juha Kukkonen (ps.) oli tehnyt kaupunginhallituksen maaliskuussa 2018 tekemästä 352 000 euron avustuspäätöksestä.

Oopperajuhlat tarjoaa kerran kesässä valtuutetuilla ja heidän seuralaisilleen mahdollisuuden katsoa yhden oopperaesityksen ja nauttia väliaikatarjoilusta.

Hallinto-oikeuden mukaan 170 euron arvoisten oopperalippujen arvo ei ole aivan vähäinen. Toisaalta oopperajuhlien merkitys kaupungille on suuri, joten valtuutettujen osallistuminen juhlille liittyy kaupungin elinvoimaisuuden ja matkailun edistämistehtävänään.

Kukkosen mielestä avustuspäätös oli laiton siksikin, kun kaupunki ei maaliskuussa ollut saanut selvitystä edellisen vuoden avustuksen käytöstä.

Oikeus totesi, että kaupunginhallitus on voinut myöntää avustuksen. Kaupungin avustusohjeen mukaan selvitys edellisen vuoden avustuksesta pitää toimittaa huhtikuun loppuun mennessä.

Hallinto-oikeuden päätöksen mukaan kaupungilla oli myös asiallinen peruste asettaa avustuksen ehdoksi, että oopperajuhlien työntekijämäärä Savonlinnan toimipisteessä säilyy vähintään nykyisellä tasolla. Kukkosen mielestä työpaikkamäärää koskeva ehto ei ollut lainmukainen, koska se estää yritystä tarvittaessa sopeuttamasta toimintojaan.