Järvipelastajien kausi käynnistyi Savonlinnassa — kevään ensimmäinen avustustehtävä tuli vasta toukokuun puolivälin jälkeen

Yleensä avustaminen alkaa huhtikuun lopulla tai toukokuun alussa. Ensimmäinen tehtävä oli tyypillinen.

Soila Puurtinen

Vapaaehtoisten pelastusalukset päivystävät hälytysvalmiudessa 24 tuntia vuorokaudessa avovesikauden ajan. Arkistokuva.

Vapaaehtoisten järvipelastajien päivystyskausi on käynnistynyt Etelä-Savossa. Alueella päivystyksestä huolehtivat Mikkelin ja Savonlinnan järvipelastajat.

Savonlinnassa kauden ensimmäinen avustustehtävä oli torstaina, kun konevikainen alus tarvitsi hinausta kotisatamaan. Savonlinnan järvipelastajien puheenjohtaja Esa Hirvonen kertoo, että ensimmäinen tehtävä tuli tänä keväänä poikkeuksellisen myöhään, sillä yleensä avustaminen alkaa huhtikuun lopulla tai toukokuun alussa.

Vapaaehtoisten pelastusalukset päivystävät hälytysvalmiudessa 24 tuntia vuorokaudessa avovesikauden ajan.

Viime vuonna Etelä-Savossa päivystävät vapaaehtoismiehistöt lähtivät hälytys- tai avustustehtävään 121 kertaa. Apua sai yli 260 ihmistä ja yli 100 alusta.

Suomen Meripelastusseuran kaikki yksiköt suorittivat viime vuonna 1595 tehtävää. Avun kohteena oli 3467 ihmistä ja 1316 alusta.

Useimmin avun tarpeeseen johtaa aluksen tekninen vika tai veneilijälle sattunut haveri. Myös pelastuslaitoksen kautta tulevat tehtävät työllistävät vapaaehtoisia jonkin verran.

Vapaaehtoisille meri- ja järvipelastajille tulevista avunpyynnöistä valtaosa tulee huviveneilijöiltä ja johtuu veneen teknisestä viasta, huollon laiminlyömisestä tai kuljettajan merimiestaidollisesta virheestä. Usein ongelmilta olisi vältytty veneen asianmukaisella huollolla ja varusteiden tarkistamisella.

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.