Puiston penkin alla pesivä lokki aiheuttaa päänvaivaa Savonlinnassa – lupa pesän siirtoon haettava Varsinais-Suomen ely-keskuksesta

Kaupunki on lokin häiriköinnin suhteen kädetön.

Tuija Pauhu

Lokkiäiti aterioi pesänsä kupeella Hospitzin edessä puistotiellä 21.5.2018.
Lokkiäiti aterioi pesänsä kupeella Hospitzin edessä puistotiellä 21.5.2018.

Martti Talvelan puistotien varteen puiston penkin alle pesänsä tehnyt kalalokki aiheuttaa harmaita hiuksia Savonlinnassa. Kaupungin ympäristötoimi on asiassa kädetön.

Pesän siirtämiseen tai poistoon tarvitaan lupa Varsinais-Suomen ely-keskuksesta, jossa myönnetään keskitetysti kaikki Suomen lintuja koskevat poikkeusluvat.

Munien rikkominen, pesän särkeminen tai linnun tappaminen ilman lupaa ovat pesintäaikaan ympäristörikoksia vuodesta 1998 voimassa olleen luonnonsuojelulain nojalla. 

Savonlinnassa ei olla asian äärellä ensimmäistä kertaa, esimerkiksi vuonna 2015 kalalokki pesi Viiskulman liikenteenjakajaan. Hautominen onnistui vilkkaasti liikennöidyssä paikassa poikasiksi asti.

Tuija Pauhu

Lokin pesä sijaitsee  varsin huomaamattomasti penkin alla.

Pesän puolustaminen jatkunee viikkoja

Väärään ympäristöön pesänsä rakentanut lokki häiriköi ympäristöään niin kauan kuin munat tai poikaset ovat pesässä, käytännössä useiden viikkojen ajan, tietää ympäristöpäällikkö Matti Rautiainen.

—Kaikki luonnonvaraiset eläimet ovat pesintäaikaan rauhoitettuja. Meidän päätöksellä pesää ei voida tuhota eikä siirtää, Rautiainen sanoo.

Kaupunki voi hyvästä syystä anoa Varsinais-Suomen ely-keskukselta poikkeuslupaa kalalokin pesän siirtoon tai tuhoamiseen. 

—Lupa on helpompi saada, jos pesässä ei ole vielä munia. On linnunkin etu, että pesä siirretään hautomisen ajaksi parempaan paikkaan, sanoo luonnonsuojeluasiantuntija Arto Ustinov Etelä-Savon ely-keskuksesta.

Hänen mukaansa varsin usein väärään paikkaan tehty poikue tuhoutuu, kun kaupungeissa elävät pienpedot kuten varikset, harakat, kissat tai minkit eliminoivat poikaset.

Luvan ehtona taloudellinen tai hygieeninen haitta

Jos lintu on jo ehtinyt munia pesään, siirtoluvan saaminen on epävarmaa. Pesän siirtäminen ehjänä on myös erittäin vaikeaa, sillä lokkiemo puolustaa muniaan naarasleijonan lailla.

Yleensä lupa heltiää, jos lintu aiheuttaa hygieniahaittaa tai taloudellisia menetyksiä. Lupaa ei välttämättä saa pelkästään siitä syystä, että lokki häiritsee ohikulkijoita.

Lokit ovat harmaalokkia ja merilokkia lukuunottamatta rauhoitettuja luonnonsuojelulain nojalla. Harmaalokin osalta poikkeuslupaa pesänsiirtoon haetaan Suomen riistakeskuksesta. Lupahakemuksia on tänä keväänä tullut Etelä-Savosta yksi, kertoo vs. riistapäällikkö Ohto Salo Suomen Riistakeskuksen Juvan toimipisteestä.

—Poikkeuslupaprosessi on todella raskas ja vaatii aina muun muassa ympäristöviranomaisen lausunnon, Salo kuvaa.