Ikäihminen voi olla suuri liikenneriski — omaisten on syytä puuttua, jos ajokyky arveluttaa

Ikäihmisten määrä liikenteessä kasvaa. Liikenneturva arvioi iäkkäiden kuljettajien määrän jopa nelinkertaistuvan vuodesta 2010 vuoteen 2040.

Soila Puurtinen

Varsinkin nopeatahtisessa kaupunkiliikenteessä on reaktiokyvyn ja näön oltava kunnossa.

Ikäihmisten määrä liikenteessä kasvaa. Liikenneturva arvioi iäkkäiden kuljettajien määrän jopa nelinkertaistuvan vuodesta 2010 vuoteen 2040.
Ikääntyminen heikentää reaktiokykyä ja näköä, toisilla muistiakin. Kuljettajasta voi tulla vaarallinen itselleen ja muille. Jos ikääntyvä ei hahmota asiaa itse, siihen pitää puuttua.
Omaiset ovat avainasemassa. Ajokyky on otettava puheeksi, vaikka se vaikealta tuntuisi ja vaikka lopputulos voi olla, että vanhemman tai isovanhemman ajot loppuvat.

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin tilastojen mukaan Etelä-Savossa oli tämän vuoden heinäkuussa voimassa 15 509 ajokorttia, joiden haltija on 70-vuotias tai vanhempi. Yli 80-vuotiaita on 3 276 ja näistä 121 kuljettajan ikä ylitti 90 vuotta.
Kaikki eivät aja, mutta määrä on huomattava. Onnettomuusriski kasvaa kuljettajan ikääntyessä, samoin kuljettajan oma loukkaantumisriski. Trafin mukaan vähintään 65-vuotiaiden loukkaantumisista 12 prosenttia oli vakavia, kun keskimääräinen prosenttiluku on kahdeksan.

Ikäihmisille on esitetty rajoitettua ajo-oikeutta. Ajaa saisi esimerkiksi valoisalla ja tietyllä alueella. Trafin johtava asiantuntija Jussi Pohjonen ei näe tälle tarvetta
— Moni tekee saman vapaaehtoisesti. Liikutaan kun se tuntuu turvalliselta ja tutuilla teillä.
Pohjosen mielestä omaisten on toimittava, jos kuljettajan kunto huononee.
— Huononeva motoriikka tai muistiongelmat näkyvät muutenkin. On syytä tuoda asia lääkärin tietoon, Pohjonen sanoo.

Yli 70-vuotiaiden on uusittava ajokortti viiden vuoden välein. Uusimiseen liittyvässä laajennetussa lääkärintarkastuksessa huomioidaan ikääntymisen, sairauksien ja lääkityksen vaikutukset ajoterveyteen. Havainnointi ja muisti testataan myös.
Joskus lääkäri edellyttää ajokoetta. Jos ajokortin terveysvaatimukset eivät täyty, lääkärin on ilmoitettava asiasta poliisille. Tällöin ajokorttia ei uusita.
Omaisetkin voivat olla yhteydessä poliisiin.
— Poliisi voi määrätä lääkärintarkastuksen, jos ajokuntoa epäillään. Parasta on kuitenkin olla yhteydessä suoraan lääkäriin, koska poliisi tarvitsee tältä joka tapauksessa lausunnon, neuvoo rikoskomisario Vesa Väänänen Itä-Suomen poliisilaitokselta.

Savonlinnassa Linnalan Opistolla järjestettiin torstaina Ajokyvyn arviointi -yleisötilaisuus, jossa olivat puhumassa ylilääkäri, geriatri Riitta Kupiainen, Suomen Ajokykyarvioinnit Oy:n toimitusjohtaja Pekka Ilmoniemi sekä ylikonstaapeli Pekka Lötjönen.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.