Savonlinnaan avattiin patenttitoimiston sivupiste

Yleisin keksijöiden virhe on esitellä keksintöään netissä ennen sen patentointia.

Antti Varonen

 Patenttitoimisto Salomaki Oy:n myyntijohtaja Mika Salomäki ja patenttiasiamies Heikki Salomäki ovat paikalla Savonlinnan sivutoimipisteessä tarpeen mukaan.
Patenttitoimisto Salomaki Oy:n myyntijohtaja Mika Salomäki ja patenttiasiamies Heikki Salomäki ovat paikalla Savonlinnan sivutoimipisteessä tarpeen mukaan.

Patentti- tai tavaramerkkihakemuksen tekemiseen saa nykyisin apua Savonlinnasta. Patenttitoimisto Salomaki Oy avasi Savonlinnaan sivutoimipisteen. Myyntijohtaja Mika Salomäki kertoo, että Savonlinnan sivutoimipisteessä ollaan paikalla osa-aikaisesti ja etenkin kesäkautena, mutta myös aina tarpeen mukaan tarvittaessa.
Yhtiön päätoimipaikka on Hyvinkäällä, missä se on toiminut jo 30 vuoden ajan. Patenttiasiamies Heikki Salomäki sanoo, että hänen tietämänsä mukaan Etelä-Savossa ei ole muita patenttitoimistoja. Hänen mielestään on tärkeää, että kynnys patenttitoimistossa asiointiin on matala.
Etelä-Savosta jätettiin viime vuonna 42 suomalaista patenttihakemusta ja koko suomesta 1 368 hakemusta.
Mika Salomäki kertoo, että patenttitoimistossa tai asiakkaan luona voidaan ensitapaamisella selvittää, mitä patentoitavaa keksinnössä voisi olla. Samalla selvitetään lyhyellä uutuuskartoituksella, onko vastaavanlaisia patentteja jo muilla.
— Lisäksi käydään yhdessä asiakkaan kanssa läpi patentointi- ja suojausstrategiaa, kuten tarvitaanko tavaramerkki- tai mallisuojaa tai mahdollisesti jatkossa kansainvälistä patentointia, Salomäki kertoo.
Vasta näiden maksuttomien alustavien selvityksen jälkeen ruvetaan tekemään varsinaista toimeksiantoa ja patenttihakemusta.

Patenttitoimistoon on hyvä ottaa yhteyttä jo ennen kuin alkaa esitellä keksintöänsä missään. Patenttihakemusta vaikeuttaa, jos uudistus on julkaistu.
— Tavallisin virhe on se, että uudistusta esitellään esimerkiksi omalla verkkosivulla ennen patenttihakemuksen vireille laittamista. Jo hakemuksen jättäminen antaa keksinnölle alustavan patenttisuojan, vaikka hakemusta ei olla vielä käsitelty eikä patenttia myönnetty, Saomäki sanoo.
Keksinnölle voidaan hakea myös hyödyllisyysmallia eli niinsanottua pikkupatenttia, mikä on kustannuksiltaan edullisempi ja käsittelyltään nopea, mutta se antaa kuitenkin saman suojan keksinnölle, kuin varsinainen patentti.

Markus Kuokkanen

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.