Jopa sata savonlinnalaista kotihoidossa olevaa vanhusta saattaisi tarvita palveluasumista — Sosteri suunnittelee ”tavallisen”, kevyesti tuetun palveluasumisen palauttamista

Kaupunginhallitus kannustaa jatkamaan selvityksiä tavallisen palveluasumisen palauttamiseksi.

Katja Juurikko

Savonlinnassa saattaa lähitulevaisuudessa olla taas tarjolla palveluasumista, joka sijoittuu kotihoidon ja ympärivuorokautisesti valvotun, tehostetun palveluasumisen väliin.
Savonlinnassa saattaa lähitulevaisuudessa olla taas tarjolla palveluasumista, joka sijoittuu kotihoidon ja ympärivuorokautisesti valvotun, tehostetun palveluasumisen väliin.

Jopa sata Sosterin kotihoidossa olevaa savonlinnalaista vanhusta tarvitsee hoitokäyntejä niin paljon, että heidän palveluntarpeensa saattaisi täyttää palveluasumisen kriteerit. Valtaosa näistä sadasta tulisi toimeen kevyesti tuetulla palveluasumisella, jossa ei ole ympärivuorokautista valvontaa vaan esimerkiksi turvaranneke.

Arviot kotipalveluasiakkaiden palveluasumistarpeista perustuvat tässä vaiheessa valtakunnallisiin analyyseihin ja Savonlinnan kotihoidon todellisiin käyntimääriin.

Noin sadalla Sosterin kotihoidon asiakkaalla on kotihoidon käyntejä päivittäin kolme tai enemmän. Asiakaskohtaista arviota kevyesti tuetun palveluasumisen tarpeesta ei kuitenkaan ole tehty, koska Sosteri ei nykyisin hanki asiakkailleen lainkaan kevyesti tuettua eli tavallista palveluasumista.

Sosterilla on noin 800 säännöllisen kotihoidon asiakasta.

Sosterin sosiaalipalvelujen tulosaluejohtaja Jorma Hongisto esitteli Savonlinnan kaupunginhallitukselle maanantaina selvityksensä ikäihmisten palvelutarpeista. Hongisto päätyi ehdottamaan, että Savonlinnaan kehitettäisiin tehostetun, ympärivuorokautisesti valvotun palveluasumisen rinnalle tavallista palveluasumista. Se olisi vaihtoehto niille kotihoidon asiakkaille, joiden luona käydään monta kertaa päivässä mutta jotka pärjäävät yöajan itsenäisesti.

Tavallinen palveluasuminen voitaisiin toteuttaa eri tavoin. Mikkelin ja Joensuun seuduilla tavalliseen palveluasumiseen voi käyttää palveluseteliä.

Kaupunginhallitus kannusti jatkamaan selvityksiä: ”Kun ihmisiä kuuntelee, kotona asuminen voi olla joillekin vanhuksille pelottavaakin”

Kaupunginhallitus kannustaa Sosteria tekemään jatkoselvityksiä asiasta.

— Kun ihmisiä kuuntelee, kotona asuminen voi olla joillekin vanhuksille pelottavaakin. Lisäksi jos kotihoito käy kolmesti päivässä, kevyesti tuettu palveluasuminen voisi olla taloudellisempikin vaihtoehto, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Hanna Kosonen (kesk.) sanoo.

Kaupunginjohtaja Janne Laine toivoo, että Sosteri jatkaisi selvityksiään niin, että löytyisi kriittinen piste, jossa tavallinen palveluasuminen on kunnalle halvempaa kuin kotihoito. Sen jälkeen pitäisi tehdä palveluasumisen kriteerit ja luoda palveluohjausjärjestelmä.

Laine kertoo itsensä ja monen muun suhtautuneen epäillen taannoiseen päätökseen luopua tavallisesta palveluasumisesta. Sosteri lakkasi ostamasta asiakkailleen tavallista palveluasumista vuonna 2015.

— Silloin kuitenkin luotettiin valtakunnalliseen linjaukseen, jonka mukaan kotona asumista piti lisätä. Toisaalta ehkä siihen asti palvelutaloihin oli otettu jopa niin hyväkuntoisia ihmisiä, että he eivät palvelutaloon kuulu, Laine sanoo.

Laine arvioi, että kotihoidon menot ovat kasvaneet jopa enemmän kuin palveluasumisessa on säästetty.

Hongiston mukaan työ Sosterissa jatkuu. Hän ei osaa sanoa, milloin tavallinen palveluasuminen voisi tulla takaisin Sosterin palveluvalikoimaan.

— Kyllä ensi vuoden aikana pitäisi jo jotain ruveta tapahtumaan. Talousarvioonhan tätä ei esitetä, mutta jos kustannussäästöjä tulee, niin sellaisia muutoksia voi tehdä kesken vuottakin, Hongisto sanoo.

Tavallista palveluasumista ei nyt ole kaupungissa tarjolla, yksityisiä palvelutaloja on suunnitteilla

Sosteri lakkasi ostamasta tavallista palveluasumista vuonna 2015. Tehostettuun, ympärivuorokautisesti valvottuun palveluasumiseen pääsevät lähinnä vakavasti muistisairaat sekä vuodepotilaat.

Tavallisen palveluasumisen paikkoja on nyt kaupungin palvelutaloissa tarjolla vain muutama, ja vain itsemaksaville asiakkaille.

Kaupunkiin on suunnitteilla kolme yksityistä palvelutaloa, joihin tulee yhteensä 48 tavallista palveluasuntoa.

Esperi Care on varannut kevyesti tuetun asumisen taloa varten tontin Tarkastamonkadulta Kauppatorin kupeesta. Attendo aikoo tarjota tehostetun palveluasumisen rinnalla myös tavallista palveluasumista Pihlajakodin tontille nousevassa palvelutalossa sekä Kerimäellä.

Katso Jorma Hongiston selvitykseen perustuva diaesitys tästä.